Još jedna šibenska atrakcija

Novi sadržaji na Smričnjaku, a ni bunker nije zaboravljen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Grad Šibenik odabrao je idejno rješenje projekta ‘Rekonstrukcija odmorišta s vidikovcem na Smričnjaku u Šibeniku’ koje je izradio arhitektonski tim NFO iz Zagreba, arhitekti Kata Marunica i Nenad Ravlić. Navedeno rješenje izabrano je u sklopu postupka koji je Grad Šibenik proveo u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu te Javnom ustanovom ‘Priroda’ Šibensko-kninske županije, a s ciljem valorizacije i uređenja prostora Smričnjak.

Pristup i korištenje vidikovca bit će dostupno tijekom cijele godine i prikladno za korištenje za sva godišnja doba. Dolazak do njega očekuje se pješice od organiziranog parkirališta za 50-tak automobila. Od ostalih sadržaja očekuje se aktiviranje prostora dva bunkera. Jedan za  izložbeno-informacijske programe kojima bi se prezentirala povijest Šibenika kao i uloga bunkera u obrani grada, a drugi za umjetničke instalacije mladih šibenskih umjetnika. Sve to prate otvoreni prostori za razne aktivnosti u vidu amfiteatra za odmor i razna događanja kao i sanitarni čvor te parking za bicikle. Cijela kompozicija odmorišta temelji se na odnosu netaknutog prirodnog kamenog pejzaža sa zatečenim mediteranskim biljem prema artificijelnim istaknutim vidikovcima koji su obgrlili vrh Smričnjaka s tri strane.

– Ovim projektom Šibenik će, uz obnovljene tvrđave i šetnicu uz more, dobiti još jednu prepoznatljivu atrakciju, jedno novo atraktivno odredište za turiste i ugodan boravak, druženje i odmor građana koji žele uživati u pogledu na svoj grad – rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić, na čiju inicijativu je pokrenuto uređenje Smričnjaka tom prilikom je kazao da je grad Šibenik prije dvije godine, u suradnji s braniteljskim udrugama, proširio je pristupni put odmorištu Smričnjak nakon čega je ova lokacija postala sve atraktivnija građanima Šibenika kao obiteljsko izletište.

– Želja nam je dodatno valorizirati ovaj prostor, iskoristiti napuštene bunkere kako bi njihov sadržaj postao interesantan posjetiteljima, urediti parkiralište, opremiti ga urbanom opremom za odmor i druženje  te iskoristiti vidikovac s kojeg se pruža pogled na šibenski kanal i čitavi grad. Zbog svega toga obratili smo se Arhitektonskom fakultetu koji je potom angažirao tri vrhunska nagrađivana tima u Republici Hrvatskoj, a koji su ponudili svoj koncept uređenja Smričnjaka. Sva tri rada su zaista sjajna te su odlično odgovorila zadatku – kazao je Rakić.

Šibenska javnost sva tri rada moći će razgledati od sutra, 04. svibnja u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’.


Pratite nas i na društvenim mrežama: