Potaknut podacima popisa stanovništva

Mario Kovač predlaže Gradskom vijeću uvođenje mjere roditelj odgojitelj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Mario Kovač, šibenski vijećnik Domovinskog pokreta uputio je gradskoj upravi prijedlog odluke kojom bi, odlukom Gradskog vijeća, bila osigurana novčana pomoć za roditelja odgojitelja.

– Danas sam, u saznanju kako se grad Šibenik s brojem žitelja vratio na brojeve bliske brojevima žitelja iz 1961. godine, Gradskoj upravi Grada Šibenika uputio prijedlog za donošenje Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. Osobno smatram kako izgradnja ‘kula bjelokosnih’ ne znači ništa ukoliko broj građana iz popisa u popis kopni i ukoliko naš grad pretvaramo u , nemojte me krivo shvatiti, indijanski rezervat u kojem je ‘domorodaca’ sve manje, a turista sve više. Što će nam žičare i  elevatori ako nas ne bude bilo – pita se Kovač.

U prijedlogu odluke Kovač navodi kako bi ona bila u skladu s pronatalitetnom politikom Grada Šibenika. Pod pojmom ‘roditelj odgojitelj’, Kovač definira majku ili oca djeteta, udomitelja ili drugu osobu kojoj je dijete, temeljem kojega ostvaruje novčanu pomoć, povjereno na brigu i odgoj odlukom nadležnog tijela, a koja u zajedničkom kućanstvu živi s najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja, a najstarije dijete u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od dvadeset i šest godina života te koja ispunjava i ostale uvjete propisane ovom odlukom.

Novac za tu mjeru trebao bi biti osiguran iz proračuna Šibenika, isplate bi bile mjesečne, a iznosi 65 posto prosječne mjesečne neto plaće isplaćene zaposleniku u gospodarstvu Grada Šibenika u razdoblju siječanj-kolovoz prethodne  godine.

– Recentne procjene Državnog zavoda za statistiku govore o tomu da je Grad Šibenik u razdoblju od posljednjih deset godina izgubio 2541 stanovnika ili 5,48 posto, što su aproksimacije s tim da neki predstavnici struke govore o većim gubicima. Ako su i ove procjene točne te nas brojke drže u borbi za prvo mjesto na listi najvećih gubitnika u broju žitelja među primorskim gradovima. Tu smo ‘rame uz rame’ sa Splitom koji je izgubio 5,67 posto stanovnika u istom razdoblju. Prema procjenama danas na području Krešimirovog grada živi 43.791 stanovnik. Ovi brojevi bi sami po sebi trebali  izazivati zabrinutost kod čelnih ljudi Grada Šibenika, ali i kod nas gradskih vijećnika. Grad Šibenik, budimo realni, nema mogućnost privlačenja stanovništva iz ostalih dijelova zemlje, u prvome redu zbog svoga slabog gospodarskog potencijala, te je zbog toga nužno posegnuti za donošenjem strategijskih  odluka o potporama obiteljima koje su voljne podizati troje i više djece – pojašnjava svoj prijedlog Mario Kovač.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.