FOTO/VIDEO Rode su Njegošev trg zamijenile za Afriku zbog umora od nevremena. Ne uznemiravajte ih, uskoro će put juga

Dvije rode, koje su jučer stigle na Vidike, u Šibeniku se odmaraju od neveremena koje je proteklih dana zahvatilo Hrvatsku, složili su se veterinar Emil Ofner i stručnjak za ptice Emilio Menđušić. One su na svom proputovanju prema Africi i jako ih je bitno pustiti na miru jer će odletjeti čim se odmore.

– Vjerojatno se odmaraju na putu prema jugu, no moguće je da je netko i u problemu sa zdravljem. Koliko znam, rode obično rade pauze na dugim migracijama prema Africi. Naravno, nije to baš šibenska beštija. One nas prelijeću, ali se ne zadržavaju – objašnjava veterinar Ofner te dodaje da rode obično putuju na ista mjesta, kako na sjeveru, tako i na jugu.

rode

Pitanje je li riječ o ozlijeđenim ili zdravim životinjama, govori nam Ofner, dok Menđušić napominje kako ih je provjerio i vidio da su zdrave, ali umorne.

– Samo ih treba pustiti na miru jer su umorne od nevremena. Ne smije ih se gnjaviti, ni djeca ni psi. Ako bude opasnosti po njih, mi iz Sokolarskog centra ćemo ih prebaciti na neko sigurnije mjesto odakle će poletjeti prema jugu – poručio je Menđušić.

Inače, bijele rode, koje su najčešće u Hrvatskoj, naseljavaju otvorena močvarna područja, savane, stepe te livade i pašnjake. Ipak, najviše im se sviđaju područja s plitkim vodama stajaćicama i gdje nije pretjerano vlažno ili hladno.

Rode mogu narasti i preko jednog metra u visinu te težiti između pet i deset kilograma. Kljunovi su im dugački, oštri i jaki, a noge vitke i dugačke. Rode su neumorni putnici, a kako dani postaju sve hladniji, okupljaju se u velika jata i pripremaju se na zamoran put prema jugu. Budući da su mesojedi, rode moraju pripaziti da ih put prema jugu Afrike nosi preko plodnih močvara u kojima mogu pronaći dovoljno hrane. Rode krasi odlična sposobnost orijentacije u prostoru.

U slučaju da imate zanimljivu vijest ili fotografiju, ili na nešto želite ukazati, obratite nam se na e-mail: urednik@sibenskiportal.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.