Šibenska sirena budućnost je hrvatskog ženskog vaterpola

Ana Goreta – buduća arhitektica koja gradi uspješnu vaterpolsku karijeruFoto: ŠP/Facebook
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenik je poznat rasadnik sportskih talenata. Iz njegovog krila izašli su mnogi danas poznati sportaši i sportašice, na ponos svoga grada. Tim sportskim draguljima definitivno pripada i Ana Goreta. Ova 16-godišnja šibenska vaterpolistica, članica ŽVK-a Viktoria, smatra se jednim od najvećih talenata hrvatskog ženskog vaterpola, što dokazuje iz utakmice u utakmicu, igrajući za klubu ili reprezentaciju. Riječ je zapravo o već dokazanoj klasi, kojoj je samo nebo granica. A u bazen je uskočila sa sedam godina. Jasno, ‘krivac’ je bio njezin brat Antun Goreta, poznati šibenski, hrvatski i europski vaterpolist.

– Da, zbog njega sam počela trenirati vaterpolo. Stalno sam bila na bazenu, gledala njegove utakmice, tako da sam odlučila krenuti njegovim stopama. I odmah sam se ‘zakačila, od prvog treninga – priča nam Ana.

Vrlo brzo pokazalo se da ‘krv nije voda’. Ana je iz treninga u trening bila sve bolja i danas je, sa svega 16 godina, najbolja igračica šibenskog prvoligaša, vrhunska golgeterica, o čemu svjedoči podatak da je prošle sezone bila na samom vrhu najboljih strijelaca domaćeg seniorskog prvenstva. O natjecanjima u mlađim kategorijama da ne pričamo. U čemu je tajna njezina uspjeha?

– U treningu! Treba samo naporno trenirati, raditi stalno na sebi, biti posvećen vaterpolu. Međutim, vaterpolo je timski sport, ekipa je najvažnija, bez pomoći suigračica sigurno ne bih zabijala toliko golova – ističe Ana, koja je, kako smo kazali, standardna u mladim reprezentativnim selekcijama, a već je zakucala i na vrata A reprezentacije, s kojom je već odradila nekoliko priprema.

– Velika je stvar igrati za svoju zemlju, to je cilj svakog sportaša, pa tako i moj i drago mi je što mi jen pružena mogućnost braniti boje svoje zemlje – kaže mlada šibenska vaterpolistica.

Korona je, jasno, poremetila i vaterpolska natjecanja. Stoga će domaće žensko prvenstvo početi najvjerojatnije tek krajem siječnja sljedeće godine. Nedostaju li joj utakmice?

– Jako, utakmice mi nedostaju i ljeti, kada nema natjecanja. Jedva čekamo da počne prvenstvo, treniramo koliko možemo, ali nikad ne znaš hoće li biti sutrašnjeg treninga, hoće li se otkazati – veli Ana, koja će, kako smo kazali, biti vođa Viktorijine ekipe.

– Jako smo mlada ekipa, tako da naše vrijeme tek dolazi – ističe Ana, kojoj je osim vaterpola velika ljubav i arhitektura. Zbog toga ne čudi što je upisala Tehničku školu, smjer Arhitektonski tehničar, a vjerojatno će i njezino buduće školovanje ići u tom smjeru.

– Želja mi je upisati studij u Zagrebu – kaže. Znači li to da će tada zaigrati za zagrebačku Mladost?

– Ha, ne znam. Može se studirati i trenirati u Zagrebu i igrati za Viktoriju, vidjet ćemo – zaključila je Ana Goreta.

 

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: