FOTO Dino Belakušić – Brico, Šibenčanin koji ‘brije’ na adrenalin

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Važno je biti u pokretu. Tako bi se nekako mogla opisati životna filozofija Dina Belakušića poznatog i kao Brico. Zašto Brico? Zato što mu je to zanimanje, a kad ne brije mušterije u salonu na Vanjskom, Dino ‘brije’ na adrenalin.

Ovaj 36-godišnjak danas je najpoznatiji kao triatlonac, i to poprilično uspješan. Ali, njegova sportska priča počela je s jednim konvencionalnijim sportom – nogometom.

– Nogomet sam počeo trenirati s osam godina, u HNK Šibeniku, a sa 16 godina paralelno sam trenirao i mali nogomet. I to prvo u MNK Zlatna ribica koji su vodili braća Živković. S 22 godine potpuno sam prešao na mali balun, pa sam nakon Zlatne ribice igrao za Baldekin, El Bakotu, Murter, koji je tada bio drugoligaš i na koncu za Crnicu, za koju sam igrao punih pet godina – priča nam Dino.

dino-belakusic-2

Tada je, nastavlja, došlo do zasićenja balunom, a dogodila mu se i teška ozljeda mišića, zbog čega je morao četiri tjedna mirovati. Što je za njega bilo pravo mučenje. Pa čim se oporavio, odmah se bacio u akciju, i to ni manje ni više nego u triatlon.

– Te 2013. u Šibeniku se održavao Memorijalni triatlon  ‘Marko Bušac’ i odlučio sam se okušati. Uvijek sam volio adrenalinske sportove,  volio ispitivati svoje granice, i ovo mi se učinilo kao dobra prilika za to, da vidim koliko mogu – priča Dino.

Spomenuti triatlon uključivao je plivanje od Banja do Martinske, nekih 700 metara, zatim četiri kilometara trčanja do Jadrije i na koncu vožnja biciklom do Doca.

– Pred kraj plivačke dionice na Martinskoj mislio sam da ću se ugušiti, ali došao sam sebi i završio triatlon – prisjeća se svojih triatlonskih početaka Dino.

dino-belakusic-6

Mjesec dana kasnije, njegovo društvo, redom svi ‘adrenalinski junkieji’, pozvali su ga da im se pridruži na Marjanskom điru, olimpijskom triatlonu koji se sastoji od 1.500 metara plivanja, 40 kilometara bicikliranja i deset kiometara trčanja.

– Nakon što sam ga završio rekao sam; ovo mi je prvi i zadnji olimpijski triatlon na kojem sam nastupio. Toliko sam bio ‘satran’ – veli Dino.

Međutim, nakon dva, tri dana oporavka, već je, kaže, tražio novu akciju, novi triatlon na kojem će nastupiti.

dino-belakusic-7

– Do sada sam odradio pet, šest olimpijskih i tri Half Ironmana (1.900 metara plivanja, 90 kilometara bicikliranja i 21 kilometar trčanja), te niz sprint triatlona, koji mi više dođu kao trening. Ono što mi je velika želja, što sam si zacrtao da moram odraditi jest jedan Iron Man, triatlon koji uključuje 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom i 42 kilometara trčanja. Već imam u glavi gdje i kada bih se mogao okušati u njemu, ali o tom potom – veli šibenski triatlonac, čijim stopama, čini se, kreće i njegovo dvoje djece, kći Lara (trenirala plivanje u PK More, a sada je članica Taekwondo kluba Dalmatino) i sin Karlo (član PK More). Oboje su ovog ljeta sudjelovali na dječjem triatlonu na Martinskoj, a otac ih često sa sobom vodi na natjecanja na kojima nastupa, a koja često imaju popratna natjecanje za djecu.

– To je najkvaltetniji način druženja s njima. Putujemo, bavimo se sportom skupa, a što je najvažnije, vidim da to vole, da uživaju natjecati se. Čak smo se par puta natjecali kao tim – priča Dino.

dino-belakusic-4

Jasno, za sve te napore trebaš biti u odličnoj fizičkoj formi. Dino je održava gotovo svakodnevnim treniranjem, što trčanjem, što vožnjom biciklom, s kojom potegne do Primoštena. Pa je i na naš razgovor došao s jutarnjeg treninga.

Inače, on i njegovi prijatelji nedavno su osnovali Triatlon klub Šibenik, koji trenutno broji desetak članova.

dino-belakusic-5

– Do sada se nismo mogli natjecati na Prvenstvu Hrvatske i u Kupu jer nismo imali licencu, a osnivanjem kluba to će se sada promijeniti – objašnjava Dino, kojeg za kraj pitamo dokle se misli baviti ovim vrlo napornim sportom?

– Do kraja! Kako sam kazao, volim pomicati svoje granice, stavljati pred sebe nove izazove, a izazova će uvijek biti – zaključio je Dino Belakušić – Brico.

(foto: facebook/Milan Balaban)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.