" "
Više

    " "

    Intervju s prvim čovjekom kluba s Baldekina

    Ante Nakić: ‘S budžetom od pet milijuna kuna Šibenka bi se borila za prvaka’

     

    Za koji dan počinje konačan rasplet košarkaške Premijer lige. Cibona i Zadar odlučivat će o prvaku Hrvatske. S druge strane Šibenka je sezonu završila prije tri tjedna. Poraz od Furnira ostavio ju je pred prag play offa, odnosno na devetom mjestu prvenstvene ljestvice. Po nekima neuspjeh, po drugima realnost. A što na sve kaže prvi čovjek kluba s Baldekina, predsjednik Ante Nakić, donosimo u intervjuu za Šibenski portal.

    Kako biste ocijenili sezonu kada je riječ o prvoj momčadi. Je li deveto mjesto i omjer 13-19 podbačaj, jeste li očekivali više?

    – Ne bih se previše osvrtao na rezultat jer sve što smo iskomunicirali uoči sezone komunicirali smo na način da nam je cilj stabilizirati klub i pružiti maksimalan prostor našim mladim igračima za razvoj, ali i da ćemo u svemu tome težiti biti što bolje plasirani, bez nekog imperativa. Bilo bi idealno da smo ušli u Ligu za prvaka, na koncu smo ostali kratki za pola koša, i ostaje neka mala žal za tim, ali za sve ostalo kad podvučemo crtu možemo reći da smo zadovoljni.

    Čime ste konkretno zadovoljni?

    – Zadovoljni smo jer je Pleadin do problema s ozljedama imao preko 20 minuta prosjeka. Što se tiče Klarina, za njega smo angažirali posebnu osobu da radi na njegovoj fizičkoj spremi, na individualnom programu i već je mjesec i pol dana zdrav i spreman da na ljeto prođe puni trenažni program, tim više jer od njega u novoj sezoni puno očekujemo. Isto vrijedi i za Franu Antića, koji je dobio određenu minutažu, bolji je iz treninga u trening i od njega očekujemo da bude back up centar. Dobra je stvar što smo stvorili jednu bazu igrača, dakle već sada u svibnju, a koju ćemo na ljeto pametno nadograditi.

    Kostur ekipe za novu sezonu se, dakle, zna. Kako stojite s ugovorima s igračima?

    – Svi naši mladi igrači imaju četverogodišnje ugovore, dakle Klarin, Antić i Pleadin. Na dvije sezone prošle su godine potpisali Jambrović i Rebić, a ovu sezonu ugovor još imaju Gulin i Paić. To je nekakav kostur koji je 99 posto siguran za novu sezonu i sada treba vidjeti što je s momcima kojima su istekli ugovori, poput Kujundžića i Arslanagića, dok su Thomas i Sinovec već otišli. U razgovoru s trenerom vidjet ćemo gdje se još trebamo popuniti. Cilj je u svakom slučaju da u novoj sezoni budemo u gornjem dijelu ljestvice, i dižemo se iz sezone u sezonu.

    Amerikanac Thomas pokazao se punim pogotkom. Niste ga uspjeli zadržati?

    – Ponudili smo mu novi angažman, ali neka naša neslužbena saznanja su da je već pronašao novi klub.

    Hoćete li i za sljedeću sezonu pojačanje tražiti s one strane Atlantika?

    – Najvjerojatnije. Imamo sad dosta vremena, Milačić je idealna osoba za taj posao, poznavajući kakve je Amerikance proteklih pet, šest sezona dovodio sigurno nećemo pogriješiti, dat ćemo mu otvorene ruke.

    Dakle, Milačić je neupitan?

    – Definitivno što se tiče uprave.

    Hoće li i dalje paralelno obavljati i funkciju sportskog direktora?

    – Razgovarat ćemo o tome, ali ne smatram da je to bio ikakav problem. Ta se njegova dvostruka funkcija previše potencirala kroz neke medije kao problem, jer ionako se prije dovođenja pojačanja sjedne s upravom i radi procjena. Ima puno drugih elemenata u upravljačkom dijelu kluba gdje bismo se mogli pojačati, ona sportskog direktora nije prioritetna.

    Zabrinjavaju li vas skromni rezultati kadeta i predkadeta koji su završili pri samom dnu jedinstvenih liga? Ima li prostora za napredak u omladinskom pogonu?

    – Sjest ćemo s ljudima iz OKK Dražen Petrović i vidjeti što je potrebno napraviti da bi u budućnosti bili što bolji, jer jaki OKK znači i jaču Šibenku. Uvijek ima mjesta za napredak.

    Kako klub stoji što se tiče financijskog dijela?

    – Sljedeći tjedan ćemo isplatiti još dvije  plaće, nakon čega će ostati za isplatiti jednu plaću nekolicini igrača, dok će ostatku zajednice s te dvije plaće biti podmirena sva dugovanja, dakle već u petom mjesecu. Usporedbe radi, kad smo u kolovozu prošle godine krenuli u sezonu nekim igračima dugovale su se tri plaće. S te strane smo zadovoljni kako smo uspjeli iznijeti stvari, napravili smo određene stabilizaciju. Možda u startu nismo planirali trošak za Sinovca i Thomasa, ali takav je bio splet okolnosti, ozlijedili su se Rebić i Gulin i morali smo reagirati, nismo si smjeli dozvoliti luksuz grčevite borbe za ostanak.

    Hoće li biti novih sponzora. Prema nekim informacijama jedan od njih spreman je uložiti 200 tisuća eura u klub?

    – Da, u pregovorima smo ne s jednim, već s više potencijalnih sponzora koji bi nam donijeli potrebne preduvjete za rezultatski iskorak, ali ne bih o detaljima. U narednim danima imamo proći niz razgovora i kad završimo izvijestit ćemo ćemo javnost.

    Hoće li biti promjena u upravi, ostajete li vi predsjednik?

    – Plan je proširiti upravu sa sadašnjih pet članova na možda čak maksimalnih devet članova koliko možemo po statutu. Ostajem li predsjednik? Kako stvari sada stoje da. Prošlo ljeto kada sam se prihvatio ovog posla bio sam svjestan da je klub u jednom delikatnom trenutku, da prva sezona neće biti laka. Znao sam da ne možemo ući glavom bez obzira i potrošiti novce koje nemamo, već je cilj bio, kako sam kazao, stabilizacija kluba, pa smo išli s minimalnim budžetom. S te strane sigurno nisam zadovoljan. Meni kao predsjedniku sigurno nije bio cilj da budemo deveti. Ali prva sezona je jednostavna takva, a cilj je da se idućih sezona borimo za jako velike stvari. Kao predsjednik kluba sigurno ću kao cilj za sljedeću sezonu postaviti ulazak u Ligu za prvaka, biti dakle u gornjem domu hrvatske košarke, a onda se nastaviti dizati.

    Koliki je bio budžet kluba u protekloj sezoni?

    – Do angažmana Thomasa i Sinovca nešto manji od 2.2 milijuna kuna, s njima nešto preko 2.3 milijuna kuna. Po nekim mojim procjenama sezona prije toga budžet je bio malo manji od 2,7 milijuna kuna. Dakle, napravili smo uštedu od nekih 400 tisuća kuna, a praktički smo ostvarili  sličan rezultat. Postavljeni su zdravi temelji i sada slijedi nadogradnja. Spomenuo bih kako će trener Milačić već u lipnju početi svakodnevno raditi s mladim igračima poput Šarića, Bobeka, Škugora, Brajkovića, a kako bismo mogli donijeti procjenu na koga se može ozbiljno računati, s kakvim ugovorima ići prema tim momcima.

    Koliki će biti budžet u novoj sezoni?

    – Kako sam kazao, u razgovorima smo s nekoliko sponzora tako da mi je teško u ovom trenutku reći, ali težimo budžetu od nekih 2.7 – 2.8 milijuna kuna. Mislim da s tim možemo napraviti spomenuti iskorak prema gornjem domu.

    S kolikim budžetom bi se Šibenka mogla uključiti u borbu za prvaka, biti au pair s Cibonom, Zadrom i Splitom?

    –  S ovim našim načinom rada, na ovoj razini funkcioniranja, moja procjena je da bismo se s pet milijuna kuna mogli uključiti u borbu za sam vrh. Mi smo, uvjeren sam, jedini klub kojem na plaće igrača i stručnog stožera ode 90 posto budžeta, praktički nemamo ostale troškove i zato mislim da bismo s dvostruko većim budžetom od sadašnjeg bili rame uz rame sa spomenutom trojkom, koja mislim ima budžete od preko deset milijuna kuna.

    Pred kraj sezone, kada su se otvorile dvorane, vidjelo se koliko navijači znače Šibenki. Bilo bi lijepo imati iz ponovno uz sebe cijelu sezonu, da Baldekin opet gori kao u prijašnjih ‘predcovid’ sezona?

    – Definitivno i ići ćemo svim snagama na to da ih privučemo. I po tom pitanju smo u raznim pregovorima i dogovorima vezano za otvaranje web shopa u kojem će se moći kupovati razni suveniri i dresovi preko naše stranice, a daleko smo odmakli i u pregovorima oko otvaranja fan shopova na turistički atraktivnim punktovima po gradu. Cilj je iskoristiti brend koji imamo.

     

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Članovi Jedriličarskog kluba Šibenik odradili dobar posao...

    Protekli vikend bio je itekako 'radan' za članove Jedriličarskog kluba Šibenik. Optimisti su sudjelovali na Zagreb Open Team Race regati, dok su seniori jedrili...

    FOTO Lijep ulov Krke na otvaranju nove sezone...

    U Splitu je počela  nova sezona Kupa Dalmacije u veslanju. Natjecali su se veslačice i veslači iz 11 dalmatinskih klubova te gosti iz VK...

    Iz Grada se pohvalili komunalnim zahvatima u Zatonu,...

    Iz šibenske gradske uprave izvijestili su medije da su tijekom ožujka izvedeni komunalni zahvati ukupne vrijednosti 117 tisuća eura na području Zatona, Jadrije, Rakova...

    U Šibeniku ukraden vrijedni alat, na Jadriji motor,...

    Nepoznati lopov je, u vremenu od 10. do 18. ožujka u Šibeniku, 77- godišnjaku provalio u poljsku kućicu odakle je ukrao alat. Procijenjena šteta...

    NAJNOVIJE

    FOTO Članovi Jedriličarskog kluba Šibenik odradili dobar posao na regatama u Zagrebu i Zadru

    Protekli vikend bio je itekako 'radan' za članove Jedriličarskog kluba Šibenik. Optimisti su sudjelovali na Zagreb Open Team Race regati, dok su seniori jedrili...

    FOTO Lijep ulov Krke na otvaranju nove sezone Kupa Dalmacije u veslanju

    U Splitu je počela  nova sezona Kupa Dalmacije u veslanju. Natjecali su se veslačice i veslači iz 11 dalmatinskih klubova te gosti iz VK...

    Iz Grada se pohvalili komunalnim zahvatima u Zatonu, Jadriji, Rakovom selu i Šibeniku

    Iz šibenske gradske uprave izvijestili su medije da su tijekom ožujka izvedeni komunalni zahvati ukupne vrijednosti 117 tisuća eura na području Zatona, Jadrije, Rakova...

    U Šibeniku ukraden vrijedni alat, na Jadriji motor, a u Vodicama žena žrtva računalne prijevare

    Nepoznati lopov je, u vremenu od 10. do 18. ožujka u Šibeniku, 77- godišnjaku provalio u poljsku kućicu odakle je ukrao alat. Procijenjena šteta...