Plogging, radionice, predavanja za sve generacije

‘Čuvati prirodu se mora’: Na Šubićevcu i na livadi ispred Azimuta obilježen Europski tjedan održivog razvoja

FOTO Zrinka Magazin
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Europski tjedan održivog razvoja programom ‘Šibenik trči za održivi razvoj’ obilježen je ovog vikenda u Šibeniku u organizaciji udruga Kolektiv 4B, Fotopoetika i klub Azimut, a uz podršku Turističke zajednice Grada Šibenika, Zelenog grada te Javne ustanove Priroda Šibensko – kninske županije. Svoj je doprinos dao i Muzej grada Šibenika, a u najvećoj mjeri  to su ipak učinili akteri programa koji se odvijao pod motom  ‘(ne)OKOLIŠ(aj) – OČISTI!  – udruga za očuvanje prirode i okoliša te poticanje održivog razvoja Argonauta, ronilački klub Roniti se mora, zatim planinarsko – ekološka udruga Stribor i krajobrazni arhitekt Mate Rupić.

Europski tjedan održivog razvoja u Šibeniku obilježen je na dvije lokacije – u parku na Šubićevcu i  na livadi ispred Azimuta kako bi teme važne za zdravlje ljudi i planeta Zemlje došle do što većeg broja ljudi.

Na Šubićevcu su brojni građani čistili šumu od otpada i to uz plogging – aktivnost koja spaja trčanje ili hodanje uz kupljenje otpada putem. Bio je to prvi put da se u Šibeniku organizira tako nešto što je Šibenčanima, pokazalo se, itekako dobro ‘sjelo’. Uz pomoć hvataljki i rukavica prikupljen je, nažalost, zavidan broj vreća otpada. ‘Smeću nije mjesto u prirodi’, samo je jedna od poruka koju su djeca s radionice, koju su, pak, u parku priredili članovi planinarsko – ekološke radionice Stribor, ostavili na stablima ne bi li njima inspirirali one koji će šumskim stazama proći nakon njih.

FOTO Zrinka Magazin

– Stribor, a vjerujemo i prisutni Striborovci jako su zadovoljni organizacijom i počašćeni prisustvovanjem na događanju. listopada organiziramo uređivanje okoliša Narančaste zgrade. Okoliš planiramo očistiti od smeća i kultivirati postojeću vegetaciju te provesti radionicu izrade hotela za kukce i radionicu postavljanja kućice za šišmiše- poručili su iz Uprave Stribora.

Građani su se uputili i u šetnju s krajobraznim arhitektom Matom Rupićem od kojeg su mogli čuti pregršt vrijednih informacija i doživjeti svoj grad iz neke druge, zelene perspektive. Mate Rupić zainteresiranu je ekipu  poveo do vidilice i pričao im o gradskom zelenom sustavu i urbanoj ekologiji.

– Svi naši sugrađani koji su dali svoj doprinos obilježavanju Europskog tjedan održivog razvoja na Šubićevcu, dobili su platnene vrećice prigodnom Aqua Dalmaticom kao referencom na Roberta Visianija za kojeg je Šubićevac polazišna točka u rađanju svjetski poznatog botaničara- pojasnili su organizatori.

FOTO Zrinka Magazin

Negdje druge u parku, a također u šumi, ekipi se u ploggingu pridružio i direktor Turističke zajednice Grada Šibenika, Dino Karađole, dok je ravnateljica županijske Javne ustanove Priroda, Anita Babačić Ajduk svoju podršku dala ekipi na livadi ispred Azimuta gdje se održavalo predavanje i radionica udruge Argonauta i prezentacija rada ronilačkog kluba Roniti se mora.

 Argonautini koordinatori Plave eko patrole dali su se sve od sebe u provedbi radionice ‘Hrana i održivost’   gdje su djeca na neformalan način naučila, među ostalim, osmisliti vlastiti sezonski tanjur i pokrenuti kotač posljedica.

FOTO Zrinka Magazin

– Nažalost, planet smo doveli u takvo stanje da današnja djeca neće imati izbor biti eko i održivi ili ne. Upravo radi toga, svaki bi roditelj u ovakvim radionicama i događanjima trebao vidjeti priliku da njegovo dijete postane ekološki osviješten i aktivan građanin od malih nogu. Ispred Azimuta smo mogli vidjeti kako edukacija o održivom razvoju ne pita za godine te se jednako mogu uključiti djeca od četiri godine do odraslih od plus 44, a da pri tome uživaju, kvalitetno provedu zajedničko vrijeme i učine nešto dobro za planetu Zemlju vlastitu budućnost i budućnost sljedećih generacija- istaknula je Ivana Marin iz Argonaute.

Da su se dobro proveli potvrdili su i ronici iz kluba Roniti se mora koji su malim Šibenčanima i njihovim roditeljima pružili inspiraciju kakvu nećete pronaći na baš svakom koraku, ako uopće.  Djeci su pričali o svojim aktivnostima uz prezentaciju svoje opreme, a kako doznajemo, rado bi tako nešto ponovili u školama i na taj način generacijama koje dolaze približili ronjenje, važnost očuvanja mora i prirode čistima.

FOTO Zrinka Magazin

-Veselje je vidjeti da i kod ovako ozbiljnih i važnih tema možemo pronaći put do naših građana svih godišta s naglaskom na mlade generacije. Također, divno je što ovakve teme također povezuju ljude i dovode do suradnji koje želite ponoviti već idućeg dana. Nadamo se da su naši sugrađana danas nešto naučili, da su sa sobom doma ponijeli određena znanja koja će rado primjenjivati i dalje jer to nam je bio cilj-  poručili su organizatori.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.