Španjolski umjetnik koji je oslikao dio Berlinskog zida, oživio je i zidove šibenske pedijatrije

Facebook/HNK Šibenik

Španjolski umjetnik Ignasi Blanch već drugu godinu boravi u Šibeniku gdje radi s djecom u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala. Povijest će ga pamtiti kao jednog od slikara iz međunarodnog projekta ‘The East Side Gallery’ u sklopu kojeg je oslikao dio Berlinskog zida kao jedini predstavnik Španjolske, a za vrijeme boravka u Šibeniku oslikao je i zidove udruge iz Ražina i pedijatriju Opće bolnice Šibenik.

Blanch je inače koordinator projekta ‘Humanising Hospitals pokrenut s ciljem da se bolnice svojim ugodnim interijerom približe ljudima’.

Ovo Vam je druga godina da ste na Međunarodnom dječjem festivalu. Je li ovo početak jednog divnog prijateljstva između vas i Festivala?

Nadam da je. Veoma sam zadovoljan što sam ponovno u Šibeniku i htio bih da moje slikanje s djecom raste iz godinu i godinu, da ima sve više prostora za djecu.

Dođete li u Šibenik izraziti inspiraciju ili ovdje dođete po inspiraciju? Ili možda oboje?

Pola – pola. Dođem s idejama što bismo mogli raditi. U glavi uvijek imam neke ideje, ali Šibenik je posve drugačiji od Barcelone. Slike rijeke i vode, drugačije su od svega što se događa na Festivalu. Za mene je važno imati ono nešto drugačije od onog što živim svaki dan. To je veoma važno za inspiraciju.

Prošle godine provodili ste vrijeme u Šibeniku za vrijeme festivala, ali i kasnije. Namjeravate li se i ove godine vratiti još jednom našem gradu?

Nadam se da hoću. Stalno sam u kontaktu s gradom kako bismo radili murale s djecom. Ako me Festival pozove, spreman sam obojiti cijeli grad.

Može li se Šibenik mjeriti s ostalim europskim gradovima kad je umjetnost u pitanju? 

Da! Idem i na druge festivale, festivale ilustracija i to posebno ilustracije knjiga i Šibenik ima veoma dobre ilustratore čiji su radovi veoma zanimljivi. Uz to, festival kazališta i spektakla je veoma dobar, multikulturalan i uz sve to vrlo je kvalitetan zbog čega je Šibenik na istom nivou s ostalim gradovima.

Svi znamo što umjetnici koji ovdje dođu daju Festivalu, ali što Festival pruža umjetnicima?

Mnogo iskustva, mnogo novih ljudi. Rad s djecom u Ražinama bio je jedno lijepo iskustvo. Oslikavao sam brojne dječje bolnice diljem Europe i za mene je veoma važno učiniti isto ovdje u Šibeniku. Vjerujem da će to biti još jedno lijepo iskustvo za mene poput onog što sam doživio u Ražinama. To je nešto veoma posebno i djeca su veoma draga i susretljiva.

Što ste zamislili sa svojim radom na pedijatriji?

Imam studiju za bolnice o tome kako boje utječu na prihvaćanje bolesti. Zbog toga bih htio unijeti malo boje u dječje bolnice. Ideja je da obojim dio bolnice pa kad djeca koja su rastužena i uplakana kad dođu vide nešto što će u njima izazvati ugodan osjećaj, nešto lijepo, nešto zbog čega će zaboraviti na bol. Uvijek je tako s bojama koje utječu na naše poimanje svega oko nas. Koristio sam motive mora, rijeka i planina.

U svom radu dosta ste okrenuti prema djeci. Zašto?

Ne samo prema djeci, u Barceloni sam jako puno radio stvari za odrasle. Ali Šibenik je za mene, osobito u vrijeme festivala, dječji glavni grad i jako bih volio kad bi smo i mi u Španjolskoj imali nešto slično poput vašeg MDF-a.

Hvala vam na ovom kratkom razgovoru, želim vam puno novih radova i nadam se da ćemo se opet vidjeti na festivalu.

Hvala i vama, hvala djeci Šibenika, hvala svima koji su me počastili svojim prijateljstvom i ja sam već u svoj raspored stavio slijedeći MDF.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.