Pogledajte kako bi trebalo izgledati

Na Natječaju za uređenje Vanjskog pobijedio rad arhitektice Marije Medoš

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Marija Medoš, sa suradnikom Alanom Tvicom,  akademskim produkt dizajnerom pobjednica je Natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje prostora Vanjski u Šibeniku kojega je raspisao Grad Šibenik, a provelo Društvo arhitekata Šibenik (DAŠ) u razdoblju od 28. listopada prošle godine do 18. siječnja.

Većinom glasova odlučili su tako članovi Ocjenjivačkog suda Ante Kuzmanić, Madlena Roša Dulibić, Nastja Alfier, Živana Stošić i Joško Vudrag, a autorici pobjedničkog rada pripada i nagrada u iznosu od 37 tisuća kuna.

Na sjednici održanoj 27. siječnja, pak, Ocjenjivački sud većinom je glasova drugonagrađenim proglasio rad autorskog dvojca Mislava Krajine i Tomislava Krajine, (suradnica im je bila Nina Podrug) kojemu je pripala nagrada od 22.200 kuna. Josipa Rogošić i Andrea Dujić, autorice su trećenagrađenog rješenja koje se nagrađuje sa 14.800 kuna.

Obrazlažući svoju odluku, Ocjenjivački sud istaknuo je, uz ostalo, kako se prvonagrađeni koncept s betonskim površinama dimenzija pet puta pet i diletacijama izvedenim u obliku stupa izvrsno uklapa u rješenje zadanog prostora i neprimjetno svladava njegove visinske razlike.

Ocjenjivačkom sudu svidio se i izbor korištenih suvremenih materijala te uopće koncept klupa i ukrasnog zelenila.

Inače, na Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje prostora Vanjski u Šibeniku koji je proveden u skladu s Pravilnikom o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza pristiglo je 15 radova arhitekata iz cijele Hrvatske. Svrha i cilj Natječaja bilo je, podsjetimo, dobivanje najboljeg urbanističko – arhitektonskog rješenja uređenja prostora Vanjski u Šibeniku, a od pristiglih natječajnih rješenja očekivala se reafirmacija javnog gradskog prostora, uređenje plohe trga i okolnog prostora u zoni obuhvata, artikulacija gradskog prostora u funkciji različitih scenarija korištenja, rješenje rasvjete, prijedlog hortikulturnog rješenja uzimajući u obzir postojeće stanje, rješenje elemenata urbane opreme, rješenje i uređenje ugostiteljskih terasa te koncept prometnog rješenja.

Sljedeći korak u uređenju ovog gradskog trga je izrada projektne dokumentacije.


Pratite nas i na društvenim mrežama: