Priču o njima donosi emisija Provjereno Nove TV

Male genijalke: Mare i Antea Mileta, bez kalkulatora i papira, u sedam sekundi zbroje i oduzmu čak 800 brojeva

Screenshot NOVA TV
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Jedanaestogodišnje blizanke Antea i Mare Mileta iz Šibenika bolje od abakusa koriste njihove mozgove. Za svega sedam sekundi one zbroje i oduzmu čak 800 brojeva, ne koriste ni mobitel ni kaluklator ni papir već samo mozak i prste. Naime, upravo ljetos Mare je postala svjetska prvakinja u nevjerojatnoj tehnici brzog računanja – mentalnoj aritmetici, a priču o njima donose kamere emisije Provjereno Nove TV.

Mentalna aritmetika, odnosno hikari, prevedeno s japanskog znači svjetlost odnosno buđenje mentalnih procesa, a ono u čemu su sestre, a posebno Mare, ‘tata mata’ je dualno računanje.

– Jedan zadatak računa lijeva a drugi desna hemisfera. One su postigle razinu da im lijeva i desna strana mozga jednako surađuju i na taj način njihovo je pamćenje doseglo maksimum. Ja sam njih, iskreno, primijetila već na samoj radionici i potajno sam htjela da dođu u moj razred – za Provjereno priča Kenija Kovač iz šibenske škole Malac Genijalac.

Manje od treptaja oka dovoljno im je da zbroje i oduzmu čak 400 brojeva, a u međunarodnu školu Malac Genijalac upisao ih je tata Mileta.

– Matematika mora biti u funkciji stvarnoga života. Ovo što rade njih dvije, ja to ne gledam na način da želim da one budu živi kalkulatori, gledam na način da u ovoj dobi, dok one još odrastaju, dok se njihov mozak formira, da formira neke poveznice koje se ne bi formirale da ne rade ovo što rade – kazao je njihov otac Danijel Mileta.

Cijeli prilog o genijalkama iz obitelji Mileta pogledajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: