Samo naprijed

Već 20 godina Orlov krug nudi ‘krv, znoj i suze’. Zato su danas jedan od najboljih klubova u Hrvatskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Brdsko-biciklistički klub Orlov krug iz Vodica danas obilježava 20. godišnjicu postojanja, a osnovala ga je grupa zanesenjaka zaljubljenih u tada novi sport. Riječ je o klubu koji je bio među prvima takvog tipa u Dalmaciji, no u dva desetljeća su uspjeli pomalo nepoznat sport u Šibensko-kninskoj županiji dignuti na visoku razinu, organizirati respektabilne trke i postići odlične rezultate na hrvatskoj razini.

– Točno 6. studenoga, na današnji dan osnovan je klub u Vodicama. Inače, prvi mountain bike u Vodice je doveo Goran Grbelja, a sport je tada bio prilično ekstreman i stran ljudima. Uskoro su se u biciklizam dali Marko Fržop, Joško Frožop i Ivica Mesarić te se počelo ozbiljno voziti. Rodila se ideja o organizaciji trke, a kako klub nije postojao, prvu trku smo organizirali preko Biciklističkog kluba Šibenik. Nakon trke odlučeno je da se klub osnuje i registrira i onda je sve krenulo – ispričao nam je početke kluba sadašnji predsjednik Antonio Barišić.

S vremenom je klub, prisjeća se, polako rastao zajedno s utrkom, a ona je bila jedan od razloga postojanja i treniranja. Svima je bila želja da bude što bolja, a uz rast renomea trke, jačao je klub, time ambicije i proračun. Sada je to MTB Croatia Open i trka je bodovana po C1 razini svjetske organizacije, dakle biciklisti dolaze po bodove ako, primjerice, žele na Olimpijske igre.

– Trka je jedina, uz samoborsku i pulsku, opstala sve ove godine. Krenuli smo s najnižim stupnjem da bismo dogurali do ove prilično visoke razine. Još su na toj razini klubovi Adrenalina iz Pule te Šišmiš iz Samobora – istaknuo je Barišić.

Tijekom godina u klub je stigao nebrojen broj titula prvaka države, pobjeda na trkama… Odlično su vozili Marko i Joško Fržop, a možda je najveći uspjeh nastup Ivice Mesarića na Europskom i Svjetskom prvenstvu, i to kao hrvatski reprezentativac.

– Roko Fržop bio je najbolji mladi biciklist Hrvatske, a preklani je i službeno proglašen od strane Hrvatskog biciklističkog saveza. Mi smo kao klub godinama bili treći i četvrti, a lani smo bili najbolji u državi u disciplini cross country te disciplini maraton, dok smo ove godine bili drugi – kazao nam je predsjednik kluba, i sam izvrstan vozač bicikla.

Klub je, ističe, osnivač i pokretač Rekreativne zimske lige Dalmacije u kojoj se natječe 10 klubova, a koja je vrlo popularno natjecanje i okuplja preko 200 trkača.

– Uz cross country MTB Croatia Open, organiziramo biciklijadu Pozdrav proljeću, u spomen na obranu Šibenika i Vodica imamo utrku Srcem protiv čelika te Gabrin maraton u spomen na našeg preminulog člana Gabrijela Skočića koji je poginuo u Kornatskoj tragediji. Gabrin maraton okuplja preko 200 natjecatelja, a to ćemo organizirati dok smo živi jer je on bio naš istaknuti član – poručio je Antonio Barišić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: