Malonogometašice Mirlović Zagore i mladi članovi TK Šubićevac promovirat će fitness trend koji spaja sport i čist okoliš

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Malonogometašice Mirlović Zagore i mladi tenisači i tenisačice TK Šubićevac uskoro će opet u akciju. Ovaj put izvan sportskog borilišta, na šetnici u kanalu sv. Ante. Naime, 17. studenog sudjelovat će u akciji Plogging, koju je pokrenula Europska pučka stranka, s ciljem spajanja sportskog, zdravog načina života i podizanja ekološke svijesti, posebice kod onih mladih.

Punog naziva ‘Plogging – Jogging while collecting plastic and other garbage’, trend je koji je 2016. započeo u Švedskoj, a kombinira zdrav život i zaštitu okoliša, odnosno trčanje i prikupljanje plastičnog otpada.

– Ova inicijativa EPP-a provest će se u svim državama članicama. Krenuli smo s Maltom gdje su 6. studenoga zastupnici Roberta Metsola i Francis Zammit Dimech trčali s mladima i skupljali otpad šireći poruke o važnosti čuvanja okoliša i brige za zdravlje ljudi – kazala nam je hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić, organizatorica šibenske akcije, koja će s mladim sportašicama i sportašima, predstavnicima grada Šibenika i udruga i sama promovirati ovaj popularni fitness trend.

Iznijela je i neke vrlo zabrinjavajuće brojke i predviđanja.

– Često čitamo o tome kako na svaka tri kilograma ulovljene ribe u Sredozemlju dolazi kilogram plastičnog otpada. Svi znamo da bi taj omjer do 2030. mogao biti 1:1, a do 2050. plastika će u morima, nastave li se trendovi, premašiti broj riba. Plastika na svjetskoj razini čini čak 85 % morskog otpada, a nalazi se i na dubinama od 3.000 metara. Osim što zagađuje obale, plastika šteti biljnom i životinjskom svijetu, a naravno i ljudima. Koliko i što možemo učiniti da to zaustavimo? Puno. Velikim i malim koracima. Od smanjenja proizvodnje i upotrebe plastike, preko novih načina obrade i recikliranja do akcija poput ove – uz zdrav život brinuti i o zdravom i čistom okolišu – kazala je Ivana Maletić, pozivajući sve zainteresirane za sport, zdrav život i čist okoliš da im se pridruže 17. studenog (11h) na šetnici u kanalu sv. Ante, kod tvrđave sv. Nikole.

O akciji u šibenskom kanalu bit će snimljen i kraći video te će uz video-uratke iz ostalih država biti prikazan u Europskom parlamentu.

Inače, ovo će će biti drugi ‘bliski susret’ šibenske europarlamentarke Ivane Maletić i malonogometašica Mirlović Zagore. Naime, na njezin poziv cure su u listopadu ove godine tri dana boravile u Bruxellesu, posjetivši između ostalog i Europski parlament.

(foto: Martin Lahousse/facebook Ivana Maletić)


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.