Tiskan 'Proračun u malom 2020.'

Svi gradski projekti i ulaganja na 14 stranica dostupni građanima Šibenika

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Grad Šibenik tiskao je knjižicu na 14 stranica u kojoj je predstavljen proračun za 2020. godinu i istaknuti svi važniji projekti koji će tijekom godine biti realizirani. Na predstavljanju ‘Proračuna u malom 2020.’ gradonačelnik Željko Burić naglasio je kako su, uz objavu na internetskim stranicama Grada Šibenika, odlučili izdati i tiskano izdanje za koje vjeruje da će biti pristupačnije i jasnije građanima, a moći će se uzeti na brojnim javno dostupni mjestima u gradu.

– Osnovna ideja izdavanja ove knjižice je transparentnost i komunikacija s građanima. Proračun je prikazan na vrlo jednostavan i interesantan način. Građani će moći vidjeti na koji način je pojedina stavka formiran, kako i koju količinu novca to zahtijeva, koji je izvor tog prihoda te koliki je to udio u ukupnom proračunu. Vidjet ćete, primjerice, da je Odjel za društvene djelatnosti najskuplji i najveći – rekao je Burić.

Podsjećajući da je ovogodišnji proračun rekordno velik, Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika, naglasio je kako znaju da će taj proračun i realizirati.

– Ovaj proračun nastavlja ono što smo započeli i završili, ali u većem obujmu. Među infrastrukturnim projektima su svi veliki europski koji se nastavljaju, poput tvrđave sv Ivana, ili koji tek započinju, poput Centra koraljarstva, ili oni koji se završavaju primjerice Centar za poduzetništvo i nove tehnologije ‘Trokut’. U ‘Proračunu u malom’ obuhvaćeni su i oni manji projekti na kojima uz pomoć europskih sredstava rješavamo različite mjesne probleme – kazao je Mileta.

Mileta se osvrnuo i na stavke u ovogodišnjem proračunu koje se ponavljaju iz ranijih proračuna.

– Neke od tih projekata smo planirali napraviti prošle godine, međutim svaki od projekata koji se ovdje vidi u velikom iznosu, prethodila mu je godina ili dvije papirologije koja nije zahtijevala puno novca, ali je zahtijevala puno vremena, znanja, truda i muke, probijajući se često i kroz neke birokratske prepreke. Gdje god se u ovom proračunu vidi neki već iznos znači da se kreće u građevinske radove – napominje Mileta.

Ovogodišnjim proračunom planirano je uređenje dijela ulice Put Gvozdenova na Meterizama, građevinsko rješenje ulice Nova VII i Nova VIII, probijanje nastavka Ulice branitelja Domovinskog rata, izmjena rasvjete na rivi, uređenje parkinga na ‘tri trake’ te niz manjih zahvata po iskazanim potrebama iz mjesnih odbora i gradskih četvrti.

– Komunalni dio, bez europskih projekata, iznosi oko 46,5 milijuna kuna, od čega se pola odnosi na poslove održavanja, a drugi dio na novu infrastrukturu – dodao je Mileta uz napomenu da ima još puno toga za nabrojati što će građani sami vidjeti u knjižici ‘Proračun u malom 2020.’.

Za društvene djelatnosti ovogodišnji šibenski proračun osigurao je više od 170 milijuna kuna ili više od 41 posto ukupnog proračuna.

– Kroz taj iznos ogleda se i djelovanje svih korisnika riznice počevši od devet osnovnih škola, dviju predškolskih ustanova, knjižnice, muzeja, kazališta do vatrogasne postrojbe. Uz to možemo istaknuti nekoliko projekata koji se direktno financiraju iz gradske uprave. Za školu u Brodarici osigurali smo sredstva za ishodovanje građevinske dokumentacije i dozvole za izgradnju sportske dvorane, obnovit ćemo igralište kod spomenika Dražena Petrovića, a nadam se da će vrlo brzo krenuti s radom strojevi u Crnici gdje ćemo graditi novi objekt vrtića. Ove godine podigli smo sredstva za djelovanje sportskih klubova, a u cijelom mandatu preko 1,5 milijuna kuna  više ide za direktno financiranje sporta, odnosno više od 50 sportskih kolektiva – rekao je Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika.

Grad je u ovoj godini podigao sufinanciranje privatnih i vjerskih vrtića sa 900 kuna po djetetu na svih 12 mjeseci u godini. Povećan je i broj stipendija na 44, osigurani su asistenti u nastavi, a sufinancira se i radne materijale za učenike slabijeg imovinskog stanja.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.