Studenti na VUŠ-u

Godinu dana od osnutka jedinog šibenskog debatnog kluba, mladi intelektualci već imaju jasan cilj

Prvi debatni klub u Šibeniku osnovan je prije godinu dana na Veleučilištu u Šibeniku zahvaljujući nekolicini entuzijasta koji su svoju volju, trud i znanje posvetili upravo tom intelektualnom ‘sportu’. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom kluba Lukom Ševerdijom koji je napravio presjek aktivnosti kluba u tom razdoblju.

– Osnovali smo udrugu to jest registrirali smo klub kao neprofitnu udrugu radi lakšeg ostvarivanja ciljeva i kako sav teret financiranja ne bi pao isključivo na Veleučilište, jer odlasci na turnire koštaju, a na ovaj način otvorili smo si mogućnosti prema drugim izvorima financiranja, primjerice, Gradu, Županiji i slično – priča nam Luka.

U prosincu je uslijedio nastup na ‘Decembarcu’, najvećem i najjačem debatnom turniru za početnike u čitavoj regiji koji se već niz godina održava u Beogradu.

– Do sada najveći turnir na kojem smo sudjelovali, a tome svjedoče i brojke od 64 tima koja su se natjecala, bio je sastavljen od 128 govornika. Hrvatsku je predstavljalo tridesetak natjecatelja, od toga nas šest iz Šibenika. Rezultatski smo završili par mjesta iznad sredine tablice, na 24. i 30. mjestu, dok su naši Luciana Matić i Ante Barišić zamalo dosegli proboj u četvrtfinale, završivši na 18. mjestu – komentira Luka nastup na turniru.

Isto tako u prosincu održana je parlaonica sa studentima VUŠ-a u suradnji s EDIC Šibenik, čime su pokazali da njihov rad nije isključivo vezan uz natjecateljsku debatu nego da ima i onu drugu stranu, stranu koja želi pobuditi u studentima produktivni dijalog i kritičko razmišljanje.

– U veljači smo nastupili na međunarodnom turniru u Zagrebu koji je održan na engleskom jeziku na kojem je sudjelovalo čak 49 timova iz raznih europskih zemalja kao što su Velika Britanija, Njemačka, Poljska i tako dalje. Daleko jača i iskusnija konkurencija. Doslovno smo se našli u debati protiv nekoliko svojih mentora tako da se rezultatski nismo pretjerano proslavili ali smo naučili neizmjerno puno – iznosi Luka iskustvo međunarodne debate.

Potom je uslijedila pandemija COVID- 19 te se prvih mjesec dana više-manje ništa nije događalo u debatnom svijetu, i svi su iščekivali daljnji razvoj situacije. No nakon tih prvih mjesec dana konfuzije turniri koji su bili ili odgođeni ili otkazani počeli su se prebacivati online. I dok su svi drugi sportovi i događanja stali, njihov intelektualni je nastavio dalje.

– Štoviše, u svibnju smo odradili tri online turnira, tako da nas ni korona nije uspjela zaustaviti u tome što volimo raditi, održavamo dva sastanka online tjedno i uspjeli smo ostati aktivni unatoč okolnostima. Ovim putem pozivam sve studente koji studiraju u Šibeniku, neovisno o studiju, da nam se priključe i da daju šansu prvenstveno sami sebi da otkriju nešto što im može toliko toga donijeti, od ekipe, putovanja, druženja,osobnog razvoja. Posebno me veseli kad se osvrnem na sva postignuća u malo više od godine dana postojanja, vidjeti da se sav trud i rad isplati. Posebno hvala mojoj ekipi zbog koje je ovaj klub i živi, Luciani Matić, Stjepanu Goreti, Antoniu Perkoviću, Roku Ercegoviću i Anti Barišiću – zaključio je, uvijek optimistični, Luka Ševerdija.

U tom svjetlu, žarka im je želja dovesti studentsku debatu u Šibenik u punom smislu te riječi i organizirati prvi debatni turnir u Šibeniku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.