‘Krkaši’ ne elitnoj regati u Munchenu veslali u ‘kraljevskoj disciplini’, hrvatski osmerac imat će što reći na predstojećem EP-u

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon nedavne (uspješne) ‘predigre’ na ‘Croatia Openu’, gdje su ukrstili vesla s Austrijancima, Estoncima, Slovencima, Srbima, Talijanima i Turcima, članovi Veslačkog kluba Krka nastupili su na poznatoj Internationale Drv-Junioren’ regati u Muncehenu, jednoj od najjačih juniorskih veslačkih regata na svijetu, i to u izabranoj hrvatskoj vrsti. U četvercu ‘bez’ čiji je trener Milan Radečić, veslala su dva Krkaša, Jerko Radovčić i Lovre Klarin (u čamcu su još bili Mislav Đomlija i Viktor Pujas). Nino Perišić bio je, pak, član drugoh hrvatskog četverca, kojeg vodi Davor Radović, a u kojem su još veslali Mateo Stojšić, Luka Markulinčić i Niko Morović. Kao pričuva osmercu u Muncehenu je bio još jedan član Krke, Kristijan Papak, koji se isključivo zbog čestih razbolijevanja ove zime nije uspio izboriti za sastav posade, ali je stalno tu s reprezentacijom.

– Budući da su i ove godine ambicije mladih šibenskih veslača usmjerene prvenstveno na dokazivanje vrijednost upravo na međunarodnoj pozornici bilo je vrlo zanimljivo za vidjeti koliko su zapravo brzi izvan nacionalnih okvira – prokomentirao je predsjednik Krke Dražen Crnogaća nastup svojih veslača na regati koja je okupila preko tisuću veslača i veslačica iz petnaestak zemalja.

Mimin četverac odradio je jako dobar posao. Jerko, Lovre i ekipa osvajanjem drugom mjesta u kvalifikacijama izborili su A finale, u kojem se zauzeli šesto mjesto. Nino i ekipa nisu se uspjeli probiti u A finale, ali su zato u B finalu bili uvjerljivo prvi.

– Ipak, valja reći da nam plasmani četveraca nisu bili u prvom planu jer je pravi cilj puta u Njemačku bio zajednički nastup momaka iz oba četverca u osmercu. Treba odmah reći da su prije nastupa na Regati u osmerac zajedno sjeli ukupno tri puta, te da se moglo tek pretpostaviti da na olimpijskoj stazi mladi Hrvati neće biti samo vreća za nabijanje. Uostalom njih šest (uključivši i kormilara Denisa) ima iskustva s lanjskih najvećih natjecanja, a ove godine nisu slabiji nego lani – veli Crnogaća.

Nastupilo je 12 osmeraca, i to čak sedam kombiniranih posada iz Njemačke, dvije posade Češke, te po jedna posada iz Hrvatske, Velike Britanije i Poljske. Od njih su formirane dvije kvalifikacijske skupine i trebalo je biti treći da bi se ušlo u A-finale.

– U jutarnjoj kvalifikacijskoj utrci CRO-osmerac bio je uistinu izvrstan. Bili su drugi u svojoj skupini, s vremenom boljim od pobjednika druge kvalifikacijske utrke i još su uz to u borbi za drugo mjesto pobijedili posadu Velike Britanije, te za dvije dužine čamca iza sebe ostavili posadu Poljske. S nestrpljenjem smo očekivali nedjeljno popodne i šlager natjecanja, finalnu utrku osmeraca. Umjesto utrke, na žalost, dočekali smo snježnu vijavicu u kojoj su se osmerci borili u nejednakim uvjetima. Oni koji su bili bliži obali suprotnoj tribinama bili su u povoljnijem položaju. Naši su tako veslajući u petoj stazi u cilj ušli kao peti s zaostatkom od osam sekundi iza pobjednika iz Njemačke, dok su za drugoplasiranim Britancima i drugom posadom Njemačke zaostali za 4,77, odnosno 3,23 sekunde. Momcima nemamo što zamjeriti, borili su se koliko god su mogli, bilo nam je teško gledati ih u gro-planu na diplayu računala, kako se muče među pahuljama pogureni pod udarima vjetra jer baš je najveće nevrijeme bilo za vrijeme trke osmeraca. Međutim, veslanje je sport u prirodi pa se treba koliko god je to moguće snaći i u takvim uvjetima – kaže Crnogaća.

Trenera Radečića i njegove momke iz osmerca za dva tjedna očekuje prvi od dva najvažnija međunarodna ispita ove godine, Europsko prvenstvo u Essenu (Njemačka).

– Tamo se, ako bude sreće, nadamo borbi za medalju. U Mucnhenu se već pokazalo da su naši bolji od osmeraca Češke i Poljske, ali bit će teško jer će, osim super jakih Nijemaca, na EP sigurno doći još i Rumunji, Talijani, Rusi, Mađari, Ukrajinci, Francuzi, Nizozemc, a svi najviše žele medalju baš u kraljevskoj disciplini, osmercu – zaključio je Dražen Crnogaća.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: