Sportski nomad na dva kotača

Novi život u Novom Mestu: Šibenski junior nije imao uvjete kući pa je odlučio otići preko granice

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Prvog dana kolovoza ove godine junior Biciklističkog kluba Fortica 17-godišnji Bruno Paškalin prešao je u najbolji slovenski klub Adria Mobil iz Novog Mesta i do danas ima odvoženih pet utrka u dresu novog kluba, doznajemo u šibenskom biciklističkom klubu. Mladi sportaš u Sloveniju je prešao zbog bitnog boljih uvjeta koji su mu potrebni jer se namjerava profesionalno baviti biciklizmom.

A Brunu već dobro ide jer je u dva tjedna u Novom Mestu u Sloveniji zauzeo odlično četvrto mjesto. Također, proteklu nedjelju u talijanskom Pordenoneu stigao 20. na GP Valli del Natisone, dosta zahtjevnoj utrci dužine 130 kilometara s prosječnom brzinom od 41.60 kilometara na sat.

– Jako sam zadovoljan prelaskom u najbolji slovenski klub, ekipa me je dobro primila i praktično nije bilo potrebe za upoznavanjem jer bicikliste Adrie poznam još od 2015. godine kao konkurente na utrkam, ali i prijatelje. O prelasku u klub iz Novog  Mesta nisam dugo razmišljao te je odluka pala čim sam dobio suglasnost roditelja, a po preporuci  vodstva kluba. Jednostavno su se stvorili, odnosno poklopili uvjeti za nastavak moga napredovanja u biciklizmu, posebno razvoja na taktici i usavršavanju na ekipnom radu. Kako se profesionalno želim baviti biciklizmom, u klubu su rekli da je prelazak najbolji za mene – kazao nam je Bruno.

‘Jednostavno su se stvorili, odnosno poklopili uvjeti za nastavak moga napredovanja u biciklizmu, posebno razvoja na taktici i usavršavanju na ekipnom radu. Kako se profesionalno želim baviti biciklizmom, u klubu su rekli da je prelazak najbolji za mene’

U Forticu se upisao još 2014. godine kroz Školu sigurne vožnje bicikla za djecu školske dobi koja se održavala u Dalmare Centru, u prostoru bivšeg Zimograda.

– Početak je bio težak, zahtijevao je puno odricanja i fokusiranja na pripreme za svakodnevni trening uz obaveze u školi. Odricanje se isplatilo jer sam prošao sve jake utrke po državama  srednje Europe s klubom i cestovnom reprezentacijom čiji sam član i u koju sam redovito pozivan  od 2016. godine – rekao je Bruno.

‘Početak je bio težak, zahtijevao je puno odricanja i fokusiranja na pripreme za svakodnevni trening uz obaveze u školi.’

U klubu Fortica napominju kako se odluka o slanju Bruna u Adriu nametnula iz više razloga, a najvažniji je bio financijske prirode.

– Financijski status kluba je loš, a nije bio ovakav niti kod osnivanja kluba 1999. godine. Vrhunac smo imali od 2004. do 2006. godine s jakom juniorskom ekipom, kad smo imali 68.000 kuna od Grada Šibenika, 8.000 kuna od Županije šibensko-kninske te potporu talijanskog sponzora Giusti- Tommassini koji je pokrivao svu biciklističku opremu i trošak utrka u inozemstvu – ističe tajnik kluba Mile Matić.

Jednostavno, u Bruna je, kaže, uloženo dosta znanja i entuzijazma, da bi sad kad se isprofilirao u iznadprosječnog biciklista kod kojeg ima prostora za daljnji napredak na godišnjoj razini, ostao zakinut za napredovanje.

– Takvo nešto nismo mogli dozvoliti, da on zbog lošeg financijskog stanja  u našem klubu, tako i biciklizma na državnoj razini kao i na lokalnoj, prestane napredovati. Drugi razlog je nedostatak kvalitetne ekipe koja bi Brunu bila na razini za vožnju na utrkama. Da pojasnimo, mountain bike biciklizam je pojedinačni sport, dok cestovni biciklizam spada u ekipne sportove kod kojeg se bez jake, kompletne i taktički uigrane ekipe u pravilu ne može napraviti dobar rezultat na jakim utrkama. Stoga smo odlučili da Bruno ode stepenicu više  u svom usavršavanju s novim jakim klubom Adria Mobil, uz daljnji suport iz Fortice – rekao nam je Matić.

Naposljetku, Brunov novi trener Josip Radakovič poručio je kako je zadovoljan brzinom Brunove prilagodbe, a također ga veseli pokazana odgovornost prema ekipi na proteklih pet utrka kao i zadovoljavajućom razina forme.

– Svakako, vidim važnu ulogu Bruna u jakoj juniorskoj ekipi koju priprema Adria Mobil za 2020. godinu – zaključio je Radakovič.

‘Svakako, vidim važnu ulogu Bruna u jakoj juniorskoj ekipi koju priprema Adria Mobil za 2020. godinu’. zaključio je Radakovič.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.