Kameno raspelo izradit će CNC stroj

FOTO/VIDEO Biskup Rogić posvetio obnovljeni Memorijalni križ na Kvanju

06.05.2021., Sibenik - Sibenski biskup mons. Tomislav Rogic, blagoslovio je novi kriz na gradskom groblju Kvanj. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Obnovljeni Memorijalni križ na Gradskom groblju Kvanj danas je blagoslovio šibenski biskup Tomislav Rogić. U nazočnosti gradonačelnika Željka Burića i njegovog zamjenika Paška Rakića taj potpuno preuređeni prostor na kojem se održavaju brojne komemoracije predan je na korištenje građanima.

– Križ nije samo dio groblja, on je centralni i memorijalni križ gdje se obavljaju ceremonije, polaganja vijenaca i razne druge svečanosti. To je središnje mjesto memorijalnog pijeteta u svakoj sredini i posvećuje mu se posebna pažnja pri uređenju grobalja. Kroz projekt smo se potrudili da ne napravimo ništa što ‘upada u oči’, ali da se prostor oplemeni. Križ je godinama bio zapušten i prije postavljanja raspela morat ćemo ga još jednom pjeskariti i izbijeljivati – kazao je Joško Vuković, direktor tvrtke Čempresi koja upravlja gradskim grobljima.

Radove vrijedne 600 tisuća kuna sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja sa 300 tisuća kuna, 250 tisuća kuna osigurao je Grad Šibenik, a preostalih 50 tisuća kuna Čempresi.

– Sve radove izveo je Kameni zid, a potrajali su jer je posao rađen u potpunosti iz temelja. Obnovu smo počeli još 1. rujna kada je srušeno sve osim samoga križa. Izvođač je odmah najavio da želi odraditi kvalitetan posao te da s kamenom neće riskirati po vremenskim uvjetima koji nisu pogodni za ugradnju, bilo betona u temeljima, bilo kamena u popločanju i zidovima – priča nam Vuković.

Memorijalni prostor prije obnove

Umjesto stare ploče pod križem je sada kamena knjiga s uklesanim natpisom iz Biblije ‘Ja sam uskrsnuće i život; tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će’.


Pratite nas i na društvenim mrežama: