Od petka do nedjelje

Trodnevni program otvorenja Poljane: Tijekom vikenda besplatan parking u garaži, a vrhunac proslave je u subotu

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Program otvorenja Poljane trajat će od petka do nedjelje, 28. lipnja i obuhvatiti niz predavanja, izložbi, koncerata i puno điravanja. Sama svečanost otvorenja održat će se u subotu s početkom u 21 sat, kada će Poljanu otvoriti gradonačelnik Željko Burić. Tijekom svečanosti otvorenja, od 20 do 22 sata, promet Ulicom kralja Zvonimira i Ulicom Vladimira Nazora bit će privremeno zatvoren kako bi se program odvijao nesmetano. Podzemna garaža bit će otvorena za građane od 23 sata, a tijekom vikenda parkiralište će raditi u probnoj fazi i neće se naplaćivati.

– Otvorenje Poljane proći će u znaku šibenskih kulturnih brendova. Nastupit će Šibenska narodna glazba, Šibensko pjevačko društvo Kolo, Gradski komorni orkestar, Plesni teatar Sjene, dječji zbor Zdravo maleni i Šuštine. Program će voditi glumci HNK u Šibeniku. Predavanja i izložbe organizirat će Muzej Grada Šibenika i Gradska knjižnica Juraj Šižgorić. Organizaciju i koncept otvorenja potpisuje JU Tvrđave kulture. Cilj programa je povezivanje prošlosti i sadašnjosti, tradicije i moderne te života i umjetnosti. Stariji Šibenčani će ponovo moći učiniti svoj najdraži đir, a javnosti će se predstaviti i dvije nove pozornice na otvorenom. Na prvoj etaži podzemnog logističkog centra, Udruženje hrvatskih arhitekata postavit će Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini. To je veliko priznanje za grad Šibenik i svojevrsna potvrda arhitektonske i umjetničke vrijednosti nove Poljane – najavili su iz šibenske gradske uprave.

Izgled i sadržaji nove Poljane posvećeni su šibenskim umjetnicima, znanstvenicima i vizionarima koji su oblikovali našu povijest i sadašnjost. To je priča o obitelji Mazzoleni, Jurju Šižgoriću, Robertu Visianiju, Ivanu Vitiću, Faustu Vrančiću i Anti Šupuku.

– Iduća tri dana bit će izvrsna prilika za upoznavanje tog jedinstvenog, ali nedovoljno poznatog dijela naše povijesti. Priču o šibenskim vizionarima ispričat će vodiči iz Udruge turističkih vodiča Mihovil. Besplatni obilasci Poljane, održat će se u nedjelju s početkom u 10 i 20 sati – poručuju iz Grada.

Posebna pozornost posvećena je organizaciji u uvjetima povećanog opreza zbog epidemiološke situacije.

– Događanja su organizirana na više različitih mikrolokacija i u različitim vremenima, u razmaku od petka do nedjelje, kako bi se smanjila koncentracija posjetitelja na istom mjestu.  Nakon ceremonije otvorenja, dio programa će se proširiti na ostale gradske trgove i ulice. Na prilazima Poljani bit će postavljeni punktovi s dezinficijensima. Stolice pred izvođačima bit će postavljene uz propisani razmak, a građane koji će stajati na nogama i điravati Poljanom, pozivamo da budu odgovorni i vode računa o svom zdravlju i zdravlju naših sugrađana – priopćeno je iz gradske uprave.

Rekonstrukcija Poljane i izgradnja logističkog centra dio su projekta ‘Integrirana mobilnost na području grada Šibenika’. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99,3 milijuna kuna od čega Europska unija iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija sufinancira 73,8 milijuna kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.