Čuvaju kante daleko od čitača čipa

Brojke iz Zelenog grada ne lažu: Zlarinjani i Žirjani znaju tko im otoke zatrpava smećem

Zašto su koševi za otpatke na Zlarinu puni i prepuni te zašto je prostor za krupni otpad na Žirju zatrpan svim mogućim smećem može se lako iščitati iz službene evidencije Zelenog grada.

Ne opravdavajući manjak radnika na otocima u sezoni koja je ipak iznenadila dobrom popunjenošću, neodgovornost i nekultura nekih mještana očiti su razlog svake vrećice smeća koja se nađe tamo gdje joj nije mjesto. Baš kao i u gradu Šibeniku, sigurno i sami mještani među sobom znaju tko su ti pojedinci koji im kvare sliku otoka i mjesta zaobilazeći praksu svih uljuđenih društava.

Brojke su najjači argument Zelenog grada koje nepobitno potvrđuju da među nama žive pojedinci s greškom u mentalnom sklopu.

Šibensko komunalno poduzeće Zeleni grad na otoku Zlarinu u evidenciji ima 492 korisnika koji su dobili čipirane kante za smeće, a u srpnju su imali prosječno 2,68 pražnjenja kanti.

– Od mogućih osam pražnjenja koliko mogu koristiti Zlarinjani i njihovi gosti, kojih je, kažu, pun otok, očito ne proizvode otpad. Manje od tri pražnjenja u cijelom mjesecu jasno upućuje na to da otpad završava negdje drugdje. Tome moramo pridodati i podatak da od 492 korisnika u srpnju njih 117 nije niti jednom predalo kantu na pražnjenje. Gdje je njihov otpad – pita se Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada.

I dok na Žirju 23 posto korisnika ‘čuva’ svoje kante od čitača barkoda Zelenog grada, na Žirju je situacija izmakla svakoj kontroli. Na tom otoku skoro 37 posto korisnika u srpnju nije ispraznilo svoju kantu niti jedan put.

– U srpnju smo na Žirju imali 628 odvoza otpada iz čipiranih kanta što je na 255 korisnika koji ih imaju prosječno 2,46 pražnjenja mjesečno. Na tom otoku vidljivo je i gdje završava komunalni otpad čak 94 korisnika koji nikada u tijekom srpnja nisu predali kantu na pražnjenje. Svi oni zlorabe mogućnost odlaganja krupnog otpada i na tu lokaciju bacaju svo svoje smeće – kaže Ljubičić i s pravom se ljuti na svako nekritičko prozivanje isključivo Zelenog grada.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.