Dražen Crnogaća 'secirao' našu posadu u kraljevskoj disciplini

Krkaši u ‘Zemlji izlazećeg sunca’: Hrvatski osmerac na SP-u u Tokiju bit će ‘obojan u šibenske boje’Foto: VK Krka
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nekoliko nas dana dijeli od početka juniorskog Svjetskog prvenstva u veslanju koje se održava u glavnom gradu Japana. Na toj smotri najbolji bit će zastupljeno i šibensko veslanje, i to u značajnoj mjeri. Tko će sve od Krkaša braniti boje Hrvatske na SP-u i s kakvim očekivanjima putuju u ‘Zemlju izlazećeg sunca’ pročitajte u nadahnutom i uvijek zanimljivom izvještaju Dražena Crnogaće, predsjednika Veslačkog kluba Krka.

Kad se napiše 東京,  to prosječnom europskom čitatelju ne znači mnogo. Prvi znak znači ‘istočni’ a drugi ‘glavni grad’ a zapravo radi se o japanskoj inačici naziva Tokio. Na pitanje zbog čega ovakav uvod odgovor je jednostavan – u glavnom gradu Japana, od 7. do 11. kolovoza održat će se Svjetsko veslačko prvenstvo za juniorke i juniore, a na navedenom skupu najboljih mladih veslačica i veslača svijeta šibenska Krka u sastavu reprezentativnog osmerca imat će čak četiri predstavnika; veslače Lovru Klarina, Nina Perišića i Jerka Radovčića, te Milana Radečića u ulozi trenera.

Prošli vikend iskoristili smo za posjet posadi koja je svoje završne pripreme obavila u Zagrebu na bivšoj regatnoj stazi Jarun. O očekivanjima smo porazgovarali s momcima, trenerom, a tu blizu prateći svaki trening bio je i izbornik Darko Mikšić. Odmah kažimo da navod o ‘bivšoj regatnoj stazi Jarun’ nije slučajan jer je ovoga srpnja jezero preplavljeno lopočima u tolikoj mjeri da više liči na bogomdano carstvo za žabe, umjesto na objekt namijenjen sportu. Međutim, ima u tom lošem i nešto dobroga – lopoča koji smetaju brzini čamca na Jarunu, na stazi ‘Sea Forest Waterway’ u Tokiju sigurno neće biti pa će oslobođen zapreka čamac ploviti brže, a veslačima i kormilaru biti će puno lakše.

Posadu osmerca čine sljedeći momci:

Štrokerski par su 18-godišnjaci Jerko Radovčić (Krka) i Luka Markulinčić (Istra), obojica srednjoškolci koje na jesen očekuje nastavak školovanja u 4. razredu, s tim da se Jere školuje za zvanje elektroničara, a Luka geodeta. Jere je do sada tri puta bio prvak RH, a najveći mu je uspjeh lanjsko osmo mjesto na svijetu u četvercu ‘sa’, dok je Luka pet puta prvak RH, a svojim najvećim sportskim uspjehom smatra ovogodišnje četvrto mjesto u osmercu na Europskom prvenstvu.

Bateriju (čitaj motor) čine Nino Perišić (Krka), Mislav Đomlija (Jarun), Bruno Majić (Gusar). i Niko Morović (Trešnjevka). Nino je 18-godišnjak, jednako kao i Mislav i Bruno, dok je Niko godinu mlađi. Nino je maturant Tehničke škole u Šibeniku (računalni tehničar za strojarstvo) koji je do sada bio čak osam puta prvak RH,, a svojim najvećim sportskim uspjehom smatra osvajanje naslova prvaka RH u osmercu 2016. godine. Mislav će na jesen u četvrti razred V Gimnazije u Zagrebu (prirodoslovno-matematički smjer), do sada je jednom bio prvak RH, a najviše se radovao osmom mjestu na lanjskom SP-u u četvercu ‘sa’. Bruno pohađa smjer ‘nautičar’ na srednjoj pomorskoj školi u Splitu, šest puta je bio prvak RH, a najvećim uspjehom smatra ulazak u sastav osmerca za ovogodišnje SP. Niko je  učenik MIOC-a  u Zagrebu, a najvećim uspjehom smatra isto što i Bruno.

Na vrhu čamca su, kao što to mora biti, dva brzanca, Viktor Pujas (Trešnjevka) i Lovre Klarin (Krka). Viktor pohađa Sportsku gimnaziju u Zagrebu, a odlazak u Tokio mu je najveća nagrada za ono što je do sada uradio u veslanju. Lovre je maturant (čuvene) šibenske Gimnazije koji je do sada dva puta bio prvak RH, a za nastup u Tokiju smatra isto kao i kolega mu Viktor.

Odgovornu ulogu kormilara osmerca ima Denis Capan, momak iz OŠ ‘Bartol Kašić’ iz Zagreba. Denis je lani bio osmi na SP u Češkoj kao kormilar četverca ‘sa’, a ove godine je na Europskom prvenstvu u Njemačkoj s osmercem osvojio četvrto mjesto. Unatoč navedenim rezultatima koji su s obzirom na snagu (čitaj raširenost) svjetskog veslanja i te kako vrijedni i Denis, baš kao i Bruno, Niko, Viktor i Lovre, svojim najvećim sportskim postignućem smatra ovogodišnji odlazak u Japan.

Tijekom razgovora momke smo pitali i kakvom se plasmanu nadaju na SP-u. Tada još nisu znali tko će im sve biti konkurenti (Kina, Mađarska, Njemačka, Poljska, SAD i Velika Britanija). Odgovori su vrlo zanimljivi, a kretali su se u širokom rasponu od osvajanja jedna od medalja (Bruno i Viktor), preko opreznih  ‘ulazak u veliko (A) finale’ (Nino, Mislav, Jere i Niko), do vrlo opreznih ‘nadam se dobrim trkama’ (Luka) i ‘dati sve od sebe pa kako bude!’ (Lovre).

Kad smo o očekivanjima pitali trenera Mimu rekao je kako je posada i na Perući i u Zagrebu radila uistinu izvrsno. Unatoč napornim treninzima (posada je u desetak dana na Perući ukupno izgubila 22 kilograma) nije bilo problema bilo kakve prirode. Čamac kojeg će koristiti u utrkama nije onaj u kojem su trenirali već je posuđen od domaćina što unosi nemalu dozu zebnje što će ih dočekati u Japanu. Ukoliko čamac bude kvalitetan, kao što je obećano, Mime je umjereni optimist koji se nada rezultatu bržem od B-norme (5:48), te ulasku osmerca u A-finale što bi bio još jedan u nizu uspjeha CRO-veslanja. Želja mu je da posade na stazi pokažu kako su u nju opravdano uložena (velika) sredstva za odlazak na drugu stranu globusa!

Na kraju, ali također jako važno, recimo da će osim osmerca na put u Tokio i dvojac bez kormilara u sastavu Ivan Vuković i Karlo Borković (obojica Gusar) koji svoje završne pripreme nisu obavljali u Zagrebu. Pouzdano znamo to je iznimno kvalitetan dvojac od kojeg očekujemo najmanje ulazak u A-finale!

Na put se kreće u petak drugog dana kolovoza na liniji Zagreb – Dubai (u pauzi između letova u povratku momci se već vesele izletu u glavni grad Emirata i fotografiranju ispod Burj Al Arab) – Tokio, a mi svim putnicima poželimo sretan put i uspješne nastupe na stazi na kojoj će iduće godine (nadamo se) na Igrama XXXII Olimpijade nastupiti barem tri hrvatske posade! Neka rezultati juniora budu dobar uvod u ono što očekujemo od naših momaka i djevojaka na Igrama!


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.