Više

  FOTO ‘100 godina voljenog kluba’: U Drnišu održana promocija monografije Nogometnog kluba DOŠK

   

  U sklopu obilježavanja 100. obljetnice Nogometnog kluba DOŠK u ponedjeljak je u punoj dvorani Glazbene škole u Drnišu održana promocija monografije ‘100 godina voljenog kluba’, autora Davora Gaurine, koja je objavljena povodom velikog jubileja kluba s Podvornice. Knjiga kronološki prati klupska događanja od 1919. pa sve do 2019. godine. U sebi sadrži fotografije, novinske članke, zapisnike, dokumente a prikupljanje građe za nju trajalo je nekih deset godina.

  Rezultat je izdanje od 480 stranica povijesti drniškog nogometnog kluba, čime je spašena od zaborava jedna lijepa i važna povijest, ne samo kluba već i samog grada.

  – U monografiji ‘100 godina voljenog kluba’ autor Davor Gaurina navodi kako se nogomet u Drnišu počeo igrati nakon Prvog svjetskog rata 1919. godine, a prvi nogometaši bili su braća Vjekoslav i Bruno Milić Štrkalj. Prelaskom iz splitske u šibensku gimnaziju osnovali su športsku grupu Zrinjski u Šibeniku, a kad su se vratili kući u Drniš za školske praznike sa sobom su donijeli – loptu – istaknula je direktorica Radio postaje Drniš Matilda Jelčić Stojaković i dodala:

  Neki od vas možda ne znaju, posebno mlađe generacije, nije sve počelo na čuvenoj Podvornici, tamo DOŠK stanuje od 1933. godine. Nogomet se u svojim počecima u Drnišu igrao na livadama u Petrovom polju, i nije bilo utakmica nego bi se igrači okupljali i natjecali u napucavanju lopte. Za sva vremena Davor i svi ostali koji su mu ustupili opsežnu građu sačuvali su vaš i naš DOŠK od zaborava. Knjiga prikazuje sportsku istinu, ona ne ističe nikoga ponaosob, iako su pojedini igrači ostvarili zapaženu karijeru, ali ipak donosi u sebi uglavnom sve one koji su djelić sebe utkali u DOŠK-a. Dakle knjiga je posvećena klubu, koji je preživio nekoliko ratova i nekoliko država, a autor u njoj vješto i s pravom izbjegava bilo kakvo politiziranje, već interpretaciju vremena i događaja ostavlja samom čitatelju. Ona u sebi donosi povijest drniškog kluba. Ono što nije zapisano kao da nije ni postojalo, nije samo poznata uzrečica, nego to tako stvarno i jest. Ja iz nje zaključujem da se klub, bez obzira na ponekad teške trenutke u kojima se neminovno nalazio i dijelio tako sudbinu mnogih drugih amaterskih klubova, uvijek nekako uspijevao održati zahvaljujući sportskim zanesenjacima, entuzijastima, lokal patriotima ili kako ih već hoćete nazvati. Sada imamo neizbrisivi trag djelovanja DOŠK-a, jednog od simbola Drniša.

  Jelčić Stojaković istaknula je kako su brojne drniške obitelji dale su članove kluba, igrače, a zanimljiv je i podatak o nekolicini braće koji su igrali za klub.

  – Ova sportska literatura sve će vas podsjetiti i na neka lijepa DOŠK-ova vremena, neprežaljene DOŠK-ove ‘Plave noći’, ali i na neka manje lijepa vremena, na njegove uspjehe i neuspjehe, ali svi su oni dio sto godina malog kluba, velike tradicije. I na DOŠK-ove navijače koji su bili uz njega i u porazu, i u pobjedi. Monografija je opsežna i sveobuhvatna i kruna dosadašnjeg DOŠK-ovog djelovanja – obrazložila je Jelčić Stojaković.

  O knjizi je na predstavljanju govorio i sam autor, Davor Gaurina.

  – Drniški omladinski športski klub osnovan je 1919. godine i ima bogatu povijest, koja dobrim dijelom prati sudbinu grada Drniša. Prigodom devedesete godišnjice postojanja kluba došlo se na ideju izrade knjige na inicijativu Dragana Radeljaka i ubrzo sam počeo raditi na prikupljanju građe – kazao je Gaurina.

  Dodao je kako je prve informacije o povijesti kluba pronašao u radu Filipa Kulušića (Arhiv Gradskog muzeja Drniš), zatim u radu Dušana Raškovića ‘Šport u Drnišu između dva rata’ (Povijest športa, br. 91, Zagreb, 1991.)

  – Uz pomoć dugogodišnjeg igrača i sadašnjeg člana uprave kluba Dragana Radeljaka došao sam do informacije da bi puno podataka i novinskih članaka mogao imati Čedo Andrić. Ubrzo sam i dobio dragocjeni arhivski materijal, fotografije i mnogo korisnih savjeta i preporuka na čemu mu najsrdačnije zahvaljujem. Zatim sam od Stanka Petranovića također dobio dosta starih fotografija i arhivskog materijala. Puno mi je pomogla i Danijela Drezga od koje sam dobio dosta starih obiteljskih fotografija i dokumenata. Veliku pomoć imao sam i od Gabrijela Abramca, od velike su mi vrijednosti bili dokumenti i fotografije iz njegova arhiva, a pomoć sam imao i od Krste Mujana, Jakova Grbeše, Paška Živkovića, Alke Bjedov Strepački, Tomislava Ćurkovića, Jose Jerkovića, Đure Perlića, Ilije Buzova i drugih,  koji su mi također ustupili svoje materijale i fotografije. Također sam važne podatke i novinske članke o posljednjih dvadeset godina dobio sam od Tomislava Ožegovića. Veliku pomoć za realizaciju ovoga projekta imao sam od strane svojih kolega iz Ogranka Matice hrvatske Drniš, koja je platila jedan dio priprema za knjigu, drugi dio je platio Gradski muzej Drniš, a treći je platio klub, ali je zato klub platio tiskanje knjige. Knjiga je koncipirana kronološki i prati klupska događanja tijekom sezone te plasman na kraju svake sezone. Novinski članci korišteni u knjizi doneseni su u integralnom obliku i nisam se upuštao u analize tekstova pojedinih novinara. Fotografije su minimalno dorađene, a neke su nažalost dosta oštećene – kazao je autor DOŠK-ove monografije, dodajući kako je izdavač Nogometni klub DOŠK, predstavnik izdavača predsjednik kluba, dok su u uredništvu bili Josip Begonja, Tomislav Dželalija, Dragan Radeljak, Jere Barišić i Vlatka Duilo.

  – Klub je djelovao u četiri države iako se naravno nije pomaknuo s mjesta. Osnovan je u Kraljevini Italiji, zatim je dugo djelovao u Kraljevini Jugoslaviji, potom u komunističkoj Jugoslaviji i na kraju u samostalnoj Hrvatskoj. Knjiga se ne bavi igračima i rukovodstvom kluba pojedinačno, iako su neki od njih imali osobito zanimljive sudbine i karijere – kazao je Davor Gaurina.

  Nakon službenog dijela promocije o tome kako je bilo živjeti sa DOŠK-om, svoje zgode i doživljaje ispričali su Ante Vukušić, Joso Jerković, Čedo Andrić, Roko Marin i Vlade Radeljak, svi odreda složni kako je bilo čast igrati za DOŠK-a. Spomenuli su se svojih suigrača, trenera, navijača, vremena kada je utakmice na Podvornici pratilo po nekoliko tisuća ljudi, ‘Plave noći’, susreta u kultnom hotelu Danica.

  Svima koji su pomogli pri izradi monografije uručene su na koncu zahvalnice i plakete. Podsjetimo, obilježavanje 100. obljetnice DOŠK-a započelo je turnirom djece koji se proteklog vikenda igrao na Podvornici, a bit će odigran i memorijalni turnir Krunoslav Goreta Kićo. Iz DOŠK-a ujedno najavljuju i Svečanu akademiju koja će se uz prigodni program održati u petak 31. svibnja, u Kazališnoj dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu, s početkom u 19.30 sati. Za nedjelju je, pak, najavljen svečani mimohod svih generacija NK DOŠK-a, revijalna utakmica veterana DOŠK-a i veterana Hajduka, uz  prateći glazbeni program, a sve to u Sportskom parku Podvornica, od 17:30 sati.

   

   

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Lokaliziran požar koji je oko 21 sat buknuo...

  Požar koji je buknuo kod Bikarca odnosno u Donjem Polju stavljen je pod nadzor vatrogasnih snaga.  NOVO 22:10 - Zaprimljena je dojava požara otvorenog prostora...

  Što se dogodi u tijelu ako nakon obroka...

  Lagana šetnja nakon jela u trajanju od samo dvije minute može pomoći su snižavanju razine šećera u krvi i tako smanjiti rizik od razvoja...

  Stiže jaka promjena vremena. Meteoalarm i Estofex izdali...

  U Hrvatsku nakon vrućeg dana stiže jaka promjena vremena. Već poslijepodne se sa zapada očekuje naoblačenje mjestimice s kišom, a navečer te osobito u...

  Sidonija i Joško Šprljan-Čunčilo proslavili 70 godina braka

  Sidonija i Joško Šprljan-Čunčilo  proslavili su 70 godina braka što ih čini najdugovječnijim vodičkim bračnim parom, piše portal Infovodice. Danas imaju dvoje djece, četvero unučadi...

  NAJNOVIJE

  Lokaliziran požar koji je oko 21 sat buknuo kod Bikarca

  Požar koji je buknuo kod Bikarca odnosno u Donjem Polju stavljen je pod nadzor vatrogasnih snaga.  NOVO 22:10 - Zaprimljena je dojava požara otvorenog prostora...

  Što se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

  Lagana šetnja nakon jela u trajanju od samo dvije minute može pomoći su snižavanju razine šećera u krvi i tako smanjiti rizik od razvoja...

  Stiže jaka promjena vremena. Meteoalarm i Estofex izdali niz upozorenja

  U Hrvatsku nakon vrućeg dana stiže jaka promjena vremena. Već poslijepodne se sa zapada očekuje naoblačenje mjestimice s kišom, a navečer te osobito u...

  Sidonija i Joško Šprljan-Čunčilo proslavili 70 godina braka

  Sidonija i Joško Šprljan-Čunčilo  proslavili su 70 godina braka što ih čini najdugovječnijim vodičkim bračnim parom, piše portal Infovodice. Danas imaju dvoje djece, četvero unučadi...