Let's ROCK!

Glazba se u nedjelju vraća na tvrđave, a plastika odlazi: ‘Šibenik kao primjer odgovornog odnosa prema otpadu’

Jednodnevni festival Let’s ROCK!, koji će u nedjelju biti održan na tvrđavi sv. Mihovila, vratit će glazbeni i društveni život u Šibenik nakon više mjeseci tišine uzrokovane koronavirusom. U sklopu projekta Šibenik Zero Waste City na događanjima na šibenskim tvrđavama počevši od tog prvog post-korona festivala uvode se posebno dizajnirane čaše za višekratno korištenje kao zamjena za jednokratne plastične čaše koje su do sada korištene, a s ciljem smanjivanja količine otpada u gradu.

Projekt Šibenik Zero Waste City provodit će se sljedeće dvije godine s ciljem pokretanja brojnih ekoloških aktivnosti i educiranja posjetitelja i građana Šibenika o važnosti zaštite okoliša te razdvajanja i recikliranja otpada. Nositelj projekta je udruga Mladi u Europskoj uniji koja ga provodi u suradnji s Gradom Šibenikom, javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik.

Jedna od prvih novosti koje će se uvesti u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik je postavljanje novog standarda na festivalskim i drugim događanjima na šibenskim tvrđavama kroz korištenje takozvanih reusable čaša umjesto jednokratnih, plastičnih koje su se koristile do sada.

– Posebno dizajnirane čaše za višekratno korištenje napravljene od polipropilena svoju će premijeru imati u nedjelju na Tvrđavi sv. Mihovila. Kriza koju nam je donio koronavirus dodatno nas je sve osvijestila i o važnosti odgovornog odnosa prema okolišu i zaštiti prirode. Naš prvi ovogodišnji festival Let’s rock koji se s nestrpljenjem očekuje odličan je trenutak da bismo u praksu uveli perive, višekratne čaše za konzumaciju napitaka te tako i naše posjetitelje uključili u nastojanje da Šibenik bude čist i primjer odgovornog odnosa prema otpadu i okolišu – izjavila je Vera Jergović Bolanča ispred Tvrđava kulture Šibenik.

Na prvi dan ljeta, koji je ujedno i Svjetski dan glazbe, Šibenčani će moći uživati u istaknutim imenima hrvatske alternativne glazbene scene kao što su The Fogsellers, Pi, Porto Morto, Ichabod, Ischariotzcky, Jonathan, J.R.August, Lovely Quinces, Nipplepeople, Pocket palma i Rolo. Navedeni glazbenici izmjenjivat će se na nekoliko pozornica na Tvrđavi sv. Mihovila.

Uz poticanje čuvanja okoliša na festivalskim i drugim događanjima u gradu i okolici te edukativne ekološke aktivnosti za građane, kroz projekt Šibenik Zero Waste City osigurat će se i gradska infrastruktura koja će omogućiti odgovorno gospodarenje otpadom. Tako je u svibnju projekt službeno pokrenut likovnim natječajem za šibenske osnovnoškolce čija će vizija Svijeta bez otpada ukrašavati pametne BigBelly kontejnere s prešom na gradskim ulicama. U suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Zeleni Grad Šibenik na šibenskim ulicama bit će postavljena tri Big Belly kontejnera, na šibenskim tvrđavama 15 kanti za odvajanje otpada, a na šibenskim plažama 20 kontejnera za odvajanje otpada. Projekt se u cijelosti financira sredstvima koje je donirala The Coca-Cola Foundation.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.