Grad Šibenik sufinancira 50 posto troškova obnove

Burić sa stanarima potpisao ugovore o obnovi krovišta i fasada: ‘Plan je da kontinuirano pomažemo stanovnicima stare gradske jezgre’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Gradonačelnik Željko Burić, u ime Grada Šibenika, potpisao je pet ugovora s korisnicima Programa kojima će Grad sufinancirati obnovu fasada i krovišta na objektima u području stare gradske jezgre.

– Briga o staroj gradskoj jezgri kompleksna je briga s osnovnim ciljem da se zadrži lokalno stanovištvo, a plan nam je da kontinuirano pomažemo stanarima stare gradske jezgre i ne samo kroz projekt obnove fasada i krovišta, nego i, ako se pokaže interes, ponavljanjem projekta obnove drvenih škura iz 2019. – kazao je gradonačelnik Burić prilikom potpisivanja ugovora, te dodao kako se nastavlja i projekt ‘Starine naše divne’ i to kroz obnovu karakterističnih šibenskih portala, ugaonih oznaka te konačnog spuštanja instalacija u staroj gradskoj jezgri.

Program ‘Stara gradska jezgra – obnova fasada i krovišta’ je još jedan u nizu projekata kojemu je cilj potpora stanarima zaštićene povijesne cjeline, a najviši ukupni iznos koji jedan korisnik može ostvariti po objektu iznosi 200 tisuća kuna, odnosno najviše 50 posto ukupne cijene prihvaćenih troškova obnove.

Interes je bio izuzetno velik, odabrano je pet prijava po kriteriju broja stanara u zgradi, a u odabranima živi njih 38, što nije zanemariv broj.

– Projekt ima za cilj pomoći stanovnicima stare gradske jezgre da nastave živjeti ovdje, iako je to izazovno zbog skupih troškova održavanja i obnove stambenih objekata i pritska turistifikacije što se vidi u sve većem broju apartmana i sve manjem broju stanovnika. Nadamo se da ćemo sljedećih godina nastaviti s ovom praksom – kazao je Petar Mišura pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Podsjetimo, Javni poziv trajao je do siječnja 2021. godine, a sveukupno je pristiglo 12 ponuda od kojih je devet ispunjavalo uvjete Javnog poziva. Nakon bodovanja, a na temelju kriterija za odabir projekta, utvrđena je lista od pet kandidata čiji će projekti obnove biti sufinancirani. Bodovanje je provelo Povjerenstvo za provedbu javnog poziva pri Upravnom odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Inače, ukupan iznos sufinanciranja je 780.557,98 kuna, što premašuje planirani iznos za 30.557,98 kuna.  Navedena razlika također će se osigurati iz Proračuna Grada Šibenika, a rok za provedbu projekta je 12 mjeseci od datuma potpisanog Ugovora.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.