Više

    Odjedren 11. Rogoznički kup koji je još jednom potvrdio zašto je poseban

     

    Proteklog vikenda održan je 11. Rogoznički kup, regata radio upravljanih jedrilica klase IOM, kojom se tradicionalno otvara nova jedriličarska sezona i koja je i ove godine imala status Prvenstva Hrvatske. Kako je prošlo natjecanje pročitajte u opširnom i zanimljivom izvješću objavljenom na stranicama JK Val.

    Zima koja je ovog siječnja istinski pokazala zube, možda čak i isključivo očnjake, bila je dijametralno suprotnog raspoloženja protekli vikend kad se u Rogoznici održalo Prvenstvo Hrvatske za klasu IOM. Prekrasna tri dana su obilježila druženje modelara iz osam europskih zemalja na, slobodno se može reči, najboljoj zimskoj regati za RU jedrilice koja se održava u Europi. Pripreme i najave sežu u rujan 2016. ali to je normalno ako se želi nešto napraviti na kvalitetan način na visokom organizacijskom nivou. Pristup organizaciji i praktičnu realizaciju svega što se dešava na regatnom polju već dugi niz godina prepoznaju inozemni natjecatelji koji se svake godine vraćaju a sa sobom dovode i svoje prijatelje. Regata u Rogoznici je nešto drugačija od ostalih koje se organiziraju u Hrvatskoj po svom uvodnom dijelu. Uvod je neobavezan, revijalnog karaktera i za čisti užitak svih sudionika. Istina, fizički je nešto naporniji nego ostatak natjecanja, ali se skoro svi sudionici vrlo rado odazivaju. Riječ je o navigacijskoj regati koja kreće s Milina, dijela Rogoznice pred ulazom u marinu Frapa. Tu se postavlja cilj prve etape koja se dalje jedri preko Rogozničkog mosta, pa sve do iza centra stare Rogozničke jezgre. Tu se formira cilj prve etape i nakon što se okupe svi jedriličari kreće se sa startom druge etape. Ona vodi oko poluotoka sve do uvale Gornja mula gdje se okreće bova i vraća natrag do centra Rogoznice. Nakon što svi završe i ovu etapu kreće se s posljednjom koja vodi natrag na mjesto početka navigacije. Ukupna ruta ove regate je oko tri nautičke milje i kad se uzme u obzir duljina jedrilica od samo jednog metra može se usporediti s rutom od oko 36 NM koje bi morale prejedriti krstaši duljine 12 metara. Maleni IOMi ovu rutu završe za oko 2 i pol sata jedrenja!

    rogoznica_jedrilice_kup (4)

    Ove godine na žalost se nije uspjela odjedriti kompletna ruka zbog apsolutne bezvjetrice koja je vladala u Rogoznici. Odjedrene su prva i treca etapa, a ukupni pobjednik je Ante Kovačević iz splitskog jedrilicarskog kluba Zenta. Njemu je ovo druga pobjeda, a jednom mu je izmakla samo za jedan bod… Inače je najuspješniji u Rogoznici do sada bio Zvonko Jelačić, Antin klupski kolega, koji je navigaciju osvajao čak tri puta.

    Prije početka Prvenstva Hrvatske obavljeno je obavezno kontrolno mjerenje mase jedrilica. Po pravilima klase minimalna masa kompletno opremljene jedrilice je 4 kg. Svi koji su bili laganiji morali su otežati svoje jedrilice. Uglavnom je bila riječ o 10-20 grama, ali pravila su pravila… treba ih poštivati da bi natjecanje bilo regularno. Prvih šest jedrenja su bila kvalifikacijske prirode. Tu su praktički svi sudionici imali priliku jedriti jedni protiv drugih. U petak je obavljeno pola kvaifikacija, a jedrilo se po tramontani od 7-8 čvorova. Skoro pa idealni uvjeti jedrenja na blago namreškanom moru s najvećim kompletom jedara.

    U subotu se također trebalo pričekati do iza 11 sati da bi se moglo postaviti regatno polje. Ovaj put je zapuhalo iz suprotnog smjera. Ipak nije bila riječ o jugu, jer konfiguracija terena u Rogoznici omogućuje buri da puše iz nešto drugačijeg smjera nego što je uobičajeno. Ovako postavljeno polje je tražilo od kvalifikanata za finale snalaženje u drugačijim uvjetima od onih prethodnog dana. I dalje su najbolji bili najbolji, a ostali su se borili za preostala mjesta. Kad se u IOM svijetu spominju najbolji onda se barata s nekoliko reprezentacija. Među njima svoje mjesto čvrsto zauzima i naša ekipa. Jezgru sačinjavaju Zvonko Jelačić kao brončani sa Svjetskog prvenstva 2006. i kao svjetski prvak s Barbadosa 2009., Marko Matić srebrni sa SP 2013., Ante Kovačević brončani sa SP 2014., Mario Škrlj brončani sa SP 2009. te svi oni još i s mnoštvom titula s Europskih prvenstava. Naravno, zahvaljujući kvaliteti ostalih Hrvatskih IOM jedriličara oni održavaju svoju kvalitetu i postižu rezultate na međunarodnoj sceni, tako da su i oni jedan od razloga zašto mnogi inozemni modelari žele jedriti u Rogoznici. Ove godine su iz inozemstva stigli predstavnici Turske, Mađarske, Rumunjske, Austrije, Ceške, Slovačke i Velike Britanije. U razgovoru s nekima od njih smo saznali što ih najviše privlači u Rogoznici, odnosno što je ovdje drugačije od jedrenja kod njih.
    Vođa turskog tima Levend Gurkan, koji svoj tim dovodi već drugu godinu zaredom, objasnio je da im je vrlo drago jedriti s našim jedriličarima. Na ovoj regati mogu dosta naučiti i o trimu jedrilica i o samom jedrenju. S obzirom na mogućnost izbora odlaska na prvenstva drugih europskih država ovo im je i najprihvatljivija destinacija i s financijske strane. Kao primjer je naveo da avionska karta iz Istanbula ili Izmira rezervirana na vrijeme iznosi oko 70 eura.
    Britanac  Graham Bantock, legenda svjetskog radio upravljanog jedrenja, inače i autor pravila izrade jedrilica klase IOM, bio je poseban gost u Rogoznici. Ovaj put je jedrio s modelom koji je posudio od našeg Tonča Stipanovića koji je ove godine morao otkazati nastup u Rogoznici zbog regate iz ciklusa Svjetskog kupa koja je u sličnom terminu. Bantock je istaknuo nekoliko nekoliko stvari koje je primjetio u Rogoznici. Jedna od njih je visoko profesionalan pristup Regatnog odbora koji pravovremeno reagira na svaku promjenu uvjeta na moru. Također je kao bitnu razliku između uvjeta jedrenja u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj istaknuo da je kod njih praktički neizvedivo jedriti na toliko otvorenoj vodenoj površini kao što je rogoznički zaljev. Zbog velikih razlika između razina mora uslijed plime i oseke jedrenje na moru je apsolutno isključeno, pa se jedri na raznim umjetnim i prirodnim jezerima. Koliko su im te male vodene površine dragocjene govori i podatak da ako imate želju zajedriti na nekoj od njih morate platiti određen novčani iznos za njeno korištenje lokalnom jedriličarskom klubu.

    Do ranih subotnjih poslijepodnevnih sati završio je i šesti kvalifikacijski plov. Po pravilima je dopušteno privremeno odbacivanje po dva najlošija rezultata svakom natjecatelju i od dobivene bodovne mase su se formirale dvije jakosne skupine. Njihov sastav je do kraja natjecanja ostao jednak i samo su se trebali nizati plovovi jedan za drugim. U nastavku poslijepodneva uspjelo se završiti još po dva plova, a jedrilo se do zalaska sunca. Unatoč prognostičkim najavama umjerenog juga, nedjelja je modelare dočekala s jednakim uvjetima kao i prethodnih dana. Dugo se čekalo da se vjetar stabilizira. Na kraju je puhao lagani južin koji nije omogućio održavanje više od dva kompletno završena plova. Što se bodovne slike tiče može se primjetiti da je najkonstantnije jedrenje prikazao ovogodišnji prvak Hrvatske, a to je Opatijac Robert Matulja. S obzirom da je ukupno održano 11 jedrenja konačni rezultati su dobiveni s dva odbacivanja, a njegovi najlošiji ulasci u cilj su bili jedno šesto i jedno treće mjesto! Na postolju je završio s prednošću od pet bodova ispred jedriličara iz JK Trogir, Maria Škrlja i s 10 bodova prednosti ispred člana JK Zenta, Ante Kovačevića.

    rogoznica_jedrilice_kup (5)

    Regata u Rogoznici je i ove godine iskorištena za promoviranje radio upravljanog jedrenja medu najmlađima. U subotu je organizirana radionica za sve zainteresirane osnovnoškolce, a i one malo starije. Radionica se organizirala na jedrilicama klase Dragon Force – RG65. I inače se slične radionice organiziraju po zainteresiranim jedriličarskim klubovima i osnovnim školama, a vodi ih Josip Marasović, osoba neiscrpne energije i beskrajnog strpljenja za odgovaranje na bezbrojna pitanja malenih zainteresiranih glavica. Spomenute jedrilice su za razliku od jedrilica klase IOM gotovi tvornički proizvodi koji su izrazito povoljniji po pitanju cijene i dostupnosti širokom krugu zainteresiranih. Te njihove karakteristike klasa radio upravljanih jedrilica, koja djeluje pri Hrvatskom jedriličarskom savezu a u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, pokušava iskoristiti za povećanje broja budućih modelara. Dio njihovog programa djelovanja u Rogoznici je bio i taj da su u nedjelju imali i svoju odvojenu regatu. Na nju su stigle mlade snage iz Biograda, Splita, pa čak i s Visa. Do kraja dana su na svom regatnom polju uspjeli odjedriti 13 plovova, a medu njima je najuspješniji bio mladi Juraj Maroević iz JK Zenta. Općenito, više informacija o modelarstvu u nas, zajedno s kontakt podacima za sve zainteresirane možete pronaci na službenim modelarskim web stranicama na adresi www.ru.hjs.hr. I još bi se zahvalili na podršci Općini Rogoznica, odnosno Turističkoj zajednici Rogoznice koji su nas i ove godine podržali u organizaciji ove regate, a posebno logističkoj podršci restorana Lanterna koji paze na okrjepu modelara od početka organiziranja ovih regata.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo...

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na...

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo što su vam sve pripremili

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na festivalu Šubićevac live

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...