Nagrađeni na Izložbi inovacija

Džepni dezinfekcijski uređaj, lampadina i ‘power bank’: Šibenčani za svoj izum dobili broncu na ARCA-i

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenčani Stipe Ercegović i Damir Županović dobili su bronačnu medalju za svoj UVLITE- džepni dezinfekcijski uređaj na 18. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA koja je održana u Zagrebu. Njihov izum trenutno je u fazi grubog prototipa, no dvojac vjeruje kako će uspjeti u svom naumu i u konačnici stvoriti džepni uređaj koji će, osim za dezinfekciju površina, služiti i kao lampadina te ‘power bank’.

– S obzirom da je svijet u pandemiji, a kako to obično kod nas biva, ideje se najviše rađaju na kavama dok se maše rukama po zraku – prepričava nam kroz smijeh Stipe Ercegović kako se rodila ideja o stvaranju džepnog dezinfekcijskog uređaja.

Slični uređaji, naime, već postoje u svijetu, a preko popularnih kineskih stranica mogu se kupiti za relativno male novce, ali šibenski dvojac odlučio je napraviti nešto što još nitko u svijetu nije.

– Kineski džepni dezinfekcijski uređaji koriste sterilizacijske LED diode sa znatno manjom snagom, pa je za sterilizaciju površine potrebno osvjetljavati 30 do 40 sekundi. Mi smo zato koristili jače LED diode kako bi za sterilizaciju površine bilo dovoljno maksimalno 10 sekundi. Osim toga, koristili smo i desetak puta jaču bateriju nego što se koristi u sličnim uređajima koji su već na tržištu, pa će naš uređaj služiti i kao ‘power bank’. Baterija će biti izmjenjiva, a u uređaj će biti ugrađeno i svjetlo, pa će služiti i kao lampadina – objašnjava Ercegović.

U realizaciju ‘ideje s kave’ krenuli su, priznaje, relativno kasno.

– Prije mjesec dana smo počeli, tako da je dosad napravljen tek grubi prototip na 3D printeru. Ovim putem zahvaljujemo Inovatorskom društvu Faust Vrančić koje nas je podržalo, dodatno motiviralo i pomoglo oko stvaranja prvog prototipa. Oni su nam bili i moralna podrška i bez njih ne bi bilo ove bronce – iskren je Ercegović, dodajući kako su ih upravo ‘Faustovci’ nagovorili da se prijave na ARCA-u.

Krajnji cilj im je stvoriti proizvod koji će biti dostupan širokim masama, a sada je pred njima put finalizacije proizvoda i dizajna.

– Ne smatramo da ćemo se obogatiti na ovome, ali zašto ne raditi nešto kreativno i pritom pomoći ljudima u ovim nezahvalnim okolnostima – poručuje Ercegović.


Pratite nas i na društvenim mrežama: