Radovi vrijedni 300 tisuća kuna

Društvo Juraj Dalamtinac počinje s uređenjem najstarije šibenske ulice: ‘Učinit ćemo je sigurnijom i ljepšom’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Društvo za očuvanje šibenske baštine  Juraj Dalmatinac ovu godinu počinje  konzervatorsko-restauratorskih radova na dijelu ulice Jurja Dalmatinca. Radovima će biti obuhvaćen zasvođeni prostor ispod kule Tambača gotičko-renesansnih odlika koji se nalazi na frekventnoj poveznici trga ‘4 bunara’ i katedrale sv. Jakova.

– Riječ je o najstarijoj ulici grada Šibenika, a sami projekt je dosta zahtjevan financijski i tehnički te će biti izveden u tri faze zbog turističke sezone, a i zbog ugostiteljskog objekta koji se tu nalazi. Dio koji će biti uređen je dužine 25 metara i sastoji se od portala, grba te 250 kvadrata zidova koje treba urediti kao i 300 kvadrata nadsvođa. Prostor je dosta zapušten i prljav te statitički dosta nesiguran pa ćemo na nekim dijelovima promijeniti i te klesane kamence. Dakle osim dekorativnog uređenja napravit ćemo i statičku sanaciju – ističe predsjednik Društva Nikola Grubić.

Inače vrijednost projekta je 300 tisuća kuna, a za prvu fazu bit će potrebno nekih 46 tisuća kuna. Radove će izvoditi obrtnička firma iz Splita, a sami radovi će početi vrlo skoro te je to jedan u nizu projekata koje Društvo planira za ovu godinu uz suradnju s konzervatorskim odjelom grada Šibenika.

– Najbitnije za projekt jest to da će biti uređen prostor svodovlja jer se pomalo osipaju i stanje je dosta neuredno. Međutim, u tom prolazu prema 4 bunara je nekad postojala fina freska koja toliko oštećena da je nečitljiva, a mi ćemo to istražiti i ono što bude čitljivo ćemo prezentirati. Napomenut ću da je to vrijedan projekt Društva tim više jer će taj prolaz biti prije svega sigurniji za one koji se budu kretali njima – zaključio je konzervator Ivo Šprljan.


Pratite nas i na društvenim mrežama: