Prvi rebalans proračuna

Gradsko vijeće Šibenika u petak: Korona reže proračun, Grad diže kredit i osniva novu tvrtku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenski gradski vijećnici dobili su poziv za sjednicu na kojoj će u petak, između ostaloga, odlučiti o prvom rebalansu proračuna, kreditnom zaduženju Grada Šibenika i osnivanju nove gradske tvrtke Inkubator za nove tehnologije Trokut Šibenik.

Rebalansom je planirano umanjenje ukupnog proračuna za oko 51 milijun kuna, odnosno sa 418,7 milijuna kuna na 367,5 milijuna kuna.

– Razlog za prve izmjene proračuna je slabije punjenje po nizu stavki ili još jasnije skoro sto postotni uzrok je epidemija Covida-19. Kada gledamo punjenje proračuna u proteklih šest mjeseci lako se uočava pad prihoda od poreza i prireza na dohodak, što je nama jedan od najvećih proračunskih prihoda. Jasno je da u vrijeme najveće epidemiološke krize nije bilo zapošljavanja, a također je uočljivo i značajno smanjenje na osnovu poreza na nekretnine. U prvih šest mjeseci zamrlo je tržište nekretnina – pojasnio je razloge smanjenja proračuna gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Uspoređujući šibenski rebalans sa pulskim koji je umanjen za 20 posto, Burić zaključuje kako smo dobro prošli, ako se uopće može govoriti o dobrome u ovoj krizi, jer proračun umanjujemo za nešto više od 12 posto.

Kredit za projekte

Planirani kredit od 27,5 milijuna kuna prošao je proceduru savjetovanja i gradonačelnik Burić je između dvije pristigle ponude odabrao onu povoljniju koju je poslala Hrvatska poštanska banka uz fiksnu kamatu od 1,30 posto. Kredit će Grad Šibenik vraćati 12 godina u koje su uključene i dvije godine počeka od isteka roka korištenja, tako da prva rata dospijeva 1. travnja 2024. godine.

Novac iz tog kredita trošit će se u dvije godine i to 14 milijuna kuna u ovoj godini, a 13,5 milijuna kuna u sljedećoj. Sav novac iz kredita je namjenski za kapitalne i europske projekte. Njime će se financirati izgradnja infrastrukture Poduzetničke zone Podi i Hrvatskog centra koralja na Zlarinu, zatim bežična gradska mreža i video nadzor, rekonstrukcija bivšeg kina Odeon, izgradnja vrtića Ljubica i uređenje dječjih i sportskih igrališta.

Nova gradska tvrtka

Za sjednicu u petak vijećnici su dobili i priedlog Odluke o osnivanju trgovačkog društva Inkubator za nove tehnologije Trokut Šibenik, nove gradske tvrtke s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Nova tvrtka imat će direktora kojeg na mandat od četiri godine s pravom reizbora imenuje Skupština društva, odnosno gradonačelnik, na temelju provedenog javnog natječaja.

Za izgradnju i opremanje objekta ‘Trokut’, projekt vrijedan 27,7 milijuna kuna, Grad Šibenik je iz europskih fondova dobio bespovratno 20 milijuna kuna. Svi radovi na izgradnji i opremanju objekta veličine 2.084 četvorna metra te uređenju okoliša su u završnoj fazi, a nedavno su u Šibeniku javno predstavljeni strateški partneri u IT sektoru Inkubatora Trokut.


Pratite nas i na društvenim mrežama: