Održan prvi sastanak

Šibenik postaje grad prijatelj za osobe s invaliditetom: U izradi Strategija izjednačavanja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U cilju izrade vlastite Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, Grad Šibenik je potpisao ugovor s tvrtkom New Project koja će u roku od 120 dana izraditi taj važni dokument i uskladiti ga s Nacionalnom strategijom. Zastupnik i koordinator izrađivača strategije je Martin Mrša koji je, kao predsjednik Udruge ‘Mladi u Europskoj uniji’, na mnogim projektima i do sada vrlo uspješno surađivao i s gradom Šibenikom i s organizacijom civilnog društva, odnosno udrugama. U tijeku izrade Strategije bit će održano više radnih sastanaka s predstavnicima brojnih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom, gradske uprave i gradskih ustanova kako bi se osigurao što je moguće viši stupanj integracije osoba s invaliditetom i otklonile arhitektonske i infrastrukturne barijere.

Rečeno  je to na današnjem radnom sastanku Anke Slošnjak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom s Paškom Rakićem, zamjenikom gradonačelnika Šibenika, Mirjanom Žurić, pročelnicom gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti te predstavnicima šibenskih gradskih i županijskih udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom. Strategija će,  istaknuto je na virtualnom skupu posredstvom Zoom platforme, u skladu s financijskim mogućnostima grada Šibenika,  biti usredotočena na otklanjanje nekih ključnih arhitektonskih barijera u skladu s preporukom Udruga te zakonskim mjerilima struke.

Predstavnici udruga ukazali su na određene prioritete koje bi valjalo uvrstiti u Strategiju sa željom da se samo nastavi kvalitetna suradnja uspostavljena sa šibenskom gradskom upravom, dok je pravobraniteljica Slošnjak ukazala na potrebu praćenja projekata koji se realiziraju na terenu s ciljem  osiguranja pristupačnosti objekata i infrastrukture osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti te organizaciju obilazaka grada  u kojima će i oni sudjelovati.

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić, pak, izrazio je zadovoljstvo odličnom suradnjom grada i udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom najavivši kako će, osobito nakon izrade Strategije kao ključnog orijentacijskog dokumenta, kontinuirano provoditi i financirati projekte koji u cilju imaju povećanje mobilnosti , odnosno osiguravanje pristupačnosti invalidnim osobama objektima i ostaloj gradskoj infrastrukturi. Rakić je podsjetio i na to da Grad Šibenik provodi mjere i osigurava niz pomoći u okviru svog socijalnog programa za osobe s invaliditetom te da se posebno financiraju programi pomoći u učenju i nastavi, predškolski programi i sportski projekti koje provode ustanove i udruge koje skrbe o osobama i djeci s invaliditetom.


Pratite nas i na društvenim mrežama: