Još jedna u nizu nagrada struke

Grand Prix za Poljanu: Gradonačelnik Burić najavljuje da to nije kraj uređenja centra Šibenika

FOTO: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenska Poljana dobila je Grand Prix BigSEE Architecture Award 2021 u kategoriji krajobraz i urbani prostori, što znači da je odabrana među najbolje od najboljih. Izrađena po porojektu autorskog tima studija Atelier Minerva, Poljana niže brojne svjetske nagrade struke, a BigSEE Architecture Award 2021 Poljana je već osvojila i posebno za nadstrešnicu koju je izradio Brodosplit.

– Naravno da nam godi još jedno priznanje i to ne samo zbog činjenice da je jedan projekt u centru grada dobio nagradu, nego zbog toga što Šibenik i preko te priče postaje prepoznatljiv. Šibenik se više doslovno ne zadovoljava s prosječnošću, a ono što ja od početka govorim za poljanu, bez obzira na kriterije po kojima to nije klasični trg jer je omeđen prometnicama, on je uvijek centralni trg grada Šibenika, neću kazati najljepši, ali je činjenica da tuda svaki turist, slučajni putnik, prolazi i da će uređeni centar grada biti mjesto koje će mu možda zaokupiti pažnju i donijeti odluku da stane. To se pokazalo i ovoga ljeta. Poljana u kombinaciji s podzemnom garažom je de facto dovela do onoga što se nikad kod nas nije događalo, da su po visokim temperaturama u takozvane ‘mrtve ure’ u Šibeniku restorani bili puni – kazao je Željko Burić gradonačelnik Šibenika, dodavši da je time Poljana ispunila svoj zadatak.

Kako pojašnjavaju na web stranici Big SEE, šibenska Poljana zamišljena je kao ‘kontinuirani trodimenzionalni urbani plato’ koji je prikladan za različita društvena događanja, a čini sinergiju između povijesnog starog grada i modernih urbanih arhitektonskih ostvarenja.

Po mišljenju žirija Poljana je jedinstven projekt pa u obrazloženju navode kako je novi glavni šibenski trg s arheološkim parkom i garažom/logističkim centrom ispod njega osmišljen kao integrirano urbano, društveno i infrastrukturno polje koje postavlja otvoreni dijalog između srednjovjekovnog, modernog i suvremenog grada, stvarajući golemu zajednicu zadivljujućeg potencijala. Prostorni nabori čine mjesta druženja: otvorene tribine i pozornice, most, nadstrešnica i fontana. Urbane linije stvaraju napetosti i dinamiku u platformi, dok kamene mreže s infrastrukturnim kutijama omogućuju fleksibilnu organizaciju terena.

Gradonačelnik Burić tvrdi kako s Poljanom nije završen plan uređenja centra grada.

– Bit će gotovo, onog trenutka kada se završi rekonstrukcija i obnova trga na Vanjskome gdje je nekada bila benzinska stanica, te kada obnovimo i park ispred Gospe vanka grada i park Roberta Visianija. Ništa od toga nismo zaboravili jer će tek tada centar Šibenika biti onakav kakvim ga zamišljamo. Sve to podrazumijeva i oživljavanje i uključivanje u tkivo grada prostora Starog pazara. Cijeli taj potez mora postati jedinstvena cjelina koja će odrediti izgled samoga centra grada – zaključio je Burić.

Inače, BigSEE nagrade dodjeljuje Zavod Big – Centar za kreativnu ekonomiju jugoistočne Europe, u okviru platforme BIG SEE za podršku i razvoj kreativne industrije. BigSEE nagrade obuhvaćaju širok spektar dizajnerskih niša te nagrađuju izvanredna postignuća na prostoru 19 zemalja jugoistočne Europe.

FOTO: Nino Milin

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.