Radnici su prekršili epidemiološke mjere

Novica Ljubičić demantira izjave prosvjednika i prijeti tužbama za laži

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada medijima se obratio priopćenjem u kojem demantira tvrdnje sindikalnog povjerenika i radnika koji od jutros prosvjeduju u krugu tvrtke odbijaju otići na redovite zadatke. Ljubičić, između ostaloga, upozorava da su današnjim okupljanjem radnici prekršili epidemiološke mjere i da je današnji prosvjed nezakonit.  Također upozorava da iznošenje ‘grubih neistina’ za posljedicu može imati sudske postupke. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U svrhu istinitosti informiranja javnosti, ističem da sam 27.09. 2019. godine svim zaposlenicima društva, potaknut uspješnim poslovanjem, donio odluku isplaćivati na mjesečnoj razini neoporezivu paušalnu naknadu  u  iznosu od najviše 416,00 kn sukladno fondu radnih sati, koji su uredno isplaćivani sve do nastupa pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

Uvidom u financijsku situaciju društva utvrdio sam da predmetnu paušalnu naknadu nećemo biti u mogućnosti isplatiti za mjesec svibanj, dok će ona za mjesec travanj biti uredno isplaćena.  Također, u srpnju 2018. godine, dakle sve u mandatu ove uprave, odlučeno je da će na teret društva radnicima biti isplaćivana naknada za bolovanje u iznosu od 90 % osnovice do 42 dana, koju smo uslijed pandemijske gospodarske situacije također bili prisiljeni izmijeniti te vratiti na ranijih 70 %.  Ove odluke su , nadam se, privremene naravi te su u cijelosti potaknute željom da se očuvaju radna mjesta te omogući uredna isplata plaća, uz napomenu u da prosječna plaća u društvu za mjesec travanj iznosi 6.950,00 kn brutto.

Ističem da sam prije donošenja navedenih odluka održao sastanak sa sindikatom, na kojem je prisustvovao rukovoditelj financijskog sektora, koji je nazočnim predstavnicima sindikata iznio situaciju uslijed značajnog pada primitaka, koji nije zaobišao niti ovo društvo. Sindikat se usmeno očitovao da razumije situaciju. Napominjem da se navedena odluka odnosi na sve djelatnike društva pa tako i na mene.

Zbog svega navedenog sam šokiran sam ponašanjem nekolicine djelatnika koji su se jutros sakupili u dvorištu društva, iako sam im jasno rekao da ću vrlo rado primiti na razgovor njihove imenovane predstavnike te saslušati sve što imaju za reći. Taj moj poziv i dalje stoji.  Unatoč tome, odbili su artikulirati bilo kakav jasan zahtjev, imenovati predstavnike za razgovor, sakupljajući se u dvorištu, te uz to ne poštujući mjere socijalnog distanciranja zbog čega sam vrlo zabrinut. Ne nose niti zaštitne maske, iako su isto dužni po odluci i uputama društva, o čemu su bez odgode obaviještena nadležna tijela. Naime, na prvi pogled je vidljivo da time ugrožavaju svoje zdravlje te i ovim putem apeliram da se ponašaju odgovorno s obzirom na odgovornu djelatnost koja im je povjerena.

Ovim putem izražavam zaprepaštenje medijskim istupima pojedinih djelatnika, čak i sindikalnog povjerenika, koji iznose brojne neistine. Nejasno je na koji način gospodin Slavko Ćaleta smatra da bi u društvu postojao nezadovoljavajući način ophođenja prema radnicima. Gruba je neistina da bi bilo tko od djelatnika društva bio izvrgnut  neprimjerenom tretmanu od strane uprave, upravo suprotno, svatko od djelatnika je u mogućnosti doći do direktora društva, postaviti bio koji zahtjev. Također, fizički sam često u krugu društva, ljudi mi prilaze, razgovaraju te nisam imao problema u komunikaciji.

Ujedno, potpuna je neistina da je u posljednje četiri godine moga mandata itko dobio otkaz. Gospođa Virđinija Vukšić iznosi neistinu kada kaže da joj je otkazan ugovor o radu. Naime, isti je ugovor istekao te je uslijed toga prestao radni odnos.

Istupi u vidu manjka radne opreme su netočni. Svi radnici su opremljeni sa zaštitnom odjećom, zaštitnim maskama i zaštitnim rukavicama. Svatko onaj kome se oprema ošteti, isto je dužan odmah prijaviti i preuzeti na skladištu društva novu opremu.

Napominjem da djelatnici na zelenim površinama uredno rade, te također ima djelatnika koji se nalaze u krugu i žele raditi, ali zbog današnje situacije im je onemogućen rad.

U medijima se ova situacija naziva tihim prosvjedom, a napominjem da takva akcija nije predviđena zakonom kao način ostvarivanja zašite bilo kakvih radničkih prava. U slučaju nezadovoljstva bilo kojeg radnika, zakon je predvidio proceduru kako se ista ostvaruju. Postupanje nekolicine radnika je nezakonito te na štetu drugih radnika, kompletnog društva i građana ovog grada.

Još jednom apeliram da se poštuju zakonske procedure, da se poštuju protuepidemijske mjere te da se u danom društvenom kontekstu nastupa gospodarske krize na globalnoj razini svi suzdrže od nerazumnih financijskih zahtjeva te iznošenja grubih neistina koji za posljedicu mogu imati sudske postupke.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.