Funcuti ‘slažu kombinacije’ za odlazak u Brazil

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon što su svoje na terenu napravili igrači i preko dodatnih kvalifikacija izborili nastup na svjetskoj nogometnoj smotri u Brazilu, sada su na redu hrvatski navijači, sada oni moraju odraditi svoje ‘kvalifikacije’ za Svjetsko prvenstvo. I budite sigurni kako će i ovog puta, kao i na svim prethodnim velikim natjecanjima na kojima su nastupili, ‘Vatreni’ imati lijepu podršku s tribina. Od Engleske, Francuske, Portugala, preko Njemačke, Austrije i Švicarske, pa sve do zadnjeg Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, crveno – bijele kockice bile su itekako viđen modni detalj na tribinama. Pa čak i 2002. godine, u dalekom Japanu i Koreji. A gdje su hrvatski navijači tu su i – Funcuti.

SPAVANJE NA PLAŽI I PO KLUPAMA

Šibenski navijači, naime, vjerni su pratitelji nogometne reprezentacije. Šalovi i transparenti Funcuta viđeni su na svim spomenutim svjetskim i europskim prvenstvima, a vijorit će se i u Brazilu. Put južnoameričkog kontinenta sprema se, naime, velik broj navijača iz Šibenika. Doduše, s obzirom na ogromnu udaljenost, a što traži i velike novčane izdatke, bit će ih nešto manje nego da se Svjetsko prvenstvo igra negdje u ‘susjedstvu’, odnosno u Europi. Procjenjuje se, naime, kako će za ‘potegnuti’ do Brazila, trebati minimalno izdvojiti između 15 i 20 tisuća kuna.

– Žena bi me ubila kada bih potrošio 20 tisuća kuna za odlazak u Brazil – govori nam jedan od viđenijih članova Šibenskih Funcuta, koji pripada onoj starijoj generaciji šibenskih navijača, a koji iza sebe ima već nekoliko velikih natjecanja. Ipak, još uvijek se nada kako će uspjeti ‘složiti neku kombinaciju’ te otići na najveću nogometnu feštu na svijetu.

– Mlađi članovi naše navijačke udruge sigurno će ići u Brazil. Znam dosta njih koji se već uvelike pripremaju za tu avanturu. Uglavnom je riječ o ‘aranžmanima’ koji uključuju spavanje na plaži, po šatorima, klupama, višednevno hranjenje konzervama i slično – priča nam.

Pitamo ga hoće li Šibenski Funcuti dobiti od HNS-a ulaznice, i kakva je uopće procedura s dijeljenjem ulaznica navijačkim skupinama.

ULAZNICE PREKO KOORDINACIJE HRVATSKIH NAVIJAČA

– Do sada smo uvijek vodili rat s HNS-om po tom pitanju, ne samo mi, nego sve navijačke skupine u Hrvatskoj. O sadašnjem odnosu između navijača i Rusanove uopće ne treba pričati. Navijači su se, stoga, posljednjih godina sami organizirali preko Koordinacije hrvatskih navijača, pa smo i ulaznice za europska i svjetska prvenstva dobivali na taj način. A one se dijele, da tako kažem, prema zaslugama, odnosno, prema kategorijama. Što znači da navijačke skupine iz prve kategorije, u koju spadaju Bad Blue Boysi, Torcida, Armada, Ultrasi i Kohorta, dobivaju najviše ulaznica. Funcuti su, pak, u drugoj kategoriji, zajedno s Demonima iz Pule i još nekim skupinama, u trećoj su Tornado itd. Primjera radi, za onu povijesnu kvalifikacijsku utakmicu u Londonu s Englezima, koju smo dobili 3:2, dobili smo 20 ulaznica. Naravno, da to nije dovoljno i da se velik broj navijača sami snalaze, dakle do ulaznica dolazi privatnim kanalima. Tako će, vjerujem, i u Brazil najveći dio Funcuta u privatnom aranžmanu – objašnjava  član Šibenskih Funcuta.

Pitamo ga što je s Udrugom ‘Uvijek vjerni’, tzv. službenog Kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije? Može li se preko njih ‘užicati’ koja ulaznica?

– Istina da je ekipa iz ‘Uvijek vjerni’ dobro organizirana, ali navijačke skupine ‘ne šmekaju’ baš tu udrugu. Naime, članovi njihovog vodstva uglavnom su ‘otpadnici’ iz Torcide i Bad Blue Boysa, povezani su i s omraženim HNS-om, tako da su oni posebna priča s kojima ‘pravi’ navijači ne žele imati posla – kaže.

PAKLENI PLAN

A da je biti sljedećeg ljeta u Brazilu, kako kaže ona poznata reklama – ‘neprocjenjivo’, govori i slučaj još jednog šibenskog navijača s kojim smo pričali.

– Već sam sve isplanirao. Najveći dio love za odlazak u Brazil nabavit ću prodajom automobila. Već sam stavio oglas na internetu, očekujem da ću za njega dobiti deset tisuća kuna. Ostalo ću uštedjeti od plaće – priča nam ovaj nogometni fanatik koji je htio zadržati anonimnost. Iz sljedeće rečenice jasno je i zašto.

– Radim u jednoj privatnoj firmi kao vozač kamiona, pa ću si morati ‘složiti’ neko bolovanje za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva – iznio nam je svoj pakleni plan ovaj navijač iz Šibenika. Jedan od mnogih koji će biti u Brazilu uz ‘Vatrene’.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.