Organizirali se samoinicijativno

Roditelji pokrenuli peticiju ‘Stop maskama u školama’: ‘Došli smo zaštititi djecu, jer oni ne mogu sami sebe’

Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenski roditelji od jutros ispred Hrvatske poštanske banke kod pijace prikupljaju potpise građana za peticiju kojom traže ukidanje maski u školama. Samoinicijativno su se, kažu, organizirali u akciji.

– Nismo nikakva udruga ni stranka, mi smo grupa zabrinutih roditelja koji se protive nošenju maski u školama, i do ove situacije se međusobno nismo ni poznavali. Smatramo da to nije dobro za zdravlje naše djece, ali nismo protiv onih koji misle da su maske dobre i da ih treba nositi – kazao je za Šibenski portal Petar Zlatoper, inače košarkaški trener i jedan od prikupljača potpisa koji od jutra s Anitom Šupe, javnosti poznatijom kao nutricionistica koja je izdala više knjiga o zdravoj prehrani i žena koja je na Festivalu slobode u Zagrebu održala antikorona govor, prikuplja potpise ispred HPB-a u Šibeniku.

Šupe je dodala kako oni samo žele ‘da naša djeca slobodno dišu’.

– Došli smo zaštititi djecu, jer oni ne mogu sami sebe – kazala je.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Zlatoper je istaknuo kako im je to prvi korak u zaštiti zdravlja djece, a što će biti dalje – ne znaju.

– Bit ćemo ovdje tjedan dana i prikupljati potpise, pa ćemo vidjeti što i kako dalje. Ovo je spontana akcija, jer nismo više znali što napraviti. Osobno smatram da ne trebam biti veliki stručnjak da bih znao što je dobro za zdravlje mene i mog djeteta, a u cijeloj priči postoji i druga strana, postoje struke koje su cenzurirane, jer smatraju da su maske više štetne nego korisne, ali o tome se javno ne govori – poručio je Zlatoper.

Inače, prvi val nezadovoljstva zbog obveze nošenja maski u školama krenuo je iz Osnovne škole Tin Ujević proteklog tjedna. Roditelji su se svakog dana okupljali ispred škole, a novinarima su rekli da je to njihov ‘privatni skup’ i da izjave neće davati. U konačnici, pobuna je eskalirala do te mjere da su nasilno ušli u školu, zbog čega je morala intervenirati i policija.

(A.M. Crnica, F. Pražen)


Pratite nas i na društvenim mrežama: