Digitalno pravosuđe

Vijeće EU usvojilo zaključke o digitalizaciji radi poboljšanja pristupa pravosuđu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Daljnja digitalizacija pravosudnih sustava država članica ima golem potencijal za dodatno olakšavanje i poboljšanje pristupa pravosuđu za građane i građanke diljem EU-a. Digitalni alati mogu pomoći u boljem strukturiranju postupaka te automatizaciji i ubrzanju upravljanja standardiziranim i jednoličnim zadaćama, čime se povećavaju djelotvornost i učinkovitost sudskih postupaka. Kriza uzrokovana bolešću COVID-19 potvrdila je potrebu za primjenom digitalnih alata u sudskim postupcima i ulaganjem u njih.

U zaključcima se u tom kontekstu potiče države članice da u većoj mjeri upotrebljavaju digitalne alate u sudskim postupcima te se Komisiju poziva da do kraja 2020. izradi sveobuhvatnu strategiju EU-a o digitalizaciji pravosuđa. Također se ističe da upotreba digitalnih tehnologija ne bi smjela ugroziti temeljna načela pravosudnih sustava, koja obuhvaćaju neovisnost i nepristranost sudova, jamstvo djelotvorne pravne zaštite i pravo na pošteno i javno saslušanje.

U zaključcima se ujedno naglašava potreba za promicanjem digitalnih vještina u pravosudnom sektoru kako bi se sucima, tužiteljima, pravosudnom osoblju i drugim pravosudnim djelatnicima omogućilo da učinkovito upotrebljavaju digitalne alate, uz dužno poštovanje prava i sloboda onih koji traže pravdu.

U tekstu se napominje da se upotreba umjetne inteligencije u pravosudnom sektoru već istražuje i razvija te se prepoznaje njezin potencijal za poboljšanje funkcioniranja pravosudnih sustava. Naglašava se da upotreba alata umjetne inteligencije ne smije utjecati na ovlast sudaca za donošenje odluka ili na neovisnost pravosuđa niti ugroziti pravo na pošteno suđenje i djelotvoran pravni lijek.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.