Vratio se u svoj voljeni Šibenik

Posljednje zbogom Špiri Guberini: Legendarni glumac pokopan na groblju sv. AneFoto: Čempresi Šibenik

Špiro Guberina, legendarni glumac koji je preminuo u petak u 88.godini života, pokopan je danas na groblju sv. Ane u Šibeniku. Na vječni počinak ispraćen je uz pjesmu ‘Dalmatinska’ Miše Kovača uz poštivanje epidemioloških mjera.

‘Vratio se u svoj voljeni Šibenik, u svoj vječni dom na šibenskoj sv. Ani’, objavili su Čempresi Šibenik uz popratni video.

Špiro Guberina rođen je u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine. Još u gimnazijskim danima nastupao je kao kazališni amater u komedijama i operetama šibenskog Narodnog kazališta. U svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i  televiziji, a cijeli  glumački radni vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Osnivač je Malog hrvatskog teatra Kiklop. Špiro je svoju glumačku karijeru započeo 1957. godine ulogom prvog prosjaka u Brechtovoj predstavi ‘Kavkaski krug kredom’ u HNK-u u režiji Bojana Stupice. Također, ulogom prvog prosjaka i završava svoju karijeru 2007. u Dolenčićevoj predstavi ‘Opera za tri groša’.

 

Arhiva

Od početka karijere odigrao je mnoge nezaboravne glavne i sporedne likove, te surađivao s brojnim domaćim redateljima nastupajući u ostalim zagrebačkim kazalištima, u Slavonskom Brodu, Osijeku, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu, Novom Sadu…. Jedna od prvih njegovih glavnih uloga u HNK-u bila je Knez Miškin u ‘Idiotu’ Dostojevskog. Antologijske uloge ostvario je u kazališnim djelima Ive Brešana, Marina Držića i Ranka Marinkovića u čijim je dramama odigrao  dvadesetak uloga. Ulogu Kreleta u  “Kiklopu” (1976) smatrao je jednom od najdražih u svojoj karijeri. U Držićevom ‘Dundu Maroju’ odigrao je osam uloga, dok je u ‘Hamletu’ bio vječni grobar. U jednoj od najvažnijih predstava 1970 -ih ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja’ u režiji Božidara Violića igrao je zanimljivu ulogu Mačka koju je publika obožavala. Zapamćeni su njegovi mnogobrojni nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskome ljetu, od uloge Shakespearea u Hamletu do uloge magarca u ‘Snu ljetne noći’. Jedna od njegovih zadnjih glavnih uloga bio je željezničar u Senečićevoj režiji predstave ‘Neobičan čovjek'(1998. Špiro Guberina stekao je veliku popularnost u televizijskim ulogama škovacina Strikana u serijalu ‘Velo misto’ sa legendarnom  uzrečicom ‘Muke mi ježove’ i Divca u seriji ‘Prosjaci i sinovi’.

Za  glumačka ostvarenja dobio je nagradu Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Špiro Guberina dobio je i nagradu Vladimir Nazor (2012) i nagradu za životno djelo na području dramske umjetnosti (2014).  Zahvaljujući svom talentu komičara, jedinstvenosti i prepoznatljivosti u svim svojim kazališnim i filmskim ulogama ostat će jedan od najomiljenijih domaćih glumaca.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.