GRADONAČELNIK BURIĆ O HNK ŠIBENIKU: ‘Bez čvrste financijske konstrukcije ne valja srljati u prvu ligu’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dok su igrači Šibenika na zasluženom zimskom odmoru, gore, na katu, ovih je dana vrlo živo. Naime, prošlog se tjedna sastao Nadzorni odbor šibenskog drugoligaša koji je raspravljao o aktualnoj sportskoj i financijskoj situaciji, a danas bi ‘nadzornici’ trebali održati sastanak s trenerom Mirkom Labrovićem kako bi vidjeli što i kako dalje, s kojim kadrom i s kakvim ambicijama. To ‘dalje’ će prije svega ovisiti o toliko očekivanom kreditu od 5,8 milijuna kuna, a koji nikako da ‘sleti’ na račun kluba. Naime, kako bi se moglo pristupiti  realizaciji kredita valja ishoditi pozitivno mišljenje Ministarstva financija o usklađenosti državne potpore sa smjernicama politike državnih potpora Republike Hrvatske jer se jamstvo na kredit definira kao državna potpora Grada prema klubu.

Odgovor Ministarstva, međutim, još nije stigao, ali bi treba za dan, dva. O tome nas je izvijestio šibenski gradonačelnik Željko Burić, s kojim smo, s obzirom da je Grad Šibenik nakon preoblikovanja postao većinski vlasnik kluba sa Šubićevca, popričali o aktualnoj nogometnoj situaciji u šibenskom drugoligašu.

– Na žalost, u Ministarstvu nam nisu mogli reći što piše u tom rješenju, tako da ćemo se svi morati strpjeti još koji dan. U svakom slučaju, bilo mišljenje pozitivno ili negativno, prioritet je podmiriti dug prema drugom mirovinskom stupu (oko 4,8 milijuna kuna, op.a). Od toga ne možemo pobjeći – kaže gradonačelnik Burić.

zeljko buric5

Bez spomenutog kredita bit će, blago rečeno, pravi izazov pokriti taj dug, kao i dugovanja prema ostalim vjerovnicima, ali prvi čovjek Grada potvrdio je ono što nam je prije nekoliko dana kazao dopredsjednik NO-a Ante Rakić, a to je da u slučaju negativnog odgovora Ministarstva postoji alternativno rješenje.

– Naravno da imamo i rezervnu soluciju. Međutim, ne želim prejudicirati stvari, pričekajmo odgovor Ministarstva, pa ćemo nakon toga sjesti i dogovoriti sljedeće korake – nije nam htio Burić otkriti detalje tog rezervnog rješenja. Nije, međutim,  krio da će se eventualni izostanak kredita odraziti na sportske ambicije.

– Sportske ambicije ne možemo odvojiti od financija. Dakle, ne bi bilo pametno upuštati se u neke stvari bez jasne financijske slike, jer bi to klub moglo odvesti u propast. Takav primjer imamo u našem najbližem susjedstvu (Zadar, op.a). Dakle, moje je mišljenje, a vjerujem i većine u klubu, da je bolje imati stabilnog drugoligaša nego ući u prvu ligu bez čvrste financijske konstrukcije, dakle s konstrukcijom  koja bi se mogla svaki čas srušiti i dugoročno naškoditi klubu – kaže Burić.

‘Pojas za spašavanje’ Šibeniku mogli bi baciti vanjski  investitori. Takvi su se, obznanjeno je nedavno, pojavili u klubu, odnosno Gradu.

– Pronalazak strateškog partnera ključno je za budućnost kluba i zapravo jedino rješenje nakon što je Zakonom o sportu lokalnim i regionalnim samoupravama zabranjeno financiranje  sportskih klubova. Time je sport na neki način depolitiziran, što je dobro, ali mislim da se pri donošenju tog zakona trebalo voditi računa o gospodarskom momentu. Ono što je dobro, jest da potencijalni investitori koji su nas kontaktirali nisu izgubili interes za ulaganje u HNK Šibenik. Što ne treba čuditi jer su i oni sami svjesni da s relativno malo ulaganja mogu dobiti prvoligaša – kaže gradonačelnik, koji je kao pozitivan primjer istaknuo Rijeku.

Upravo s klubom s Kantride šibenski je drugoligaš na početku aktualna sezone uspostavio suradnju, koja je za sada isključivo sportska (posudba trojice Rijekinih Nigerijaca, op.a.), a sve se glasnije spominje kako bi ta suradnja mogla biti proširena i na onu financijsku.

– Suradnja s Rijekom pokazala se punim pogotkom, postali smo praktično njezin sestrinski klub i sigurno da nam je želja da se ona nastavi. U kojem obliku, vidjet ćemo. Uostalom, prepustimo da o tome odluči struka – zaključio je gradonačelnik Burić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.