ANTE TANFARA PROMAKNUT U MAJSTORA KARATEA 5. DAN: Bolje se osjećam u kimonu nego u odijelu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ono što je malo poznato jest da je Tanfara bio u timu Kristijana Curavića kada je oborio svjetski rekord u ronjenju na dah ispod leda.

Nekadašnji dožupan Šibensko – kninske županije Ante Tanfara, danas tajnik županijske Zajednice sportova, od nedavno nosi titulu majstora karatea 5. dan. Prestižni certifkat, kojeg posjeduje mali broj ljudi u Lijepoj našoj, uručio mu je danas dopredsjednik Hrvatskog karate saveza Slaven Mikelić.

– Za postati majstor karatea 5. dan moraš ispuniti niz uvjeta prije nego uopće pristupiš polaganju. Moraš imati određeni staž u tom sportu, što kao natjecatelj, što kao trener. Moraš imati određeni broj osvojenih medalja, ali i raditi na promociji karatea, a Ante Tanfara je, naravno uz tehničku izvedbu i poznavanje vještine, ispunio sve te uvjete – objašnjava Slaven Mikelić.

ante tanfara1

Tanfara je primarno sportaš, a tek onda političar.

– Puno se ugodnije, prirodnije, osjećam u kimonu nego u odijelu i kravati, u što sam se uvjerio i dok sam se pripremao za polaganje za ovo promaknuće  – govori nam Tanfara, koji je karate počeo trenirati daleke 1974.

– Aktivno sam trenirao sve do 2005. godine. U tom razdoblju sam od početnika dogurao do karate majstora 1. dan. Bio sam član hrvatske reprezentacije od 1983. do 1987. (zbog sukoba među savezima svaka je bivša republika imala svoju reprezentaciju), natjecao sam se praktički do rata i osvajao medalje na raznim natjecanjima, domaćim i međunarodnim – priča Tanfara, koji se nakon toga posvetio trenerskom radu.

– Odgojio sam generacije i generacije mladih karataša, sportaša, ali u prvom redu osoba – objašnjava Tanfara.

ante tanfara 2

Nakon što je 2005. ušao u politiku i postao dožupan, morao je karate malo staviti po strani.

– Treniram više za sebe, ali mnogi moji prijatelji nagovaraju me da nastavim to svoje bogato iskustvo prenositi na mlade generacije, pa ću, vjerujem, tijekom ove godine to i učiniti – kaže Tanfara.

A osim u karateu Tanfara je medalje osvajao u još tri sporta, i to kao član trenerske ekipe.

– Deset godina radio sam kao trener u muškoj i dvije godine u ženskoj košarci. Dok sam bio pomoćni trener u šibenskom ženskom prvoligašu osvojili smo titulu prvaka Hrvatske 1997. godine i igrali finale Kupa. Pet godina prije, 1992. godine, kao trener sam doprinio i u osvajanju srebra Marija Zorice, na prvom prvenstvu Hrvatske u kickboxingu. Da smo imali malo više vremena za pripreme, vjerojatno bi bio i prvak – prijetio se.

ante tanfara 3

Ono što je također malo poznato jest da je Tanfara bio u timu Kristijana Curavića kada je oborio svjetski rekord u ronjenju na dah ispod leda.

– Bilo je to u na Sjevernom polu, u onom njegovom drugom pokušaju. Kao što je poznato, u prvom pokušaju prilikom izlaska iz ledenog mora izgubio je na kratko svijest, pa mu rekord nije priznat. Uslijedilo je dva mjeseca aktivnih i intenzivnih priprema, tijekom kojih sam bio zadužen za Kikinu kondicijsku pripremu, a na koncu je sve završeno velikim uspjeh, obaranjem svjetskog rekorda – prisjetio se Tanfara polarne avanture.


Pratite nas i na društvenim mrežama: