Blagdan je Svih svetih. Zašto ga često poistovjećujemo s Dušnim danom?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Blagdan je Svih svetih kojim Katolička crkva slavi sve svece, one kanonizirane i one koji to još nisu. Ujedno je danas i blagdan i neradni dan u Republici Hrvatskoj.

Katolička crkva propovijeda kako Svi sveti nisu dan za crninu, s obzirom da vjernici slave one koji su postali dio nebeske Crkve, odnosno prešli su u vječni život. Pod izrazom ‘svi sveti’ ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Naime, mnogo je više onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjem.

Drugog dana studenog katolici se prisjećaju svojih preminulih. Dušni dan, naime, nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Krimija, sv. Odilona, i to 998. godine, a Vatikan ga je potvrdio 1311. godine.

Greškom se stoga često poistovjećuju Dušni dan i Svi sveti.

Mnogi će vjernici danas i sutra diljem Hrvatske sa cvijećem i svijećama obići grobove svojih najbližih koji više nisu s njima. Podsjetimo, prigodno cvijeće, aranžmani i svijeće povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, prodavat će se u Ulici Ante Starčevića ispred Kornatke, na Vidicima ispred trgovine Tommy te na istočnom ulazu u tržnicu Draga prema Stankovačkoj ulici, izvijestili su iz šibenske gradske uprave.

Na blagdan Svih svetih Šibenska narodna glazba tradicionalno će svirati na posljednjim počivalištima Šibenčana, a prigodni glazbeni repertoar izvest će u jutarnjim satima na gradskim grobljima. Prvo na redu je groblje svete Ante u 10,15 sati, a 15 minuta kasnije ŠNG seli na groblje sv. Nediljice. Na gradskom groblju Kvanj bit će u 11,15 sati, dok će groblje sv. Petra u Mandalini posjetiti u 11,45 sati.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: