Sportsko društvo Spartak

Predavanje “Suočavanje sa stresom“ u sklopu projekta „Program pomoći braniteljima i članovima njihove obitelji“

Pratite nas i na društvenim mrežama:


U sklopu projekta „Program pomoći braniteljima i članovima njihove obitelji“ održano je predavanje na temu “Suočavanje sa stresom“. Na predavanju psihologa sudjelovala su 2 člana obitelji hrvatskih branitelja. Definiran je stres kao pojam i kako tijelo može reagirati na stres mehanizmom borbe ili bijega. Objašnjen je i pojam stresora kao izvora stresa koji djeluju na svakog od nas na drugačiji način. Predstavljena je podjela stresa na akutni i kronični, te je spomenuto da kronični stres može imati različite negativne posljedice na naše zdravlje. Objašnjeno je kako stres djeluje na naš organizam – lučenjem hormona adrenalina i kortizola, ubrzavanjem rada srca, preusmjeravanjem pažnje itd. Također je objašnjen mehanizam suočavanja sa stresom i procjene stresne situacije, te su objašnjene različite pasivne i aktivne strategije suočavanja. Za kraj je spomenuto kako možemo naučiti bolje se suočavati sa stresom i koristiti zdravije strategije.
Stres je stanje poremećene psihofizičke ravnoteže pojedinca, nastalo zbog fizičke, psihičke ili socijalne ugroženosti pojedinca ili njemu bliske osobe. Stres se prema vremenskom trajanju ugrubo može podijeliti na akutni i kronični. Akutni stres je kratkotrajno, intenzivno stanje stresa koji se razvija kao posljedica zahtjeva i pritisaka iz nedavne prošlosti te očekivanih zahtjeva i pritisaka bliske budućnosti. Kronični stres je kontinuirana vrsta stresa i ne nestaje brzo. Negativno utječe na cijelo tijelo. Kronični stres može se činiti nepremostivim i osoba se može osjećati nesposobnom da povrati kontrolu nad svojim životom. Međutim, brojne strategije mogu pomoći u smanjenju razine stresa i poboljšanju dobrobiti. Metode za upravljanje stresom koje mogu pomoći: razumijevanje znakova i simptoma, razgovor s prijateljima i obitelji, prepoznavanje okidača, redovito vježbanje, tehnike disanja te poboljšanje kvalitete spavanja.
Sportskom društvu Spartak dodijeljena su sredstva kojima će se financirati projektne aktivnosti kroz 24 mjeseca pod nazivom „Program pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.997.866,10 kuna, a iznos EU potpore 1.698.186,19 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Sportskog društva Spartak.

spartak_letak_projekt

Pratite nas i na društvenim mrežama: