‘Ostali nas pokušavaju kopirati, ali nitko nema atmosferu kao mi u Danilu’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U petak, 5. srpnja, u Danilu, u čast zaštitnika mjesta sv. Danijela, starta jubilarni 20. malonogometni turnir. Nećemo pretjerati ako kažemo da cijelo mjesto živi za taj sportski događaj. Kako i neće, kada se zahvaljujući malom balunu Danilo upisalo na sportsku kartu Hrvatske. Zaigrati na tom turniru postala je stvar prestiža, pogotovo za igrače iz ovog naše, južnog dijela domovine. A glavni ‘krivac’ za to je Miro Vukšić, čovjek koji te daleke 1993. ‘zakotrljao’ cijelu stvar. I on sam priznaje kako je teško mogao vjerovati da će malonogometni turnir u Danilu doživjeti 20. rođendan, jer, bila su to neizvjesna, ratna vremena.

 NASTUPATI U DANILU STVAR JE PRESTIŽA

Ipak, zahvaljujući upornosti Vukšića i njegovih suradnika, turnir je ne samo opstao, nego, kako smo kazali postao jedan od najprestižnijih ljetnih malonogometnih turnira u Hrvatskoj. I, naravno, najstarijih.

– Sve je počelo izgradnjom našeg sportskog objekta koji je završen te 1993. godine, a kojeg su izgradili mještani Danila uz pomoć donacija i svojih prijatelja. U početku smo, naravno, bili mali, lokalni turnir, međutim s godinama smo rasli. O našem turniru počelo se pričati. Druge godine, 1994. napravili smo tribine, počelo je dolaziti sve više ljudi, ekipe su bivale sve kvalitetnije. Naravno, za sve to zaslužna je odlična organizacija kao i entuzijazam mještana Danila koji žive za ovaj turnir – priča nam Vukšić.

Dodaje kako je danilski turnir bio prvi malonogometni turnir u Hrvatskoj koji se igrao pod svijetlima reflektora.

– Mnogi su nas pokušali kopirati, ali nitko nema atmosferu i šušur i posjećenost kakve imamo mi. Dovoljno je kazati kako tijekom održavanja turnira naše mjesto posjeti oko 15 tisuća ljudi. Kako sam kazao, ovo je za nas više od turnira – ističe Vukšić.

VELEMAJSTORI MALOG BALUNA

Ipak, ono što danilski turnir izdvaja od ostalih jest kvaliteta.

– Kod nas su redovito nastupali velemajstori malog baluna iz cijele Hrvatske. Pavlic, braća Mavrović, Švigrl, Šemper, Čivrag, Jelovčić, Protega, Radovčić, Kliškić, Grandeš, Delpont, Osibov, Andrić, B.Vukšić, Kosor, Tomičić, Belamarić, Grdović, Erceg, Alajbeg, samo su neki od vrhunskih haklera koji su igrali kod nas. Više godina na turniru u Danilu nastupala je i malonogometna ekipa Malmoa iz Švedske – priča s ponosom Miro Vukšić.

Doduše, priznaje kako je između 2000. i 2008. turnir malo stagnirao, da bi 2009. godine, postavljanjem umjetne trave, doživio novi zamah. Godinu dana kasnije, u sklopu turnira, počeo se igrati i Veteranski kup, koji se pokazao kao pun pogodak. Inače, u Danilu se u početku igralo po sistemu 5+1 (pet igrača u polju plus golman), a onda se prvi u Hrvatskoj prebacili na futsal sustav 4+1. Ono što krasi ovaj turnir je i rivalitet koji se razvio između momčadi iz triju dalmatinskih županija – Šibensko – kninske, Splitske i Zadarske. Te su utakmice uvijek nabijene s posebnom strašću. Posebna priča su i navijači. Vukšić ističe kako skoro svaka momčad ima značajnu, vatrenu podršku s tribina. Ipak, posebno je izdvojio Biličane koji, kaže, znaju stvoriti fantastičnu atmosferu na tribinama.

DOSTOJNA PROSLAVA ROĐENDANA

Ovogodišnja malonogometna fešta u Danilu bit će posebna. Ne slavi se 20. rođendan svaki dan. A za tu je prigodu organizator odlučio sve ekipe darivati besplatnim nastupom, dakle, neće se plaćati uobičajena kotizacija. Međutim, uvjerava nas Vukšić, to se neće osjetiti na nagradnom fondu. On će biti kao i prijašnjih godina, dakle, među najbogatijim u Hrvatskoj.

– Za ovo jubilarno izdanje poslali smo pozivnice ekipama koje redovito nastupaju na našem turniru, ali naravno, da su svi dobrodošli – ističe Vukšić.

S obzirom na okruglu obljetnicu, neće nedostajati ni popratnih događaja. Tako će se primjerice na velikom platnu prikazivati detalji s prvih deset finalnih utakmica.

– Mnogi igrači koji su tada nastupali neće se prepoznati na tim snimkama – zaključio je Miro Vukšić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.