UVIJEK VJERNI TRAŽE ŠUKEROVU OSTAVKU: ‘Nikad se nećemo složiti s bezrazložnim progonom navijača’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Udruga Uvijek vjerni, koja okuplja navijače hrvatske nogometne reprezentacije (oko 19 tisuća registriranih članova), poslala je priopćenje povodom posljednjih događaja u hrvatskom nogometu, a u kojem, između ostalog, traže ostavku Davora Šukera s mjesta predsjednika HNS-a. Koji, usput rečeno, dok traje jedna od najvećih kriza u hrvatskom nogometu, po Bangkoku dijeli autograme tamošnjim djevojkama.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘U ime svog članstva inzistiramo na ostavci Davora Šukera na dužnosti predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza! Pojašnjavamo! Niti u najgorem snu nismo slutili da će onaj kojeg smo najviše slavili izdati i naš nogomet i našu momčad i naše navijače. Međutim, kako sadašnje vrijeme nije san tako moramo i mi reagirati, mi koji smo mnogo toga žrtvovali podržavajući dosad bezrezervno i nacionalnu momčad i savez koji skrbi o njoj. Istovremeno, taj savez na čelu s Davorom Šukerom nam je otežavao i onemogućavao život dovodeći nas u situaciju da preispitujemo ono što ne smijemo preispitivati – ljubav prema hrvatskoj reprezentaciji. Kako se te ljubavi ne možemo odreći to ipak ne znači da nemamo pravo dići glas.

Bole nas i smetaju silne laži koje dolaze od vrhuške HNS-a, kao što nas boli odnos prema našim članovima, navijačima, pristalicama hrvatske nogometne reprezentacije koji nikad (!) nisu napravili niti najmanji incident. Boli nas i smeta odnos Davora Šukera prema nama, pa smo se dugo u nevjerici pitali zašto se to događa. Zbog hira, zbog nečeg drugog? Nije ni važno, shvatili smo da je to zapravo Šukerov model ponašanja koji ga je i doveo u ovu situaciju. Taj njegov model primjenjuje se prema svima; navijačima, novinarima, Hajduku, prema svima, sad smo vidjeli i prema samom Savezu kojeg, kao, vodi! Uistinu, kukavički je nestao, pobjegao kod prvog, istinskog problema.

Smetala nas je favoriziranje jednih te istih opcija, dužni smo reći da smo silno nesretni što je hrvatska reprezentacija odigrala u zadnjih 16 godina samo jednu kvalifikacijsku utakmicu u Splitu. Pa, to je sramotan podatak. Dužni smo reći da nas boli što sam predsjednik Saveza, kako je sam isticao, vodi računa samo o gostima po vip ložama, a ne o navijačima koji pune tribine.

Sve skupa iznjedrilo je posljedice koje mi nazivamo – odnarođivanje reprezentacije. Na to ne pristajemo, reprezentacija nije elitistička družina Davora Šukera, nego je to izabrana vrsta hrvatskog naroda. Nadalje, nikad se nećemo složiti s bezobrazno visokim cijenama ulaznica za utakmice reprezentacije, što je isto bilo Šukerovo djelo. Cijene ulaznica moraju biti u skladu s aktualnom gospodarskom i socijalnom situacijom u državi. Nitko nema pravo određivati cijene ulaznica za utakmice reprezentacije kao da živimo u najbogatijim zapadnoeuropskim državama’

Iako smo dio i osnovani od Hrvatskog nogometnog saveza, držimo da je zadnji trenutak da se pobrinemo za sadašnjost i budućnost hrvatskog nogometa i za jedinstvo zemlje, kroz nogomet i našu reprezentaciju. Cijelo vrijeme svog rada bili smo iznad bilo kakvih podjela, klupskih, navijačkih, regionalnih, stoga kad vidimo da neko potencira podjele moramo reagirati!

Promatrajući recentna zbivanja u našem nogometu i praktički bijeg predsjednika Šukera iz žiže situacije ostali smo najprije zatečeni, a potom i ogorčeni, jer iste probleme sa Šukerom smo imali i mi u Klubu navijača Uvijek vjerni. Tom ignoriranju svega što se događa od strane predsjednika HNS-a valja stati na kraj. Kad se tome pridodaju laži lako se zapitati – Smiju li hrvatski nogomet voditi ljudi koji tako ignoriraju probleme i koji tako lako lažu ?

U našem radu nikad nismo i nećemo stati na stranu niti jednog hrvatskog kluba niti smo protiv nekog našeg kluba. Jednako tako nemamo pravo niti želimo tražiti iti jednu riječ opravdanja za osobe koje su odgovorne za nerede na utakmici u Milanu. Znano je, član KN Uvijek vjerni može biti samo onaj tko se pridržava našeg kodeksa koji govori o pravom sportskom i nenasilnom navijanju koji nema nimalo razumijevanja za bilo kakve nacionalističke, rasističke ili šovinističke ispade. U tom dijelu ne prihvaćamo nikakve kompromise nego inzistiramo na poštovanju zapisanih pravila ponašanja.

Ipak, borba protiv huliganizma prelazi neke okvire, čak i zakonske i moralne što neki u HNS-u izvrsno koriste. Nikad se nećemo složiti s bezrazložnim progonom navijača i anomalijama koje izjedaju hrvatski nogomet, to je stav našeg članstva.

Davor Šuker odbijao je razgovor sa svima, no kao i sve ostali koji su digli glas tako i mi ne možemo pristati na šutnju kada je riječ o problemima u hrvatskom nogometu.

Ne pristajemo da nam se nudi samo laž ! A Šuker je samo to nudio i davao!.’, stoji u priopćenju Udruge Uvijek vjerni.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.