Više

    ROGOZNIČKI KUP: Od početnog zezanja do najposjećenije regate modela IOM klase u Hrvatskoj

     

    Od 22. do 24. siječnja u Rogoznici će se održati jubilarno, deseto izdanje Rogozničkog kupa, regate modela klase IOM (International One Metre), koja će ove godine ujedno biti i Državno prvenstvo u spomenutoj klasi. Tim povodom voditelj brodomodalarske sekcije Jedriličarskog kluba Val Hrvoje Duvančić, inače i sam uspješan modelar natjecatelj, poslao nam je zanimljivu priču o rogozničkoj regati. Ta je priča odlična najava predstojećeg natjecanja pa je prenosimo u cijelosti.

    Od početnog zezanja do najposjećenije regate modela IOM klase u Hrvatskoj

    Obično se tako desi s mnogim stvarima, pa zašto ne bi bila iznimka i u jedriličarskom svijetu? Istina, nije riječ o klasičnim jedrilicama u koje može sjesti bar jedna osoba, već o malenim bolidim upravljanim elektronskim putem radio valovima. Unatoč svojoj maloj veličini riječ je o vrlo moćnim plovilima za čije regate nema gornje granice snage vjetra. Istina, za start je potreban vjetar stalnog smjera i brzine od par čvorova, ali kad zapuše i preko 25 čvorova (koji su gornja granica regularnih regata mnogih klasa velikih regatnih krstaša) ovi mališani se ne povlače s mora. U takvim uvjetima se samo opreme manjim jedrima i nastavljaju s jedrenjem.

     02

    Inače jedrenje modelima u Hrvatskoj ima duge korijene, a samim tim i određene rezultate u natjecateljskom smislu. Neupućeni obično dolaze s pitanjima tipa  ‘a gdje im je propeler?’,  ‘mogu li se prevrnuti?’, ‘idu samo na vjetar?’ i kad im se objasni da propelera nema, da se kreću u željenom smjeru postavljanjem jedara i kormila u određene položaje, slijedi pitanje ‘sad se samo vozikate?’. Ali ipak nije riječ o nesuvislom vrludanju morem ispred obale, već se jedri između oznaka (bova) jednako kao i sve ostale jedrilice. Zajednički start nakon odbrojavanja predstartne procedure i što brži obilazak bova uz poštivanje jeriličarskih pravila kao na svim ostalim regatama… to je zajednički cilj svim kormilarima ovih jedrilica.

    04

    Regatna polja su običnu dužne oko 150 metara i postavljena su u smjeru vjetra. Pri normalnim uvjetima na moru ovakvo polje se mora obići dva puta i svaki ovakav plov završi za oko 8-10 minuta.

    Nakon što se dugo jedrilo isključivo po ovakvim, službenim, pravilima pojavila se inicijativa da se unese malo osvježenja. Inspiracija za Rogoznički kup, jedinu regatu u Hrvatskoj koja ima na početku revijalni dio, bile su dvije slične regate. Jedna se organizira u Austriji na Wolfgansee, a druga u Sloveniji na Bledskom jezeru. Ta inspiracija je dovela do jedine morske navigacijske regate. Idealan akvatorij Rogozničkog zaljeva omogućio je organiziranje regate čija ruta iznosi impresivnih 3.66 nautičkih milja. Naravno, riječ je o idealnoj, najkraćoj ruti, tako da jedrilice prejedre i do 4 milje dok odrade cijelu rutu! Unatoč neslužbenosti ovakvog tipa natjecanja u okvirima klase IOM, skoro svi modelari su objeručke prihvatili navigacijsko jedrenje. Na početku svima kao zanimljiva zezancija, tijekom ovih deset godina dovela je do statusa posebnog prestiža pobjedu u ovoj regati.

     08

    U svim dosadašnjim regatama sudjelovao je ukupno 75 modelara iz Hrvatske, Mađarske, Italije, Izraela, Slovenije, Rumunjske, Švicarske, Češke, Austrije, a na ovo jubilarno izdanje dolazi i predstavnik Norveške, dok je Nizozemac zbog zdravstvenih razloga otkazao u posljednji tren.

    Već za prvi Rogoznički kup uspostavljena je suradnja s rogozničkom udrugom OKEA i njenim predsjednikom, gosipodnom Ivicom Perićem. Oni su se u cijeloj priči postavili kao pouzdani suradnici i suorganizatori ovog događanja.

    13

    Posebno treba istaknuti rad g.Perića na izradi nagrada za najbolje. Svake godine novi dizajni, nove tehnike, a motivi naravno uvijek isti… jedrilice, jedrenje i Rogoznica.

     

    06

    Navigacija je posebna i što se nagrada tiče. G. Perić je za nju napravio prijelaznu ‘knjigu’, drvenu skulpturu napravljenu u obliku stare knjige od hrastovine s gajete stare više od 100 godina u koju se upisuju imena pobjednika, a također i jednu drveno-kamenu kompoziciju koja simbolizira jedrilice u regati oko Rogoznice.

     16

    Do sada je ova knjiga bila uglavnom u Hrvatskoj, a jednom je pobjednik bio iz Slovenije i jednom iz Italije, a najuspješniji je u proteklih 9 godina bio Splićanin Zvonko Jelačić koji je regatu uspio pobijediti dva puta!

     11

    S obzirom na revijalni karakter uvodne navigacije, a ponekad i teže uvjete na moru, uvijek bi se našli neki jedriličari koji su kalkulirali i ne bi išli na nju, već bi čekali standardni dio Rogozničkog kupa. Regata koja se vozi oko oznaka je kriterijska i tijekom vremena je stekla status jedne od najvažnijih za skupljanje bodova za ulazak u reprezentaciju. Uglavnom, ukupan broj različitih modelara koji su jedrili standardnu regatu je 83.

    14

    Specifičan oblik rogozničke uvale s (polu)otokom u sredini omogućuje Regatnom odboru optimalno postavljanje regatnog polja u skor svim vremenskim uvjetima. Za regate oko oznaka ključno je da se oznake postave u smjeru vjetra. A u siječnju su na repertoaru ili tramontana, bura ili jugo. Ovisno koji od spomenutih vjetrova puše svi se okupe ili na području Milina (prije ulaza u marinu Frapa) ili na mostu ili na poluotoku.

     05

    Za ovoliku popularnost regate poklopilo se nekoliko elemenata. Jedan je izbor datuma organiziranja. Kako je velik dio naših jedriličara vezan uz nautički turizam onda im je siječanj mjesec u kojem su sigurno svi na godišnjem odmoru. Također, već za prvo izdanje su se javili mađarski modelari sa željom da regatavaju s hrvatskim timom, a za njima su se uskoro počeli javljati i ostali stranci. A posljednji i vjerojatno najvažniji razlog su konstantni vhunski rezultati koju hrvatska IOM reprezentacija ostvaruje na kontinentalnim i svjetskim prvenstvima te mnogi žele odmjeriti snage s njima na regatnom polju.

     10

    Da bi se nastavio kontinuitet vrhunskih rezultata baza uvijek mora biti kvalitetna i dobro organizirana. Već par godina modelari koji jedre u klasi IOM promoviraju zajedno sa Zajednicom tehničke kulture još jednu klasu. Jedrilice iz te klase su nešto manje, duge su 65 cm, pa odatle i naziv klase – RG65. Osim što su jedrilice kraće i njihova cijena je znatno manja. Kompletno opremljena jedrilica s jedrima, daljinskim, kuferom za prijenos i svim ostalim detaljima ima cijenu od oko 2000 kuna. U svijetu je u posljednje vrijeme sve popularnija, te se za nju organiziraju i natjecanja svih kategorija, a nije predviđena da s njom jedre samo najmlađi, već svi oni koji se osjećaju dovoljno mladi. U sklopu promocije na mjestu i u terminu održavanja regata klase IOM, na rivi budu na raspolaganju i ove jedrilice da s njima slobodno jedru svi zainteresirani. Tako će biti i u Rogoznici. U subotu 23. bit će na raspolaganju svima, a u nedjelju će se održati i njihova regata.

    Kako je rasla masovnost regate tako se pojavila i potreba za njenim duljim trajanjem. Na samim počecima jedrilo se samo subotom i nedjeljom, dok se na posljednjih par izdanja ubacio još i petak. Trajanje regate, dislociranost u odnosu na Šibenik i logističku infrastrukturu organizatora iz JK Val, traži poseban trud svih uključenih. Do sada je Općina Rogoznica to prepoznavala kao dobar promidžbeni element, a i kao događaj koji je osvježenje u hladnom siječnju te je u okvirima svojih mogućnosti pomagala organizatore. Nadamo se da će se ta suradnja nastaviti i u budućnosti. Naravno, postoje i dalekosežni ciljevi koji bi ovu regatu dignuli na još višu razinu, ali o tom nekom drugom prilikom.

     15

    Ove godine regata u Rogoznici ima status Državnog prvenstva. To je bio vrlo jak mamac za sve koji su željni kvalitetnog jedrenja, pa je najavljeno sudjelovanje 34 modelara iz 6 država. Među njima imamo olimpijske jedriličare, svjetske prvake u nekim drugim klasama… sve u svemu očekuje se vrhunsko jedrenje i ugodno druženje. Tako da pozivamo sve koji se nađu u blizini Rogoznice u petak, subotu ili nedjelju od 22. do 24. siječnja da potraže modelare na rogozničkoj rivi i dođu pogledati ovo zanimljiv jedriličarsko natjecanje.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi...

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka...

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su...

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi na Baldekinu, play off i dalje je dohvatljiv narančastima

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka se odluka Mosta, dobili smo komentar Nikole Grmoje

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su poruku dobili korisnici A1

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...