Solidarnost na djelu

Šibenski Crveni križ o velikoj pomoći na terenu: ‘Funcuti i ostali volonteri rade lavovski posao. Hvala im!’Foto: Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

‘Zahvaljujući šibenskim Funcutima koji su se odmah prvog dana stavili na raspolaganje Crvenom križu, i svim ostalim našim volonterima, Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik uspjeva opskrbiti sve stare, nemoćne, potrebite i one iz rizičnih skupina hranom i lijekovima. Svi oni rade lavovski posao i hvala im na tome’. Riječi su to Tonke Mikulandre, ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Šibenik, upućene svim ljudima dobre volje koji su se stavili na raspolaganje šibenskom Crvenom križu u distribuciji namirnica i drugih potrepština starim domaćinstvima.

– Otkako je počela ova akcija otprije nekoliko dana, Funcuti su se sa svojim volonterima prvi stavili na raspolaganje, podijelili se po kvartovima i na taj način nam olakšali posao. Svakodnevno imamo sastanke, dijelimo njima i svim drugim našim volonterima zadatke, oni to odrađuju, a sve što odrade sami, dojave nama povratnu informaciju kako bi u svakom trenutku znali što se događa na terenu – govori Mikulandra.

Trude se, dodaje ravnateljica šibenskog Gradskog društva Crvenog križa, maksimalno pomoći svima kojima je pomoć potrebna, ali postoje prioriteti koji se trebaju poštivati.

– Svaki dan procjenjujemo kome je taj tren najpotrebnija pomoć u obliku lijekova ili hrane i na taj način određujemo prioritete. Svakako, nastojimo maksimalno koliko je moguće opremiti sve u što kraćem roku – govori Mikulandra.

S obzirom da imaju tek jedno vozilo, snalaze se, kaže Mikulandra, na razne načine, i surađuju s načelnicima Stožera.

– Svi naši volonteri su educirani i imaju certifikate za obavljati ove aktivnosti. Važno je za napomenuti i da svi oni preuzimaju određeni rizik o kojem nitko ne priča, a važno je da ljudi to osvijeste. Svaka pomoć je dobrodošla, u ovim situacijama moramo biti na usluzi jedni drugima i pomoći koliko god je to moguće, ali pritom znati zaštititi i sebe i druge – zaključuje Mikulandra.

Podsjetimo, Gradsko društvo Crvenog križa dojave zaprima preko Centra 112 i novog broja 113, novopokrenute linije za potrebe starijih i nemoćnih osoba, a potom raspoređuju volontere koji dostavljaju hranu, lijekove i druge potrepštine ljudima u potrebi.


Pratite nas i na društvenim mrežama: