Koncesionar u dugovima

Obonjan Rivijera, umjesto punjača šibenskog proračuna, na korak do stečaja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Obonjan Rivijera, tvrtka nad kojom je u studenom 2011. godine obustavljen stečajni postupak i koja ima dugogodišnju koncesiju na taj otok, ponovno je pred otvaranjem stečaja zbog duga od 12.340.640,95 kuna u kojem je dulje od 300 dana.

Ta tvrtka, inače, ima samo jednog zaposlenika, no iza nje stoje tvrtka Gratiosus, koja je nositelj projekta uz britanske promotore Sound Channel i slovensku agenciju CMT. U međuvremenu je Obonjan Rivijera otplatila svoj dug prema Gradu Šibeniku, odnosno kredit čiju je otplatu jedno vrijeme preuzeo Grad. Upravo sada, kada bi vlasnici projekta u gradski proračun u ovoj godini trebaju uplatiti prvu koncesijsku naknadu od gotovo četiri milijuna kuna, prema ugovoru koji vrijedi još dugih 38 godina, tvrtka bi mogla u stečaj.

Naime, Trgovački sud u Zadru odlučio je pokrenuti prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka te zakazao prvo ročište za 9. prosinca ove godine. Na ročište su pozvane osobe ovlaštene za zastupanje dužnika po zakonu Igor Roki iz Zagreba, Hugo Baus iz Slovenije i Steven Allison iz Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Osnivač tvrtke Obonjan Rivijera je tvrtka Projekti Šibenik u vlasništvu tri partnerske tvrtke, Gratiosus iz Hrvatske koja je operativni nositelj projekta, slovenskog turoperatera CMT te britanskog promotora Sound Channel. Koncesiju na otok dobili su od Sunčanog Hvara čiji je bivši vlasnik, Orco grupa, otok Obonjan uzeo u koncesiju na 50 godina.

Tako su Projekti Šibenik stekli pravo na još 43 godine koncesije, a Grad se lišio svih financijskih obveza, pa i otplate 11 milijuna kredita kao jamac, što je preuzela tvrtka Projekti Šibenik.

Obonjan je, inače, pretprošlu sezonu završio s ukupno 700-tinjak kreveta, uz potencijal za još toliko, u što treba uložiti do pet milijuna eura, kako bi se došlo do desetak milijuna eura godišnjeg prihoda. U 2019. godini Obonjan je ostvario oko 5 milijuna eura prihoda, što je porast od oko 10 do 15 posto u odnosu na godinu ranije, no i upola manje od potencijala otoka. Prometa na otoku zbog pandemije ovog ljeta gotovo da nije bilo, odgođeni su ili otkazani svi najavljeni festivali i eventi.

Poslali smo upit Gradu Šibeniku o stanju koncesijskih obaveza Obonjan Rivijere i eventualnim uplatama u proračun tijekom ove godine, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.


Pratite nas i na društvenim mrežama: