Ulaganje u mlade zalog razvoja grada

Šibenik brani titulu najboljeg velikog grada za obrazovanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ovogodišnji izbor najboljih velikih gradova za obrazovanje i demografiju Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos donio je reprizu lanjskog kada je u pitanju lista kandidata gradova koji su ušli u najuži izbor za nagradu. Naime, osim Šibenika, koji brani naslov pobjednika u ovoj kategoriji iz 2019., u najuži izbor ušli su Pazin, Čakovec, Velika Gorica i Bjelovar koji su i lani izborili završnicu izbora.

– Šibenik je još jednu godinu za redom u top 5 gradova za obrazovanje i mlade, po izboru Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos. Naknade za novorođenu djecu, produženi boravak u većini škola, studentske stipendije, pomoćnici u nastavi, sufinanciranje radnih bilježnica, besplatna marenda za potrebite, ulaganje u školsku i vrtićku infrastrukturu, samo su dio projekata kojima unaprjeđujemo standard života naših sugrađana. Nastavit ćemo i dalje svoju energiju i resurse ulagati u djecu, mlade i njihovo obrazovanje jer je to najveći zalog razvoja jednog grada – poručuje gradonačelnik Željko Burić.

Uži izbor velikih gradova kandidata za nagradu namijenjenu pobjedniku u kategoriji obrazovanje i mladi izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista i partnera napravljen je na temelju izračunatog njihovog udjela u skupnome indeksu. U izračunu su korišteni pokazatelji, među ostalim, izdvajanja gradova za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, prosječnog izdvajanja za stipendije i školarine te porodiljnih naknada za novorođene koja se, primjerice, računa tako da je podijeljen prosječni iznos izdvajanja za porodiljine naknade i opremu za novorođenčad sa prosječnim brojem rođene djece u zadnje tri godine. U svakom slučaju, rangiranje gradova po promatranim pokazateljima dalo je pripadajuće ljestvice u vrhu kojih su plasirani spomenuti gradovi kandidati.

Šibenik je među pet najbolje rangiranih gradova po iznosu porodiljne naknade po novorođenome te po broju učitelja u školama. U šibenskom gradskom proračunu porodiljne naknade dosegle su iznos od 4322 kune po novorođenome, dok je u školama Krešimirova grada jedan učitelj dolazi na 9,46 učenika.

Čakovec će naslov pobjednika u ovoj konkurenciji izbora najboljih gradova pokušati povratiti, među ostalim, ulaskom u ‘top 5’ najbolje rangiranih velikih gradova po iznosu stipendija i školarina (67,65 kuna po stanovniku) te ostvarenim proračunskim izdvajanjem za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade od 49,52 posto gradskog proračuna. S potonjim pokazateljem sjedište Međimurske županije također je u ‘top 5’ velikih gradova. Čakovec je u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova trijumfirao 2017..

Aduti Pazina, koji je u ovome izboru bio najbolji 2018., su plasmani u ‘top 5’ velikih gradova po proračunskom izdvajanju za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, iznosu stipendija i školarina te po broju odgojitelja u vrtićima. Pazinska gradska uprava osigurala je na šestero djece u vrtiću jednog odgajatelja.

Velika Gorica pokušat će po prvi put trijumfirati u izboru za najbolji veliki grad u obrazovanju s ostvarenom porodiljnom naknadom za novoređene od 3283 kune te jednim od najboljih omjera nastavnog osoblja i učenika, odnosno djece u vrtićima. U velikogoričkim vrtićima osiguran je odgajatelj na petero djece. S proračunskim izdvajanjem za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade od 46 posto, Velika Gorica je među deset najbolje rangiranih velikih gradova prema tom pokazatelju.

Treću godinu zaredom Bjelovar se uvrstio u završnicu izbora najboljih velikih gradova u ovoj kategoriji, među ostalim, proračunskim izdvajanjem od 48 posto za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, osiguranom porodiljnom naknadom od 971 kunu po novorođenome i prosjekom od 16,81 kune isplaćene školarine i stipendije iz proračuna po stanovniku.

Gradovi su rangirani prema podacima prikupljeni iz izvješća o izvršenju proračuna gradova, Financijske agencije i Državnog zavoda za statistiku. Koji će grad među kandidiranima ponijeti naslov najboljeg u kategoriji obrazovanje i mladi biti će poznato 21.listopada, kada će u Novom Vinodolskom biti proglašeni pobjednici izbora.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.