Rikard Marenzi: ‘Grad i Zajednica sportova koriste se inkvizicijskim metodama, prijetnjama i ucjenama’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Moja poruka je poruka šibenskog zajedništva koju inače širim u svom radu. Moja misao vodilja je bila usmjerena na racionalnije korištenje sredstava kojih je ionako u sportu sve manje – uzvratio je gradonačelnik

Burne su reakcije nakon jučerašnjih izjava šibenskog gradonačelnika Željka Burića i predsjednika Zajednice sportova Joška Jurića, a koji su poručili kako u gradskom proračunu nema novca za taštine i sukobe, predloživši ujedinjenje klubova koji se ‘duplaju’ u pojedinim sportovima.

Među onima koji su osjetili potrebu reagirati je i Rikard Marenzi, predsjednik Plivačkog kluba More, koji je poslao otvoreno pismo, a čiji sadržaj prenosimo u cijelosti.

‘Poštovana gospodo g. Burić i g. Jurić

Obraćam vam se s dužnim poštovanjem kao javnim osobama koje stvaraju i utječu na javno mijenje. Naime, ne mogu mirno promatrati, a da ne reagiram na vaše zadnje izjave koje su u najmanju ruku ishitrene i neprofesionalne. Radi se o vašim izjavama na svečanom proglašenju sportaša i primjera radi, navodim izvadak s portala:

Plan je da do kraja godine ujedinimo šibenske klubove, u onim sportovima gdje se klubovi duplaju.  Nismo bogati da možemo imati dva vaterpolska, gimnastičarska i plivačka kluba, premali smo grad za to. Da je zajedništvo najbolje rješenje pokazali su tenisači koji su se prije nekoliko mjeseci udružili u TK Šubićevac – rekao je Jurić koji do kraja godine očekuje da se vodstva klubova dogovore oko ujedinjenja. –

Ili nastavak:

– Ako se klubovi ne dogovore, i Grad i Zajednica sportova mogu odlučiti kome će dati novac, odnosno mogu se opredijeliti koga će financirati. Zagreb je to napravio s košarkom, s Cibonom i Cedevitom – istaknuo je Jurić. –

Ako stvarno želite napraviti promjene, zar nije normalno da prvo razgovarate s klubovima i njihovim predstavnicima, a ne započeti kampanju, praktično s inkvizicijskim metodama prijetnja i ucjena.

Ne možete istim aršinom mjeriti sve slučajeve i nazivati ih ‘taštinom, sukobom karaktera i svaštarenjem’. Nisu u istom slučaju individualni i kolektivni natjecateljski sportovi!

Gospodo, maknite politiku iz sporta!

Imali ste priliku srediti situaciju oko vaterpola na samom početku, ali ste je propustili, da ne kažem i uvjetovali. U onim rijetkim pravilnicima koje ima Zajednica sportova Grada Šibenika, kaže da se klub može financirati ako je najmanje 3 godine njen član. Zašto se niste toga držali, počevši od košarkaških klubova do zadnjeg slučaja vaterpolo kluba Adriatic?  Ili možda sljedeći primjer, hoćete li zatražiti ukidanje ‘dupliranja’- (kako vi zovete ono što drugi zovu različitost u stvaranju i radu) i ujediniti SDD HNK Šibenik i NK Šubićevac kojima ste prošle godine dodijelili 461.000 kn prvom i 394.000kn drugom klubu (da li su to dva kluba?)?

Gospodo, kad ste krenuli u akciju i javno obznanili svoje namjere, da li ste promislili hoćete li napraviti štetu pojedinim klubovima. Hoćete li pokolebati i one rijetke sportske donatore svojim izjavama o jednostranim budućim potezima?

Na kraju dao bih vam savjet: da se Grad Šibenik napokon odredi prema sportu i pojedinim granama u sportu i da se konačno započne financirati sport, a ne klubovi! Odredite kriterijima novac za pojedine grane sporta, a neka klubovi (ako ih ima više) donesu svoje pravilnike-kriterije za unutarnju podjelu, pa će nastati potreba za ujedinjenjem tamo gdje stvarno ta potreba postoji.

Riječi su vam puna hvale za sport i njegovo značenje za Grad Šibenik, ali nisam čuo ono što sport stvarno zaslužuje, kao i grad Šibenik uostalom, a to je da sport može biti jedna od bitnijih odrednica gospodarskog razvoja Grada Šibenika na kojeg će se nasloniti turizam i zdravstvo, zajedno s razvojem novog sveučilišnog centra i energetskog fakulteta. A za to su  potrebna znanja, razne vještine i sposobnosti i na kraju najvažnije: klima koja omogućava sinergiju razvoja. Pravac kojim ste vi naumili daleko je od stvarnih problema u sportu, a time i društvu. Mislim da ponovno propuštate priliku i ‘pucate u prazno.

Vrlo brzo na naš mail stigao je i odgovor gradonačelnika Burića, kojeg također prenosimo u cijelosti:

‘Poštovani g. Marenzi,

ne ulazeći u to kako se koji klub zove i o kojem je sportu riječ, moja poruka je poruka šibenskog zajedništva koju inače širim u svom radu. Moja misao vodilja je bila usmjerena na racionalnije korištenje sredstava kojih je ionako u sportu sve manje. Dakle, nikome posebno nisam uputio primjedbu, a kamoli da bih se miješao u sport koji ima svoju zajednicu.’

Kako smo kazali, spomenute izjave digle su veliku buru u šibenskim klubovima i bit će zanimljivo pratiti što će se događati sljedećih dana.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.