FOTO: Kako su Funcuti postali ragbijaši i odakle jedan Englez u šibenskoj ragbi priči?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon Baldekina, Šubićevca i Crnice, Mandalina bi mogla postati četvrti kantun šibenskog sporta. U biti, on to već jest, zahvaljujući Ragbi klubu Šibenik koji je ovaj pitoreskni, ribarski kvart, odnosno tamošnje igralište NK Mihovila, izabrao za svoj dom i bazu iz koje će se uputiti u svijet jajaste lopte.

A uputio se u srpnju 2011.godine i za sada mu ide i više nego dobro. Klub je to koji su stvorili i kojeg na životu drže entuzijasti i zaljubljenici u ragbi, koji tri puta tjedno treniraju pod svjetlima reflektora. Te reflektore momci su nabavili sami, kao što su se sami pobrinuli i za nabavku  golova, ali i za održavanje terena, kupnju dresova i svu ostalu logistiku. Tu sretnu ragbijašku obitelj, koja je u konstantnom porastu, posjetili smo na večernjem treningu u srijedu i uvjerili se da rade punom parom. I s velikim guštom.

ragbi sibenik 101215 9

– Ove godine smo pauzirali od službenih utakmica jer je u tijeku smjena generacije, pa smo se mi stariji orijentirali na obučavanje mladih – priča nam Frane Koštan, jedan od osnivača Ragbi kluba Šibenik i njegov aktualni predsjednik.

ragbi sibenik 101215 10

Tih je mladih, kao što smo već pisali, sve više, pa je u klubu u nastajanju juniorska momčad.

– Riječ je o momcima 1998. i 1999. godišta i za sada ih je desetak, a sigurni smo da će nam se tijekom zimskih praznika pridružiti još nekoliko njih. To što je ragbi trenutno tako popularan zasluga je nedavno održanog Svjetskog prvenstva, čije su se utakmice redovito prenosile na tv-u. Momci su te utakmice gledali, svidjelo im i odlučili se i sami okušati – kaže Frane.

ragbi sibenik 101215 7

A kako bi u ragbi privukli i one najmlađe, osnovce, RK Šibenik uključio se u Unity Project, kojeg provodi Hrvatski ragbi savez, u suradnji s engleskim savezom.

– Ukratko, cilj projekta je uključivanje ragbija u osnovne škole na način da će biti organizirani turniri za petaše, a osim nas, iz Hrvatske su u tom projektu uključeni još RK Nada, RK Makarska, RK Brač te zagrebački klubovi. Vjerujemo kako će taj projekt dati rezultat, da će se puno djece ‘zaraziti’ ragbijem – ističe Frane, dodajući kako je u njihovom slučaju,  na privlačenju novih članova, značajnu ulogu odigrala organizacija turnira u beach rugbyju, koji je ovog ljeta održan po drugi put.

ragbi sibenik 101215 15

– Jako smo ponosni na taj turnir. Ove godine na Banju su ragbi igrali gotovo svi naši reprezentativci i većina se slaže kako je naš turnir najbolji u Hrvatskoj – kaže Frane.

ragbi sibenik 101215 18

A je li istina da u klubu trenira ili je trenirao velik broj Funcuta?

– Istina je. ‘Krivac’ za to je Ivo Špec koji je, kada smo osnovali klub i kada sam ga zamolio da na trening dovede nekoliko momaka, s tribina povukao desetak svojih kolega Funcuta. I danas ih u klubu ima dosta, svi mi smo redoviti posjetitelji utakmica narančastih – ističe Frane.

ragbi sibenik 101215 4

Prve dvije godine trener šibenskih ragbijaša bio je Nikica Carrara, nekadašnji igrač splitske Nade, a nakon što se povukao u trenersku penziju, trenerskog posla prihvatio se Milan Mazalin, koji je ujedno kapetan i vođa momčadi na terenu. Pitamo ga što mu je draže, igrati ili trenirati ostale?

– Igrati. Veći je gušt biti na terenu, u središte zbivanja, osjetiti akciju iz prve ruke. Ali, nije da ne uživam i u treniranju mlađih – odgovara Milan.

 

ragbi sibenik 101215 20

Vjerovali ili ne, klub je nedavno dobio trenersko pojačanje iz Engleske. Riječ je o Rayu Luggeriju, koji je osim u niželigaškim engleskim klubovima, ragbi igrao i u drugoj talijanskoj ligi, a član ‘stručnog stožera’ Ragbi kluba Šibenik postao je na vrlo zanimljiv način.

ragbi sibenik 101215 1

– Rayu se već neko vrijeme popravlja brod u šibenskom remontu, pa kad je čuo za našu nedavnu prijateljsku utakmicu protiv Rijeke, došao nas je pogledati i – ostao. Postao je  pridruženi član našeg kluba koji nam je jako pomogao svojim savjetima. Pokazao nam je niz ‘caka’, naučio nas nekim novim stvarima i akcijama, tako da smo stvarno imali sreće što se zatekao u Mandalini. Šteta je jedino što će mu se brod uskoro popraviti, pa će morati otploviti – kaže Frane.

Da na igralištu u Mandalini ima puno ragbijaškog potencijala potvrdio nam je i sam Ray.

 

ragbi sibenik 101215 3

– Sviđa mi se što je u klubu jako puno mladih igrača, a najvažnije od svega je da žele učiti, da sve upijaju. Mislim da je pred ovim klubom lijepa budućnost – zaključio je Ray.

I nismo se mogli ne složiti s njim.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.