Delimar: Na studiju energetike su vrhunski stručnjaci i uspješni studenti!

Na jučerašnju konferenciju za medije SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Josipa Živkovića i njegove kandidatkinje za zamjenicu, Mije Matić, osvrnuo se i Marko Delimar, privremeni voditelj studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Istaknuo je kako je šibenski preddiplomski studij energetike vrlo dobro zaokružen, a dogodine će ‘proizvesti’ prvostupnike koji će se moći zaposliti u struci, ili nastaviti studiranje na nekom od postojećih studija, kao što je FER u Zagrebu.

– Mi razmišljamo o diplomskom studiju, ali u širem kontekstu, ne samo kao o nastavku ovog studija. Ti mladi stručnjaci bit će sposobni raditi u strukama koje su u Hrvatskoj danas jako potrebne. FER i FESB su se prihvatili posla na ovom studiju i napravili su dobar posao, a sada je vrijeme za uvođenje novih programa – rekao je Delimar.

Studij energetike je danas kakav je bio od početka, napominje Delimar te dodaje kako na njemu predaju vrhunski stručnjaci, kao i na FER-u i FESB-u.

– Oni koji su stvorili program i plan, oni ga i dalje izvode. Tek su jedan ili dva nastavnika otišla u mirovinu, ali su zamijenjena mlađim, jednako kvalitetnim kolegama – istaknuo je voditelj šibenskog sveučilišnog studija.

Studenti su, dodaje, iznimno uspješni. Prve godine upisano je 42 brucoša, druge 48, a kroz studij su prolazili izuzetno kvalitetno.

– Odnos između nastavnika i studenata je partnerski. Riječ je o manjim grupama koje imaju oblik zajedničkog rada. Šibenski studenti studiraju u izvanrednom uređenom prostoru s dobrim laboratorijima i učionicama. Usudio bih se reći da imaju bolji prostor nego bilo koji studij u Hrvatskoj – poručio je Delimar.

Iz šibenske gradske uprave u današnjem priopćenju su se osvrnuli na SDP-ovu konferenciju za medije te su istaknuli kako gradonačelnik ništa nije dobio na poklon, a ponajmanje projekt sveučilišta. Dapače, tek dolaskom Željka Burića na čelo Šibenika, pripremljen je i potpisan ugovor Sveučilište, Županija i Grad koji je osigurao da se krene s aktivnostima za stvarno pokretanje prvog sveučilišnog studija energetike u Šibeniku.

– Ugovor je potpisan u ljeto 2013. godine. Nakon toga je Sveučilište u Zagrebu, FER i FSB, izradilo Nastavni plan i program dislociranog studija energetike u Šibeniku koji je preduvjet za dobivanje dopusnice za pokretanje studija. Procedura dobivanja dopusnice je odrađena krajem 2013. i 2014. tako da se moglo započeti s pokretanjem studija i upisom prvih studenata u 2015. Nikakvi studiji, odnosno studijski programi, nisu dočekali ovu gradsku vlast spremni, osim šta je postojala ideja o pokretanju tri studija, a ideju može imati svatko – istaknuli su u Burićevoj administraciji.

Što se tiče norveške vlade, ona je odobrila Gradu Šibeniku 100.000 eura za pripremu projekta koji uključuje i nastavak razvoja visokoškolskog obrazovanja u Šibeniku, a Grad u suradnji s najjačim norveškim sveučilištem u Trondheimu i najjačim istraživačkim institucijama SINTEF upravo završava projektnu prijavu za sredstva Norveške vlade. Riječ je o iznosu od preko 50 milijuna kuna.

Mlada SDP-ova kandidatkinja, kažu u gradskoj upravi, ne razumije što je kampus. Jer jedna zgrada, Palacin, nikako ne predstavlja kampus.

– Sveučilišni kampusi su u pravilu skup više objekata različite namjene u svrhu obrazovanja i studentskog života. Upravo projekt uređenje zgrade iNavis za potrebe studija energetike te sada zgrade Palacina ide u prilog tome da ova vlast zna kako se razvija kampus koji uključuje i objekt s predavaonicama, kao što je u iNavisu i objekt za smještaj i učenje studenata – napominju u Gradu Šibeniku.

Palacin će, dakle, biti dom za sve studente u Šibeniku, ne samo veleučilišne, nastavljaju u Gradu. Osim toga, da Veleučilište nije nositelj projekta prema EU fondovima, sad ne bi bili u prilici da se za desetak dana potpisuje ugovor od osamdesetak milijuna kuna za uređenje Palacina i podizanje standarda visokog obrazovanja u Šibeniku. Cijeli projekt i prijavu za EU sredstva je odradila ova garnitura gradske vlasti.

– Ovu gradsku vlast nisu dočekale nikakve faze osim lijepih ideja na papiru, koje nisu bile odrađene do nikakve faze spremnosti za realizaciju. SDP-ovci su imali četiri godine da pokrenu sve o čemu sad pričaju, a iza njih nije ostalo ništa osim liste lijepih želja koju sad opet nude. Za vrijeme ove vlasti pokrenut je studij energetike, uređen prostor iNavis-a za potrebe studija, osiguran prostor za odvijanje nastave budućeg sveučilišta, do kraja su riješeni odnosi s državom na lokaciji Palacin i prijavljen projekt uređenja lokacije Palacin vrijedan 80 milijuna kuna, dok je za vrijeme prošle vlasti sastavljena samo lista lijepih želja – poručili su iz gradske uprave.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.