Instalacija stvorena s ciljem da podigne svijest o problemu smeća u moru

FOTO U Azimutu izložba ‘1000 Pepeljuga’: Na jednom mjestu tisuću cipela koje je more izbacilo na hvarske plaže

U Azimutu je u subotu postavljena instalacija ‘1000 Pepeljuga’ koja se sastoji od tisuću odbačenih cipela koje je more izbacilo na plaže otoka Hvara.

Fasciniran količinom i raznolikošću obuće koju je moguće pronaći na plažama južne strane otoka, cipele je prikupio Mark Boellaard. Uglavnom u zimskim mjesecima od 2018. do 2020.godine, prikupio je jedinstvenu kolekciju jeftinih japanki, sandala, bakinih papuča, vrtoglavih štikli, sportskih tenisica, kožnih čizama i ostale obuće. Cipele u svim stilovima, bojama i fazama raspadanja, plutale su Sredozemljem i završile na Hvaru.
Tisuću cipela, tisuću nepoznatih priča, zajedno upozoravaju na naš trenutni odnos s otpadom i služe kao upozorenje o ogromnim ekološkim posljedicama odlaganja otpada u more.

Ta instalacija stvorena je s ciljem da podigne svijest o problemu smeća u moru i potakne ljude da smanje količinu smeća koju proizvode svaki dan.  Čak i najmanji doprinos na osobnoj razini se računa.

Mark Boellaard nizozemski je umjetnik koji na Hvaru živi od 2012. godine. U srži njegovog rada nalazi se ideja o recikliranju i davanju nove vrijednosti otpadnom materijalu. To se može vidjeti kako u njegovim radovima u kolažu, tako i u seriji Assemplage koja se sastoji od više od osamdeset asemblaža napravljenih od smeća pronađenog na hvarskim plažama.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.