LUCIJA DOBILA STIPENDIJU NA SVEUČILIŠTU OHIO: ‘Odlazim da bih se vratila još brža!’

Kada smo prije nekoliko godina razgovarali s Lucijom Jurković – Periša, najbolja šibenska plivačica i višestruka prvakinja Hrvatske kazala nam je kako joj je jedan od ciljeva upisati se  na nekom od američkih sveučilišta. Nimalo čudno s obzirom da su Amerikanci vrh u plivanju, na uvjete treniranja na tamošnjim sveučilištima. A Lucija je uvijek težila biti najbolja. Stoga je vjerujemo bila presretna kada je nedavno stigla vijest da je dobila punu sportsku stipendiju na Sveučilištu Ohio i da se u kolovozu sljedeće godine seli ‘preko bare’.

– Veselim se tome, ali kako se bliži datum odlaska pomalo me hvata i nervoza. Otvara mi se puno pitanja, što je normalno jer idem u nešto nepoznato. Međutim, vjerujem kako će s vremenom sve sjesti na svoje mjesto, iako će me, sigurna sam, vrlo brzo uhvatiti nostalgija za Šibenikom – govori nam Lucija.

lucija jurković periša 2

Prve dvije godine šibenska će sirena živjeti u kampusu, a nakon toga bi se, nakon formiranja plivačkog tima, trebala preseliti u neki stan ili apartman.

Naravno, Lucija će imati i puno posla izvan bazena.

– Prva godina studija je općenita, što znači da bi se tek na drugoj trebala opredijeliti za neki smjer. Zanima me sportska psihologija i nutricionizam i vjerojatno ću izabrati nešto od to dvoje – kaže nam Lucija.

Lucija Jurković-Periša (Foto: Marko Barišić)

Odlazak u SAD i rad s vrhunskim trenerima, uvjerena je,  odrazit će se na njenim rezultatima.

– Glavnom treneru poslali smo program mojih dosadašnjih treninga i nastupa kao i rezultate i on vjeruje kako imam dosta prostora za napredak. Trenira se dva puta dnevno, s  plivačima radi deset trenera, tako da ne čudi što američki plivači postižu takve rezultate – ističe perjanica Plivačkog kluba Šibenik.

Da Lucija ima dosta prostora za napredak slaže se i Marijan Tepić, njezin trener u PK Šibenik.

– Njezin američki trener šokirao se kada je vidio da s tako malo treninga, i to u malom bazenu, postiže takve rezultate. Luciju naravno čeka puno rada, ali u Ohiu ne sumnjanju kako se u njoj krije veliki potencijal – kaže Tepić, dodajući kako ove sezone Lucija i nije bila na najvišoj razini.

lucija-jurkovic-trener

– To je i očekivano s obzirom da je praktički preskočila četiri tjedna baznih priprema. Odlučila se malo odmoriti, pa je otišla sedam dana na maturalno putovanje, a kad se vratila s njega ulovila ju je viroza pa je tjedan dana provela u krevetu. Sve to odrazilo se na njene rezultate, ali ništa značajno – kaže Tepić.

I u takvoj, ‘ne baš sjajnoj’ sezoni, Lucija je doplivala do tri seniorska državna naslova, na 50, 100 i 200 slobodno, te do srebra na 200 mješovito. Pitamo se, stoga, što bi bilo da je bila potpuno spremna? I koliko brza će tek biti kad se vrati iz SAD-a? Nekako nam se čini da nam tek slijede najbolje stvari od ‘šibenske sirene’.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.