'Light is Life - Film kao svjetlost'

Šibenik u nedjelju slavi dan kada je prvi u svijetu zasvijetlio na izmjeničnu struju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Manifestacija ‘Light is Life’, kojom Šibenik obilježava 28. kolovoza 1895. godine, dan kada je u gradu prvi put uključena javna rasvjeta na izmjeničnu struju, ove godine će se održati u nedjelju u 20.20 sati. Vremenska prognoza pomaknula je događanje za 24 sata, a zbog epidemioloških mjera neće biti planiranog koncerta Sandre Bagarić i Šibenske narodne glazbe sa pontona u luci, objavili su organizatori manifestacije na današnjoj konferenciji za medije.

Uz sve planirano, posebnost ovogodišnje manifestacije bit će vatromet sinkroniziran s melodijom Šibenske balade, službene svečane pjesme grada Šibenika, najavio je autor projekta Zoran Lučić Luca.

Govoreći o važnosti obilježavanja 28. kolovoza, zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta kazao je kako je riječ o datumu kada je u Šibeniku prvi put u svijetu profunkcionirao sustav javne rasvjete na izmjeničnu struju.

– To je civilizacijski veliki dan i dosta godina nije smatran značajnim za obilježavanje. Proteklih šest godina krenuli smo u tom smjeru na inicijativu Zorana Lučića Luce, koji je imao veliku želju, ali i volju, angažman i znanje. Zato je Grad Šibenik tu manifestaciju potpomogao i logistički i financijski. Ove godine se u financiranje uključio i HEP, kojem je to i njihov dan – kazao je Mileta.

Uz to što je Šibenik imao prvu javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, imao je tada i prvi cjeloviti sustav od proizvodnje energije na hidroelektrani Krka, transfera energije i distribucije.

– Važno je reći i da je industrijska proizvodnja u to vrijeme u Šibeniku, koja je bila relativno skromna, koristila izmjeničnu struju kao energent. To je jako bitan element po kojem smo također prvi u svijetu. Tih godina bila je to nova tehnologija i svojevrsan eksperiment. Ova manifestacija već je prepoznata od sponzora i prešla je lokalne okvire – dodao je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

Električna energija bila je pokretač mnogih stvari, a na njoj je utemeljena i sva suvremena multimedija koju svakodnevno koristimo. Upravo tu poveznicu ove je godine iskoristio autor projekta Zoran Lučić Luca, koji je najavio nedjeljni spektakl svjetla, glazbe i filma.

– Radni naslov ovgodišnje manifestacije je ‘Film kao svjetlost’. Došao sam na ideju da povežem još neke događaje vezane za Šibenik po kojima je Šibenik prvi u ovome dijelu Europe. Šibenik je dugo godina bio prvi u hrvatskoj Kinoteci s filmskim zapisom ‘Luka Šibenik’ iz 1904. godine. Onda je profesor s Akademije dramskih umjetnosti Enes Midžić pronašao još stariji film snimljen u Šibeniku 28. i 29. travnja 1898. godine, a snimio ga je poznati snimatelj iz toga vremena Alexandre Promio. Riječ je o sedam kratkih filmova, a 1930. godine ročni vojnik Cernik je u krugovalnoj postaji Kuline primio prvu televizijsku sliku poslanu iz Londona. Tek 10 godina kasnije televizijska slika je primljena i u Zagrebu – navodi Lučić.

Cijeli smisao manifestacije ‘Light is Life’ od početka je novi smjer brendiranja Šibenika kao multimedijskog centra.

– Odlučio sam ove godine predstaviti sve te stare filmove. Postavit ćemo veliki LED ekran od 30 četvornih metara i oko 20 LED panela po šibenskoj rivi na kojima će se prezentirati ti prvi filmovi, ali i materijali iz 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća na kojima se vidi Šibenik. Uz svjetlosne instalacije koje smo već koristili ranijih godina, novost će biti nova instalacija ‘S.O.S. – Save our Sea’, koja će zamijeniti onu potopljenu u moru kod Martinske koju stalno prati podmorska web kamera. Osvjetlit ćemo i neke značajne objekte poput knjižnice, kazališta, samostana sv. Frane, Kneževe pače i katedrale – najavio je Zoran Lučić Luca uz posebni naglasak na tradicionalnom vatrometu koji će ove godine početi u 21.45 sati te biti sinkroniziran uz Šibensku baladu.

Sve instalacije ostat će na šibenskoj rivi do ponedjeljka navečer.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.